Black Friday -superale on käynnissä ja saat valikoidut kurssit ja tuotteet jopa -70% alennuksella

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Näin vähennät ruokahävikkiä keittiössäsi

Haluatko sä perheellesi 500 € lisää käyttörahaa vuodessa? Tai vaikka pelastaa maailman?

No sehän hoituu helposti, sillä todennäköisesti ruokahävikki on iso juttu sunkin kotona, kuin myös Suomessa ja maailmalla.

? Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain yhteensä 500 miljoonan euron arvosta. Se vastaa 100 000 keskivertoauton hiilidioksidipäästöjä.

? Henkeä kohti kotitalouksissa roskiin joutuva ruoka tarkoittaa rahassa keskimäärin 125 euroa. Niinpä neljän hengen perhe hukkaa vuodessa jopa 500 euroa.

? Suomalaisten keittiöissä ruoka-aineista eniten pilaantuu vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa.

? Koko ravitsemusalan (kotitaloudet, teollisuus, kauppa ja ravitsemispalvelut) yhteenlaskettu ruokahävikki Suomessa on noin 335-460 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä on noin 10-15 prosenttia kulutetusta ruoasta.

Mitäpä tehdä? No ainakin vähentää ruokahävikin määrää omassa kotitaloudessa. Ruokahävikkiä vähentämällä kasvikset päätyvät biojätteen sijaan suuhun, rahaa säästyy vuositasolla henkilöä kohden keskimäärin 125 euroa ja samalla tulee tehtyä pieni hyvä teko maailmalle.

Tasoita polkua:

➡️  Osta tuoreita kasviksia vain sen verran kuin tarvitset ja suosi lisäksi pakastekasviksia, jotka säilyvät pidempään ja ovat hyvä hätävara.

➡️  Osta leivontaa ja erikoisempaa ruoanlaittoa varten pieniä pakkauksia jauhoja, mausteita ja kastikkeita ja keksi niille käyttöä.

➡️  Tee ennen kauppaan lähtöä puhelimen muistioon lista siitä, mitä jääkaapissa on jo valmiina; tai tee kotona tarkka ostoslista sen ympärille, mitä kotoa löytyy.

Käytä myös pois kotona jo olevaa ruokaa ilman, että ostat aina uutta:

➡️  Syö viikoittain hävikkipäivällinen, jolloin et tee tai osta mitään uutta ruokaa, vaan syöt kuluneiden päivien tähteitä.

➡️  Tee perinteisiä pyttipannutyyppisiä ruokia pannulla tai vaikka ruokaisaa salaattia, johon saa lisättyä melkein mitä vain.

➡️  Käytä luovuutta: tee ylijääneestä kaurapuurosta kauraleipäsiä, pilko ja pakasta mustuvat banaanit ja lisää niitä smoothieen… mitä vain keksit!

Millä keinoilla sä vähennät ruokahävikkiä omassa kotitaloudessa?

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Elämäntapamuutos

Vältä nämä yleisimmät virheet painonpudotuksessa

Haluaisitko pudottaa painoa, mutta olet sekaisin erilaisten ohjeiden viidakossa? Mitkä painonpudotuskeinot ovat oikeasti toimivia ja terveellisiä? Ei mikään ihme, jos asiassa menee sekaisin, sillä dieettejä