Osa 5

Sarjan viidennessä ja viimeisessä osassa Sanni puhuu tunteiden tukahduttamisesta makealla. Miten tunnistaa ja ottaa vastaan tunteet sekä katkaista makeanhimon kierre?

Makeanhimo voi olla seurausta tukahdutetuista tai sivuutetuista tunteista. Makealla yritetään siis kompensoida tunnetta, esimerkiksi taittaa surua makeasta saadun mielihyvän avulla. Makea voi näytellä roolia sekä positiivisissa että negatiivisissa tunteissa. Positiivisten kohdalla tavanomaisimpia on itsensä palkitseminen tai esimerkiksi pitkän työprojektin aikaansaama helpotus, joka laukaisee makean kaipuun. Negatiivisista tunteista makeanhimon laukaisee usein kiukku, ahdistus tai tylsyys.

Tunteet on tärkeää oppia kohtaamaan sellaisenaan. Kaikki tunteet ovat täysin normaaleja ja sallittuja, eikä niitä kannata kahlita. Tukahdetut tunteet saattavat näkyä makeanhimon lisäksi jopa erilaisia jännitystiloina kehossa.

Miten katkaista tunnesyömisen kierre?

Vinkki! Käy lukemassa Maikin blogista tunnesyömiseen perehtyneen psykologin ja Pysäytä tunnesyöminen -kirjan vastikään kirjoittaneen Katarina Meskasen haastattelu, jossa käsitellään lisää tunnesyömisen taustoja.

https://www.maikkimarjaniemi.fi/sokerin-vai-selittelyn-makua/

 

Jos tunnistat hakevasi makeasta nostetta, palkintoa tai lohduttajaa, pohdi hetki, millaisilla keinoilla voisit pikkuhiljaa korvata tunnesyömisen. Halutessasi voit kirjoittaa ajatuksiasi ylös ja palata niihin hetkenä, jolloin huomaat kääntyväsi makean puoleen.

Jos sinulla on kysyttävää treeniohjelmista tai kurssista, kysythän Facebook-foorumilla.

Voit myös laittaa sähköpostia osoitteeseen info@maikkimarjaniemi.fi