Osa 6

TREENI

Minkälaisella treenillä saa aineenvaihdunnan aktivoitumaan tehokkaimmin? Katso videolta treenivinkit:

Säästöliekin purussa tärkein asia on lihasmassa. Lihasmassan ylläpito ja ehkä jopa lisäys on avainasemassa aineenvaihdunnan aktivoinnissa, sillä lihasmassa kuluttaa energiaa levossakin. Lihasmassan lisäksi kannattaa kuormittaa hapenottojärjestelmää lyhyillä, kovatehoisilla treeneillä, joissa saadaan myös syke korkealle.

Mahdollisimman suuri kalorinkulutus treenin aikana ei ole ensisijainen asia, johon pyritään, kun halutaan saada aineenvaihdunta toimimaan optimaalisesti. Treenien kokonaiskulutuksilla on merkittävä ero, kun lasketaan mukaan myös mitä aineenvaihdunnalle ja kulutukselle tapahtuu treenin jälkeen. Esimerkiksi tunnin juoksulenkki kuluttaa enemmän kuin lyhyt kovatehoinen lihaskuntotreeni, mutta lihaskuntotreeni nostaa kulutusta useiksi tunneiksi ja ehkä jopa päiviksi.

Tehotreenit ovat hyvä lisä arkiaktiivisuuden ja kevyiden treenien rinnalle. Ei kuitenkaan kannata aloittaa liian rajusti, vaan lisäillä aktiivisuuden määrää itselleen sopivin annoksin.

Kannattaa myös muistaa, että kaikki liike on hyväksi! Itselle mieluinen liikuntamuoto on todennäköisesti myös pitkäkestoinen harrastus. Aina ei ole paras ratkaisu tehdä suunnitelmaa teoriassa optimaalisimmin, vaan miettiä myös, mikä olisi itselle sopivin ja realistisin tapa lisätä liikettä. Mieti siis, mistä liikuntamuodosta nautit ja millä tavalla voisit ujuttaa mukaan myös aineenvaihduntaa tehostavia liikuntamuotoja. Jos rakastat juoksemista, voisitko lisätä kuntopiiriharjoittelua tai mäkivetoja liikuntakalenteriisi? Tai jos vesijuoksu on lempilajisi, voisitko vaihtaa yhden lenkkikerran ohjattuun vesijumppaan?

Alla on pari kotitreeniä, joilla voit aloittaa monipuolistamaan liikuntatapojasi. Emilian HIIT-treenissä nostetaan sykettä korkealle intervalleissa. Voit tehdä jumpan myös kevyesti vaihtamalla hypyt askelluksiin. Lisäksi tarjolla on koko kehon lihaskuntotreeni. Ennen treenien aloittamista vilkaise läpi liikkeiden kirjalliset ohjeet.

Tehtävät:

Lihaskunto: Koko kehon treeni

HIIT-treeni

Kesto: 10 min
Välineet: tuoli

Yllä olevat treenit on poimittu Nopeat kotitreenit -paketista.

Jos sinulla on kysyttävää treeniohjelmista tai kurssista, kysythän Facebook-foorumilla.

Voit myös laittaa sähköpostia osoitteeseen info@maikkimarjaniemi.fi