Spurtti on alkanut 1.9. đ
đ Kirjaudu sisÀÀn
Jos et ole vielĂ€ mukana Spurtissa, đ klikkaa kauppaan ja ilmoittaudu mukaan. đ
1
2 min
1
10â15 min
1 annos
1 min + 10 min pannulla
Muussaa banaani haarukalla. Riko joukkoon munat ja sekoita. LisÀÀ halutessasi kuitujauhetta ja mausteita.
Suihkauta kevyesti pieneen (tai normaalikokoiseen) paistinpannuun vuokasprayta ja levitÀ öljy talouspaperin palalla. LÀmmitÀ pannua 6/9 teholla, kaada seos pannulle ja odottele noin 10 minuuttia. Irrottele reunat pannusta ja kÀÀnnÀ pannari lautaselle, kun pohja on rapea mutta pÀÀllinen vielÀ mehevÀn pehmeÀ.
Tarjoile halutessasi rahkan/jogurtin ja marjojen kera. Voit myös nakertaa porkkanan tai pari pannarin kypsymistÀ odotellessasi.
6
5â10 min + uunissa 20â30 min
Jos kÀytÀt muffinipeltiÀ tai silikonivuokia:
Voitele kevyesti muffinipellin kolot tai kÀytÀ silikonivuokia.
(Paista kasviksia pannulla 2â3 min öljyssĂ€, jotta ylimÀÀrĂ€inen neste haihtuu â ei pakollista, mutta parantaa koostumusta.)
Sekoita kulhossa munat, valkuaiset, juusto, mausteet ja kasvikset.
Kaada seos muffinipellin koloihin (n. 12 koloa).
Paista 180 °C uunissa n. 20â25 min, kunnes keskusta on hyytynyt ja pinta kevyesti ruskistunut.
Â
Jos et kÀytÀ muffinipeltiÀ, vaan haluat tehdÀ uunimunakkaan vuokaan:
KÀytÀ n. 20 x 20 cm uunivuokaa (tai esim. piirakkavuokaa).
Voitele vuoka kevyesti tai vuoraa leivinpaperilla. (Leivinpaperin saa helpommin asettumaan vuoan muotoon, kun sitĂ€ ruttailee ensin kĂ€sissĂ€ pieneksi palloksi ja suoristaa â nĂ€in se taipuu kulmiin paremmin.)
Tee seos samoin kuin yllÀ ja kaada vuokaan.
Paista uunissa 180 °C n. 30â35 min, kunnes pinta on saanut vĂ€riĂ€ ja keskusta on hyytynyt (voit testata tikulla).
Anna jÀÀhtyÀ hetki ja leikkaa 6 palaan.
TÀysipainoisen aterian kokoamiseksi syö uunimunan lisÀksi tikkukasviksia tai minitomaatteja sekÀ hiilarikomponenttina pala leipÀÀ tai hedelmÀ.
1
2 min
1
5 min + yön yli jÀÀkaapissa
Sekoita tuorepuuron ainekset keskenÀÀn. Anna turvota yön yli.
LisÀÀ aamulla marjat, voit joko sekoittaa ne joukkoon tai lisÀtÀ pÀÀlle.
1
5 min
Jos pidÀt meetvurstin mausta, ihastut ehkÀ tÀhÀnkin! Tofun ja valkosipulijauheen yhdistelmÀ on yllÀttÀvÀ mutta toimiva.
Kuivaa kiinteÀ tofu talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellÀ. Leikkaa veitsellÀ ohuiksi siivuiksi tai kÀytÀ juustohöylÀÀ, jolla saa paksuja siivuja. Viipaloi koko tofu valmiiksi purkkiin jÀÀkaappiin, niin sen kÀyttö helpottuu jatkossa. Kokoa leipÀateria vihannesten oheen.
Omenapaistos on klassikko, joka sopii hyvin vaikka iltapalaksi. Jos sinulla ei ole muuta uunissa kypsennettÀvÀÀ, voit tehdÀ pikapaistoksen myös pannulla. Lopputulos on tÀllöin uuniversiota kosteampi mutta yhtÀ herkullinen.
