Osa 4

ARKIAKTIIVISUUS

Ruoan lisäilyn myötä lisätään myös liikettä päiviin. Tällä kertaa ei puhuta treenaamisesta, vaan arkiaktiivisuudesta ja hyötyliikunnasta. Katso videolta mitä arkiaktiivisuus on, miten suuri merkitys sillä on ja miten voit itse sitä lisätä:

 • Arkiaktiivisuudella on yllättävän suuri merkitys aineenvaihdunnalle. Suurimmalla osalla tavallisista kuntoilijoista päivittäisellä hyötyliikunnalla on suurempi vaikutus kokonaiskulutukseen ja yleiskuntoon kuin treeneillä. Toki urheilijat ja päivittäin tehokkaasti treenaavat ovat asia erikseen. 
 • Arkiliikunta on tärkeää erityisesti aineenvaihdunnan kannalta, sillä istuminen laskee kulutuksen todella alhaiselle tasolle. 
 • Vähäinen fyysinen aktiivisuus yhdistettynä niukkaan syömiseen on kaikista haitallisinta aineenvaihdunnalle. Älä siis kompensoi vähäistä liikkumista ja arkiaktiivisuutta vähentämällä syömistä, vaan pyri lisäämään aktiivisuutta.
 • Nälän- ja kylläisyydensäätely toimii normaalisti ja ohjaa syömistä, JOS olemme jatkuvasti vähän aktiivisia: taukoliikunta, välillä seisten työskentely jos istumatyö, pienet kävelymatkat ja portaiden nousu kesken päivän). Fyysisesti passiivisella ihmisellä nälän- ja kylläisyyden signaalit heikkenevät eivätkä enää vastaa kehon tarpeita. 
 • Arkiaktiivisuutta olisi hyvä painottaa 80 % ja treenejä 20 % liikkumiseen käytetystä ajasta. Näin treeneistä myös palautuu paremmin, kun kevyt liike pitää ianeenvaihdunnasta huolta.

 

Arkiaktiivisuuden merkitys 

 1. Aineenvaihdunnan normaali toiminta
 2. Parempi aivotoiminta: työskentely sujuu tehokkaammin
 3. Vähemmän lihasjumeja ja liikkuvuusongelmia sekä niistä johtuvia kipuja
 4. Usein parempi kunto (huomaamatta kertyvää perusliikuntaa)
 5. Kuluttaa suhteessa enemmän energiaa kuin esimerkiksi treeni kolme kertaa viikossa


Vinkkejä arkiaktiivisuuden lisäämiseen

 1. Hyödynnä kaikki mahdollisuudet kävellä tai pyöräillä
 2. Nouse portaat kävellen, edes osa matkasta
 3. Soita puhelut kävellen
 4. Seiso istumisen sijaan aina kun mahdollista (luennot, palaverit, julkiset kulkuneuvot, puhelimen selaaminen, puuhastelu kotona)
 5. Seiso tietokoneen ääressä useammin
 6. Kanna raskaita kuormia, kuten kauppakasseja 
 7. Leiki lasten tai lemmikkien kanssa 
 8. Siivoa, tee pihatöitä

Tehtävät:

Jos sinulla on kysyttävää treeniohjelmista tai kurssista, kysythän Facebook-foorumilla.

Voit myös laittaa sähköpostia osoitteeseen info@maikkimarjaniemi.fi