Säädä valaistus unta tukevaksi

Kun ilta hämärtyy, alkaa keho pikkuhiljaa tuottaa unihormoni melatoniinia, jonka avulla olo muuttuu raukeaksi. Melatoniinin tuotanto voi myös häiriintyä.

Illan tullen päätät käpertyä lämpimän peiton alle ja tarkastaa vielä viestit sekä selata vähän Facebookia. Haukotuttaa, mutta ehkä tarkastat vielä pikaisesti uutisvirran. Kohta huomaat kuluttaneesi älylaitteen ääressä tarpeettoman kauan aikaa, eikä haukotuksesta ole enää tietoakaan. Tai vaikka olisikin, ei kroppa tunnu seuraavana päivänä palautuneelta ja päivä alkaa väärällä jalalla.

Kuulostaako tutulta?

 

Vaali unihormoneitasi

Kun ilta hämärtyy, alkaa keho pikkuhiljaa tuottaa melatoniinia. Tämän unihormonin avulla olo muuttuu raukeaksi ja saamme unenpäästä kiinni.

Melatoniinin tuotanto kuitenkin häiriintyy sinisestä valosta, jota tuijotamme yleensä älylaitteen, kuten puhelimen tai padin muodossa.

Suoraan silmiin hohkaava sininen valo saa meidät piristymään, mutta viestittely kavereiden kanssa tai uutisten lukeminen häiritsee jo itsessään rauhoittumista yöpuulle, sillä olosta tulee virittynyt ja levoton. Koska alun unelias olo haihtuu, selataan älylaitetta usein myös kauemmin kuin oli alun perin tarkoitus. Uni voi jäädä tuntimääräisesti lyhyeksi, mutta myös unenlaatu kärsii, mikä näkyy suoraan seuraavan päivän vireystilassa.

 

Miten parantaa unenlaatua?

Jos iltasi vierähtävät puhelimen ääressä ja tunnet itsesi väsyneeksi aamulla, kokeile seuraavaa kikkaa parin viikon ajan. Huomaat eron seuraavan päivän askareissa, virkeänä mielenä ja levänneenä olona!

Hämärrä illalla kotisi valaistusta, jotta se matkisi luontaista valon vaihtelua auringonlaskun tapaan. Aseta lukuvalo tulemaan pääsi takaa, jolloin valo ei kohdistu suoraan silmiisi. Valitse lukuvaloksi sopiva valonlähde, josta ei tule liian kirkasta ja terävää valoa.

Erityisesti isommissa marketeissa valikoimaa on paljon, jolloin voit valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Lue perinteistä paperikirjaa tai kuuntele äänikirjaa, jolloin rauhoitut paremmin älylaitteen tuijottamisen sijaan.

 

Jos on pakko käyttää puhelinta

Jos sinun on syystä tai toisesta pakko käyttää puhelinta illalla, pyri ajoittamaan se alkuiltaan, hämärrä puhelimesi näytön kirkkautta ja ota avuksi sinistä valoa poistavat apuvälineet. Tähän tarkoitukseen on olemassa erilaisia ilmaisia sovelluksia ja monen puhelimen asetuksissa auringonlaskua matkivan keltaisemman valon voi ajastaa päälle haluamaansa aikaan joka päivä.

Parhaan virkistävän vaikutuksen saat kuitenkin laittamalla älylaitteet suosiolla sivuun ajoissa illalla noin tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Vaikka valonsävyt olisi kikkailtu punertavammiksi, itse puhelimen räpellys on virittävää toimintaa, jossa mieli hyppelehtii asiasta toiseen. Mitä jos viettäisitkin myöhäisillan jutellen läheisten kanssa, venytellen tai vaikka käsitöitä tehden? Tärkeintä olisi löytää itselle aidosti mieluisa tapa rauhoittua, jotta siitä tulisi pysyvä rutiini ja virkeämpi olo palkitsisi viikko toisensa jälkeen.

Miten sinä rauhoitat iltasi nukkumaanmenoa varten? Oletko jo kokeillut säädellä valaistusta unta tukevaksi?

Jos sinulla on kysyttävää treeniohjelmista tai kurssista, kysythän Facebook-foorumilla.

Voit myös laittaa sähköpostia osoitteeseen info@maikkimarjaniemi.fi