3
10 min + 20 min uunissa
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori omenat, jos kÀytÀt ulkomaisia, ja lohko ne. LevitÀ uunivuokaan ja mausta kanelilla ja kardemummalla. Ripottele halutessasi rusinoita vÀleihin. Sulata voi lÀmpenevÀssÀ uunissa ja sekoita kaurahiutaleisiin yhdessÀ nesteen ja hunajan kanssa. Seoksen tulisi olla murumaista. LevitÀ tasaisesti omenoiden pÀÀlle ja kypsennÀ noin 20 minuuttia kunnes omenat ovat sopivasti pehmentyneet.
Tarjoile jogurtin kanssa tai tee itse vaniljakastike vaniljanmakuisesta proteiinijauheesta ja valitsemastasi nesteestĂ€. Voit maustaa kreikkalaisen jogurtin halutessasi vaniljanmakuisella proteiinijauheella tai œ tl vaniljasokeria.
1
5 min + yön yli jÀÀkaapissa
Sekoita kaikki ainekset teho- tai sauvasekoittimella keskenÀÀn (halutessasi voit lisÀtÀ chiasiemenet tai pellavan lopuksi lusikalla joukkoon, jolloin saat tuorepuuromaista rouheutta).
Anna turvota jÀÀkaapissa yön yli.
Nauti marjojen ja jogurttilusikallisen kanssa.
TÀmÀ jÀtski sopii arjen herkkuhetkiin tai aamu-/iltapalaksi.
1â2
10 min
Vinkki 1: LisÀÀ enemmÀn heraproteiinijauhetta, saat enemmÀn proteiinia ja vielÀkin kuohkeamman version.
Vinkki 2: Korvaa jogurtti kokonaan heralla (œ dl) â selkeĂ€sti pehmismĂ€inen lopputulos.
Vatkaa kuohkeaksi mieluiten sÀhkövatkaimella, mutta myös sauvasekoittimen vispilÀpÀÀ toimii myös melko hyvin. Vatkaimella saat kuohkeinta. Nauti saman tien pehmiksenÀ tai pakasta hetki (~30 min), jolloin saat jÀÀtelömÀisempÀÀ.
Jos teet jÀÀtelön aamu- tai iltapalaksi, syö lisÀnÀ pala siemennÀkkÀriÀ (ja vihanneksia).
4
25â30 min
Paista liha, kala, tofu tai nyhtökaura pannulla kypsÀksi. Voit paistaa sen halutessasi sipulin tai purjon kanssa.
LisÀÀ pakastevihannekset pannulle ja paista miedolla lÀmmöllÀ, kunnes ne ovat sulaneet ja lÀmmenneet.
LisÀÀ suikaloitu purjo (jos kÀytÀt), suola, pippuri ja muut mausteet maun mukaan.
Valmista kastike: Sekoita maapÀhkinÀvoi ja neste erillisessÀ kupissa tai lasissa sileÀksi tahnaksi. Kaada kastike pannulle ja sekoita hyvin.
Tarkista maku ja lisÀÀ tarvittaessa limemehua ja yrttejÀ ennen tarjoilua.
Tarjoile esimerkiksi tÀysjyvÀriisin, kvinoan tai nuudelien kanssa, tai syö sellaisenaan, jos haluat kevyemmÀn aterian.
Vinkki: Jos haluat lisÀÀ proteiinia ja ruokaisuutta, voit lisÀtÀ esim. keitettyjÀ linssejÀ, kananmunan tai herneitÀ joukkoon.
Pihvit noin 10 kpl / 5 annosta Uunijuurekset / 3 annosta
20 min + uunissa noin 30-40 min
Valmista pihvit ja juurekset samalla uunilla.
Laita uuni lÀmpenemÀÀn kiertoilmatoiminnolle 200 asteeseen (muuten 225 asteeseen; paista pellilliset erikseen).
Raasta porkkanat ja sipuli karkeaksi raasteeksi (myös sauvasekoittimen leikkuriterÀkulho toimii mainiosti).
Laita raaste kulhoon ja sekoita joukkoon munat ja mausteet. LisÀÀ lopuksi jauheliha ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Jaa pellille 10 kasaan ja taputtele pihveiksi.
Laita leivinpaperi toiselle pellille.
Pese perunat, kesÀkurpitsa ja parsakaali ja leikkaa suupaloiksi.
