Kesällä kannattaa tankata voimakasta vihreää. Vihreät vihannekset ovat kuumentamattomina erinomaisia folaatin lähteitä, josta suomalaisilla on yleisesti puutosta.

Erilaisten villivihannesten ohella kannattaa käyttää etenkin tuoreyrttejä monipuolisesti ja runsaasti: ne nostavat arkisenkin ruuan uudelle tasolle. Kokeile vaihteeksi sitruunamelissaa tai minttua ruokaisaan salaattiin tai kalan kanssa, basilikaa smoothiekulhoon mansikoiden ja limen tai mustaherukoiden ja raastetun sitruunankuoren kanssa.

Lisää tuore- ja villiyrttejä silputtuna myös teeleipiin ja suolaiseen lettu- tai pannukakkutaikinaan.

Lehtikaalista syntyy erinomainen salaattipohja, kun lehdet repii lautaselle tai kulhoon, ripauttaa joukkoon hitusen suolaa sekä 1 tl – 1 rkl oliiviöljyä ja halutessa balsamiviinietikkaa ja hieroo seosta käsin kunnes lehdet pehmenevät. Näin kitkeryys häviää ja suutuntuma muuttuu mielekkäämmäksi – tosin osa tykkää nimenomaan lehtikaalin rapeudesta. Halutessasi voit lisätä oluthiivahiutaleita, jotka tuovat annokseen täyteläistä makua ja B-vitamiineja.

Lehtikaalin voi maustaa esimerkiksi valkosipulilla tai omilla suosikkimausteilla, kokeile rohkeasti!

Kesäisiin pirtelöihinkin lehtikaali solahtaa kuin huomaamatta, kun mukaan lisää reilusti marjoja sekä hyvää rasvaa kuten avokadoa tai saksanpähkinöitä ja surauttaa täysin sileäksi.

Kotimaiset varhaisvihannekset maistuvat talven varastovihanneskauden jälkeen superherkullisilta. Uudet perunat, porkkanat ja varhaiskaali sekä retiisit taipuvat moneen: varhaisvihanneksista syntyy erinomainen pyttipannu pannulla tai grillissä.

Makkaran tilalle ravitsevampaan versioon valitaan graavilohta tai kylmäsavutofua.

Varhaiskaalisuikaleet korvaavat pastan esimerkiksi maineikkaassa avokadopastassa, kun ne kiehauttaa suolatussa vedessä nopeasti.

Kastike kahteen annokseen syntyy isosta kypsästä avokadosta, miedosta chilipalosta, parista lusikallisesta oliiviöljyä ja limen mehua sekä oluthiivahiutaleista tai parmesaanista. Maustamiseen sopivat suolan ja mustapippurin ohella tuore korianteri, basilika ja/tai ruohosipuli, joita voi silputa myös kaalisuikaleiden joukkoon. Juoksevamman avokadokastikkeen saat lisäämällä maustamatonta soija- tai luonnonjogurttia.



Kesäkasvisvuoka

Käytä kasvistarjontaa monipuolisesti myös laatikkoruuissa ja vaihtele niitä makusi mukaan. Kokeile myös esimerkiksi munakoisoa, parsakaalia, ruusukaaleja, ruoho- tai kevätsipulia, ryöpättyä nokkosta tai kirsikkatomaatteja. Lisäämällä soijarouhetta ja reilusti vähärasvaista juustoraastetta saat ateriasta myös runsaasti proteiinia.

  • 800 g – 1 kilo haluamiasi kasviksia, esimerkiksi
    • 1 kesäkurpitsa
    • 1 kukkakaali
    • 1-2 paprikaa
    • pala purjoa
  • 2 luomumunaa
  • 5 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • tilkka kuumaa vettä
  • 2 tl kuivattuja yrttejä (myös tuoreet käyvät erinomaisesti)
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1,5 dl soijarouhetta tai kauraleipää murusteltuna
  • 3 dl 5 – 10 % juustoa (tai 1 dl normaalirasvaista raastettuna)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paloittele kasvikset suupaloiksi. Jos käytät kaaleja, höyrytä niitä 5 minuuttia. Ota höyrytysliemestä noin ¼ dl ja liuota siihen kasvisliemikuutio.

