Kuukauden reseptissä hyödynnetään satokauden tuotteita. Ohessa jaetaan lisäksi mielenkiintoisia faktoja yhdestä tai muutamasta ajankohtaisesta ruoka-aineesta ja annetaan vinkkejä niiden käyttöön.

Tällä kertaa vuorossa on voimakkaan värinen juures eli punajuuri. Jo tumma väri kertoo antioksidanttipitoisuudesta, ja punajuuri sisältääkin sekä C-vitamiinia että erilaisia polyfenoleja. Nämä auttavat mm. laskemaan kehon matala-asteista tulehdusta ja vähentämään vaikkapa kovan liikunnan tai stressin aikaansaamaa hapetusstressiä. Erityisen hyvä ruoka-aine punajuuri onkin liikkujalle, sillä sen nitraattien on havaittu parantavan myös suorituskykyä.

Punajuuressa on lisäksi tutkitusti tehokasta adaptogeenistä (=uusiin tilanteisiin sopeutumista edistävää) betaiinia. Se auttaa alentamaan kehon homokysteiinin määrää, jonka korkea pitoisuus on sydän- ja verisuonisairauksien itsenäinen riskitekijä. Sen myötä punajuuri auttaa laskemaan sydän- ja verisuonisairauksien riskiä osana monipuolista ruokavaliota.

Punajuuri on paljon monikäyttöisempi ravintoainepommi kuin yhtäkkiä ajattelisi. Se sopii käytettäväksi raakana (kohtuullisina määrinä) sekä kypsennettynä, ruuissa, leivonnassa, välipaloissa ja vaikkapa kastikkeissa. Raasteena punajuuri kypsyy nopeasti ja sopii lähes mihin tahansa ruokaan porkkanan tapaan. Erityisen hyvin punajuuri sopii yhteen myös suklaan, mansikan ja puolukan kanssa. 

Kokeile rohkeasti punajuurta monella eri tavalla ja muista nauttia se tuoreena tai hellävaroen kypsennettynä – ei etikkasäilykkeenä. 🙂

Paahdettu punajuurisalaatti

Ainekset

3 – 4 annosta

Paahdetut punajuuret:

  • 3 nyrkin kokoista punajuurta tai tuplasti pienempiä (voit käyttää myös esimerkiksi palsternakkaa tai kurpitsaa yhdessä tai erikseen)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa ja ripaus mustapippuria
  • (cayennepippuria)

Lisäksi:

  • 2 dl kvinoaa (tai hirssi- tai tattarisuurimoita)
  • 1 iso tai 2 pientä kypsää avokadoa
  • 3 porkkanaa
  • Muutama kourallinen lehtikaalia, tuoretta pinaattia tai muuta vihreää
  • ½ limen mehu
  • 2 tl hunajaa (tai vaahterasiirappia)
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • (1 granaattiomena tai pakastettuja granaattiomenansiemeniä)

Tarjoiluun: paksua luonnonjogurttia tai soijajogurttia

Valmistus

Kuori ja pilko punajuuret 4 osaan. Viipaloi ne vajaan ½ cm viipaleiksi. Levitä pellille, ripottele päälle suolaa ja musta- ja cayennepippuria. sekoita joukkoon oliiviöljy ja paahda 200 asteessa keskitasolla noin 20 – 30 minuuttia, kunnes punajuuret ovat pehmeitä.

Samalla kun punajuuret ovat uunissa, huuhtele ja valuta kvinoa. Keitä huuhdeltu kvinoa kypsäksi ja mausta kevyesti suolalla.

Huuhtele ja revi lehtikaali tai salaatti suupaloiksi. Jos käytät lehtikaalia, sekoita siihen ripaus suolaa ja 1 tl öljyä ja puristele käsin niin, että se pehmenee ja sitkeys häviää.

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja kuutioi avokado. Sekoita kaikki salaattiainekset punajuuret mukaan lukien keskenään. Sekoita kastike limen mehusta, suolaripauksesta, mustapippurista ja hunajasta ja lisää salaattiin.

Viimeistele halutessasi granaattiomenan siemenillä ja tarjoile jogurtin kera. Salaatin maku syvenee, kun se saa marinoitua jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli.


Vinkki! Jos haluat punajuurisalaatista ruokaisamman, lisää siihen lopuksi esimerkiksi paistettua (kylmäsavu-)tofua, 5 % juustoa kuutioituna tai muuta vähärasvaista proteiinin lähdettä.


Kokeiletko? Kerro kommenteissa!


Sanni Massinen

Sanni on tiimimme ravitsemusasiantuntija. Hän vastaa kurssien ravitsemuspuolesta ja tehtailee herkullisia reseptejä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.