Kuori ja lohko sipulit.
Kuori valkosipulinkynnet mutta jÀtÀ ne kokonaisiksi.
Laita kasvikset pellille, ripottele pÀÀlle suolaa ja pippuria ja valuta pÀÀlle oliiviöljyÀ. Sekoita tarvittaessa, se onnistuu parhaiten kÀsin.
Paista pihvejÀ kiertoilmauunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia, juureksia alapuolella noin 30-40 minuuttia.
Voit tarvittaessa vaihtaa vÀlissÀ pellit toisin pÀin.
Liuota kasvisliemikuutiot kuumaa veteen. LisÀÀ herneproteiinirouhe ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. LisÀÀ lopuksi jauhot ja munat.
Soseuta koostumusta sauvasekoittimella tasaisemmaksi, jotta pihvit pysyvÀt paremmin koossa.
Muotoile pihveiksi joko kuumalle pannulle (paista œ tl oliiviöljyĂ€ noin 5 minuuttia per puoli) tai pellille (kypsennĂ€ juuresten kanssa kiertoilmauunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia).
Laita leivinpaperi toiselle pellille. Pese perunat, kesÀkurpitsa ja parsakaali ja leikkaa suupaloiksi. Kuori ja lohko sipulit. Kuori valkosipulinkynnet mutta jÀtÀ ne kokonaisiksi.
Laita kasvikset pellille, ripottele pÀÀlle suolaa ja pippuria ja valuta pÀÀlle oliiviöljyÀ. Sekoita tarvittaessa, se onnistuu parhaiten kÀsin.
MikÀli kypsennÀt pihvit uunissa, paista pihvejÀ kiertoilmauunin keskitasolla noin 15 minuuttia, juureksia alapuolella noin 30-40 minuuttia.
Voit tarvittaessa vaihtaa juurespellin ylemmÀlle tasolle, kun otat pihvit pois.
Hampurilaiseen tarvitset pihvejĂ€ reseptistĂ€ âpihvit ja uunijuureksetâ
1
5 min
Paahda leivÀt ja lÀmmitÀ pihvit.
Voitele leivÀt ketsupilla, sinapilla, majoneesilla ja/tai jogurtilla.
Kasaa pÀÀlle pihvi(t), tomaatti-, kurkku- ja suolakurkkuviipaleita sekÀ salaattia ja juustosiivuja. Myös hapankaali sopii hyvin, jos pidÀt siitÀ.
Sujauta hampurilainen kahvinsuodatinpussiin, jolloin syöminen onnistuu siistimmin.
2
15 min
Leikkaa kesÀkurpitsa melko ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa viipaleet vielÀ puoliksi. Kuullota niitÀ pannulla molemmilta puolilta siten, ettÀ ne pehmenevÀt ja saavat hieman vÀriÀ. Mausta suolalla ja pippurilla.
Revi salaatti lautasille tai rasioihin ja lisÀÀ huuhdeltu pinaatti. LisÀÀ kesÀkurpitsaviipaleet.
Kuori ja kuutioi pÀÀrynÀ. Leikkaa leipÀjuusto kuutioiksi. LisÀÀ pÀÀrynÀ- ja leipÀjuustopalat salaattiannoksiin.
Viimeistele halutessasi viinietikalla.
1
5 min
Pilko kasvikset ja kana ja kasaa lautaselle. (Jos kÀytÀt Quornia, paista sitÀ useammalle aterialle valmiiksi.) LisÀÀ öljy tai salaatinkastike.
Syö sellaisenaan tai leipÀpalan kanssa.
4
15 min + 1 tunti uunissa
Paista jauheliha hienonnetun sipulin kanssa. LisÀÀ kuivamausteet ja suolaa maun mukaan. Jos kÀytÀt HernistÀ, paista ja mausta esimerkiksi soijakastikkeella, mustapippurilla, savupaprikalla ja yrteillÀ.
Viipaloi kaali ohuiksi suikaleiksi paistamisen ohessa. Mausta suikaleet viinietikalla ja kevyesti suolalla.
Annostele riisi uunivuoan pohjalle ja kaada 1,5 dl vettÀ sekaan. Sekoita. LisÀÀ pÀÀlle puolet kaalinsuikaleista, sitten jauheliha ja loput kaalista pÀÀlle.
