PÄIVÄN TEHTÄVÄ
Tänään tehtävänäsi on mennä metsään!
Tiesitkö, että metsässä lähes välittömästi
– sydämen syke laskee
– verenpaine laskee terveellisempään lukemaan
– stressiperäinen lihasjännitys alkaa rentoutua,
ja jo varttitunti metsässä lieventää stressiä tehokkaasti?
Metsä ja luonto on ihmiselle lajityypillinen ympäristö, ja ilman sitä terveys kärsii jonkin verran. Kaupungistumisen myötä esimekiksi ihmisen suolistomikrobisto on köyhtynyt, mikä on lisännyt allergioita ja astmaa. Metsäily tekee siis hyvää myös vastustuskyvylle!
Terveyshyödyistä nauttiakseen ei tarvitse lähteä syvälle metsään, vaan pienikin metsäpläntti tarjoilee hyötyjä. Jos kuitenkin esimerkiksi viikonloppuna on mahdollista lähteä kunnon metsäretkelle, niin aina vaan parempi!
Metsän lisäksi nautintoa viikonloppuun tuovat alta löytyvät ihanat reseptit!
RESEPTIT
Kesäburgerit
3 kpl
Tämä kesäinen hampurilainen kätkee sisäänsä makeaa nektariinia, tulista chiliä ja lempeää mozzarellaa. Nektariinit ja broilerit voi kypsentää myös grillissä.
- 5 nektariinia (tai persikkaa)
- ½ – 1 kotimainen punainen chilipalko
- 3 maustamatonta broilerin rintafileepihviä
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 rkl oliiviöljyä
- suolaa ja mustapippuria
- reilusti rucolasalaattia
- 1 (puna)sipuli
- 1 pallo (puhvelin-)mozzarellaa
- vähäsokerista ketsuppia
- 6 viipaletta 100 % kauraleipää
Viipaloi nektariinit ja mausta kevyesti suolalla. Hienonna chilipalko ja paista nektariiniviipaleita chilin kanssa pannulla tai grillaa hetki niin, että ne saavat hiukan väriä. Varo, etteivät ne pala.
Kypsennä myös broilerin rintafileet oliiviöljyssä hienonnetun tai murskatun valkosipulinkynnen kera. Mausta suolalla ja pippurilla.
Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja revi mozzarellasta ohuita suikaleita. Lämmitä leivät halutessasi esimerkiksi paahtimessa.
Kokoa burgerit lämpimistä nektariineista ja broileripihveistä, mozzarellasta, punasipulista, rucolasta ja ketsupista.
Raikas tomaatti-vesimelonisalaatti
Tomaatin ja vesimelonin yhdistelmä saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta toimii uskomattoman hyvin! Vesimeloni kaipaa seurakseen rapeutta, jota tuomaan tässä käytetään paahdettuja siemeniä.
- 4 kypsää tomaattia
- 1 punainen paprika
- ½ – 1 punasipuli
- ½ (pieni) vesimeloni
- ½ – 1 chilipalko
- 1 rkl tummaa balsamicoa tai omenaviinietikkaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- ½ lime
- ¼ tl suolaa ja mustapippuria
- ½ nippua tuoretta basilikaa tai korianteria
- kourallinen (paahdettuja) siemeniä
Paahda siemenet halutessasi kuivalla pannulla tai käytä valmiiksi paahdettuja. Kuutioi tomaatit ja vesimeloni ja silppua sipuli ja chili. Sekoita ainekset keskenään ja mausta suolalla, pippurilla, limen mehulla ja balsamicolla. Silppua sekaan tuoretta yrttiä.
Laita maustumaan jääkaappiin puoleksi tunniksi tai vaikka pidemmäksikin aikaa. Lisää siemenet vasta tarjoiluvaiheessa, jotta niiden rapeus ei häviä säilytyksessä.