fbpx

Motivaatio

Kuinka saat lisää motivaatiota treenaamiseen

Meillä kaikilla pyörii mielessä paljon “pitäisi”-ajatuksia, mutta kovin usein niitä ei välttämättä tule pengottua syvällisemmin. “Pitäisi lähteä salille, mutta…” Kuulostaa varmasti tutulta meille kaikille.

Mutta mikä tarve ihan syvällä sisimmässä potkii kohti liikkumista? Pitäisikö liikkua, koska ympäristö painostaa siihen vai onko motivaatio omasta itsestä kumpuavaa? Siihen pureudutaan tässä tehtävässä.

Tämä 5 x miksi -tehtävä on alun perin lainattu Toyota-yhtiöltä. Se on tosi simppeli ja sillä pääsee syventymään siihen, miksi todella haluamme jotain.

Ideana on kysyä miksi, kun haluamme saavuttaa jotain.

“Miksi haluan parantaa lihaskuntoani?” tai ““Miksi haluan kiinteytyä?”

Aloita kysymällä, miksi haluat saavuttaa tavoitteesi. Mikä tahansa vastaukseksi tuleekin, jatka kysymällä “miksi”. Jatka kysymistä, kunnes miksi-kysymykseen on vastattu ainakin viisi kertaa ja olet päässyt kuorimaan arvomaailmaasi kerros kerrokselta syvemmälle, niihin todellisiin ydinarvoihisi.

Tällainen motiivien syvempi kaivelu auttaa tekemään itsekurista yhä merkityksettömämpää, kun järki ja tunteet alkavat päästä samoille linjoille siitä, miksi muutosta tehdään. Jos yrität jatkuvasti tehdä asioita vääristä syistä, eivät tulokset koskaan tule pysyviksi.


Kerrosten kuoriminen voi näyttää esimerkiksi tältä:

– Haluan parantaa lihaskuntoani.
Miksi?
– Koska haluan kiinteytyä ja haluan että vaatteeni istuvat paremmin.
Miksi?
Koska silloin pidän olostani kehossani enemmän ja koen näyttäväni paremmalta.
Miksi haluat kokea näyttäväsi paremmalta?
– Koska kun näytän paremmalta, olen tyytyväisempi itseeni.
Miksi haluat olla tyytyväinen itseesi?
– Koska kun olen tyytyväinen itseeni, olen itsevarmempi ja määrätietoisempi.
Miksi haluat olla itsevarma ja määrätietoinen?
– Koska itsevarmana ja määrätietoisena hallitsen elämääni paremmin. Silloin saan elämästä irti asioita, joita todella haluan. Uskallan silloin paremmin toteuttaa itseäni.

Huh. Aika paljon paljastui arvoista ja tarpeista muutamalla kysymyksellä. Sinun vastauksesi voivat olla tietysti ihan täysin erilaisia. Uskalla olla itsellesi rehellinen. Tämä tehtävä on vain sinua varten, ei ketään muuta.

Jos huomaat, ettet pääse kovin syvälle tehtävässä, mieti ovatko tavoitteesi todella ihan omiasi vai tavoitteletko asioita, joita luulet muiden sinulta haluavan.

Toinen vinkki liittyy tavoitteen muotoiluun. Jos muotoilet tavoitteesi muotoon, joka on pois jostakin, käännä tavoite siihen muotoon, mitä kohti haluat mennä. Esimerkiksi jos vastaukseksi tulee “en halua inhota kehoani”, käännä se siihen muotoon, miten sitten haluat suhtautua kehoosi, esimerkiksi “haluan arvostaa kehoani ja kohdella sitä hyvin”. Tästä voit taas jatkaa miksi-kysymysten kysymistä.

Tehtävä

Lataa motivaatiotehtävä täytettävänä tiedostona

Miksi haluat saavuttaa tavoitteesi? Ihan oikeasti.

Istu alas, ota kynä ja paperia tai läppäri esille ja käytä tähän aikaa.

Tämä ratkaisee sen, oletko menossa oikeaan suuntaan ja oikeista syistä. Ole rehellinen. Voit käyttää tähän aikaa 10 minuutista vaikka pariin tuntiin, jos haluat.

Suosittelen vahvasti, ettet tee tätä vain mielessäsi, vaan kirjoita asioita oikeasti ylös, sillä siten pääsee usein syvemmälle omiin ajatuksiin.

Kysy siis itseltäsi, mikä on tavoitteesi treenaamisen suhteen. Vastauksia voi olla useita, ja voit halutessasi tehdä jokaisesta oman miksi-ketjunsa. Jos pää lyö juuri nyt tyhjää, tässä on muutamia lihaskuntoharjoittelun hyötyjä listattuna:

Anna itsellesi aikaa tehtävän tekemiseen. Voit löytää erilaisia vastauksia eri aikoina, kuten tämä asiakkaani:

Tein viime viikolla tuon miksi-tehtävän enkä kokenut saavani siitä mitään irti. Kuitenkin asia jäi mieleeni ja tajusin etten saanut siitä mitään irti koska kirjoitin (tahattomasti) sen mitä muut haluavat minusta tai muut haluaisivat minun kirjoittavan. Joten tein sen uudestaan ja voin kertoa että nyt kyllä avautui uusi näkökulma asiaan. — Joudun prosessoimaan asiaa jonkin aikaa jotta saan sen oikean hyödyn siitä.

– Nainen 30 v.

Kuinka saat lisää tahdonvoimaa

Oletko kuullut sanottavan, että tahdonvoima on kuin lihas, joka väsyy kun sitä käytetään? Tutkimustiedon mukaan näin ei ole, vaan saatamme itse omalla asenteellamme lietsoa uskomuksia, jotka vaikuttavat tahdonvoiman paljouteen tai sen puutteeseen. Nämä uskomukset rajoittavat toimintaamme, sillä niiden avulla annamme itsellemme luvan luovuttaa liian aikaisin.

Seuraavan kerran kun huomaat selitteleväsi itsellesi verensokerin alhaisuutta tai väsymystä, vaikka arvosi sanovat toisin, tee tämä harjoitus:

Pysähdy ja tunnista tilanne. Kuulostele miltä sinusta tuntuu. Oletko oikeasti väsynyt vai onko se selittelyä? Jos päädyt jälkimmäiseen, ota avuksesi hyvä asenne, jolla päätät viedä asian loppuun vaikka nyt ei niin nappaisikaan. Tämä voi tarkoittaa, että lähdet kävelylle tai salille vaikka sohva houkuttelisi

Täsmävinkit tahdonvoiman lisäämiseen:

Jos sinulla on kysyttävää treeniohjelmista tai kurssista, kysythän Facebook-foorumilla.

Voit myös laittaa sähköpostia osoitteeseen marita@maikkimarjaniemi.fi