Ripottele halutessasi pÀÀlle fetajuustoa.
KypsennÀ 150-asteisen uunin keskitasolla noin tunti.
3
25 min
Ota wokkivihannekset sulamaan.
Paista kuutioituun tofuun tai juustoon paistopintaa kuumalla pannulla. LisÀÀ hienonnetut sipulinvarret tai purjo. Mausta œ tl suolaa ja broilerimausteella.
LisÀÀ wokkivihannekset ja kÀÀntele hetki.
LisÀÀ joukkoon kuumennettu vesi ja tomaattimurska sekÀ kermaviili. Kuumenna kiehuvaksi.
LisÀÀ joukkoon nuudelit ja œ tl suolaa. Sekoittele hetken aikaa, jotta kerĂ€t aukenevat. Laita kansi pÀÀlle ja anna hautua miedolla lĂ€mmöllĂ€ 15 minuuttia.
Tarkista maku ja lisÀÀ halutessasi mausteita.
4
2 min + uunissa 35â40 min
Laita uuni lÀmpenemÀÀn 200 °C.
Aseta jÀiset seitipalat uunivuokaan (ei tarvitse sulattaa). Tai jos kÀytÀt nyhtökauraa tms., levitÀ se kasvisten pÀÀlle tomaattikastikkeen jÀlkeen.
Kaada pakastekasvikset seitin ympÀrille tai alle.
Sekoita tomaattimurskan joukkoon oliiviöljy, mausteet ja (valinnainen pesto/tuorejuusto).
Kaada kastike vuokaan proteiinin ja kasvisten pÀÀlle.
Jos kÀytÀt kasviproteiinia, lisÀÀ se nyt tomaattikastikkeen pÀÀlle ja sekoita kevyesti.
Paista uunissa noin 35 min, kunnes seiti on kypsÀÀ.
Anna vetĂ€ytyĂ€ 5â10 minuuttia ennen tarjoilua.
Koristele annos halutessasi tuoreilla yrteillÀ.
Syö lisĂ€ksi 1â2 kuorittua porkkanaa ja ota halutessasi hiilarilisukkeeksi pala leipÀÀ, pari perunaa, 1 dl keitettyĂ€ ruokakauraa tai riisiĂ€.
Bolognese on erinomainen evÀsruoka, sillÀ sen maku paranee jÀÀhtyessÀÀn ja sen voi syödÀ kylmÀnÀ sellaisenaan esimerkiksi kasvisten kanssa tai uudelleenlÀmmittÀÀ.
4
30 min
Hienonna kuoritut sipuli. Kuullota hetki teelusikallisessa oliiviöljyÀ. (LisÀÀ paloitellut herkkusienet noin minuutiksi.) LisÀÀ sitten soijarouhe, tomaattipyree, vesi, liemikuutio ja paseerattu tomaatti sekÀ mausteet. Anna kiehua hiljalleen. Kuori ja raasta porkkanat ja lisÀÀ raaste sekaan. JÀtÀ kannen alle hautumaan.
Bolognesen hautuessa keitÀ spagetti kypsÀksi. Suikaloi kesÀkurpitsa spiraalileikkurilla tai kuorimaveitsellÀ. Halutessasi voit lisÀtÀ kesÀkurpitsasuikaleet spagetin keitinveteen lopuksi noin 30-60 sekunniksi mutta ne toimivat myös raakana kevyesti suolalla maustettuna.
Vinkki! KesÀkurpitsapasta toimii tÀssÀ spagetin lisÀnÀ. Jos ei kaipaa suurempaa pasta-annosta, sen voi hyvin korvata lisukesalaatilla. Huomioi kuitenkin, ettÀ useimmissa pastaohjeissa pastan mÀÀrÀ per annos on keskivertonaisen tarpeeseen nÀhden kaksinkertainen, ja ravintolan pasta-annos voi sisÀltÀÀ sitÀ jopa kolminkertaisen mÀÀrÀn. Kunnon pasta-annosta kaivatessa kesÀkurpitsa on siis oiva apu, ja erityisen hyvÀÀ kun suikaleet kiehauttaa suolavedessÀ pastan kanssa.