Laita kasvikset uunivuokaan, mausta kevyesti suolalla ja pippurilla ja lisää soijarouhe tai leivänmurut. Sekoita kasvisliemi ja kananmunat maitoon, lisää yrtit sekä mustapippuria ja kaada vuokaan. Sekoita puolet juustoraasteesta kasvisten joukkoon ja ripottele loput pinnalle.

Kypsennä ala- tai keskitasolla noin 30 – 45 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt. Anna jäähtyä ja vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Kesäkasvisvuoka maistuu myös kylmänä, etenkin helteisinä päivinä.

Kesäkasvisvuoan voi tarjoilla myös kylmänä.
Kesäkasvisvuoka on helppo eväs, sillä sen voi nauttia myös kylmänä.

Myös tomaatit ja kirsikkatomaatit ovat herkullisimmillaan. Käytä niitä salaatteihin ja grillivartaisiin tai valmista toukokuun satokausivinkeissä olevaa vesimeloni-tomaattisalsaa. Salsan ainekset voi muuten myös soseuttaa viilentäväksi gazpachoksi eli kylmäksi keitoksi: tämä on oma kestosuosikkini. Lisään silloin mukaan hiukan oliiviöljyä. Kirsikkatomaateista syntyy todella helposti kotitekoinen ketsuppi eikä aikaakaan kulu 10 minuuttia enempää.



Kotitekoinen ketsuppi

Kesän maukkain kastike esimerkiksi grillattaville, uusille perunoille, ketsupin korvikkeeksi, kasviksille ja pastaruokiin. Syntyy vaikka perunoiden keittämisen aikana ja maistuu takuulla kaikkien tomaattipohjaisten ruokien ystäville. Maltillisella chilin määrällä myös lasten suosikki!

  • Noin ½ litraa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 pieni sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ – 1 mieto punainen chilipalko
  • ½ iso suippopaprika
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • 2 dl luomutomaattimurskaa
  • 1 rkl balsami- tai punaviinietikkaa
  • 1 rkl kookossokeria tai hunajaa
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Pilko sipuli, valkosipulinkynnet, chili ja paprika.

Laita kattilaan öljy, sipulit, paprikat, huuhdellut kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Kuumenna kiehuvaksi. Kun ainekset kiehahtavat, alenna lämpöä ja lisää kaikki mausteet.

Anna hautua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Soseuta teho- tai sauvasekoittimella sopivan tasaiseksi.

Valmis ketsuppi säilyy jääkaapissa noin viikon verran.

Ketsuppi kannattaa säilyttää tiivissä lasipurkissa.

Kesäkurpitsa on yksi monikäyttöisimpiä vihanneksia. Aivan alkukesästä sesongissa ovat ulkomaiset kurpitsat, mutta säistä riippuen kesäkuun loppupuolella päästään usein kotimaisten herkkujen pariin.

Kesäkurpitsa korvaa lasagnelevyt tai sitä voi käyttää spagetin asemesta osittain tai kokonaan. Sen lisäksi kesäkurpitsa tuo haudutettuna kermaisuutta ruokiin ja mehevyyttä leipä- ja kakkutaikinoihin korvaten osan rasvasta.

Kesäkurpitsapuuro saattaa kuulostaa jopa utopistiselta, mutta usko pois: kermaiseen efektiin rakastuu melko helposti. 😉


Kermainen kesäkurpitsapuuro

  • 2 dl kesäkurpitsaa karkeana raasteena (kuori halutessasi)
  • ¾ dl kaurahiutaleita
  • ¾ dl kauraleseitä (tai vain jompaa kumpaa)
  • 3 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • 1 tl kookos-, oliivi- tai pellavaöljyä
  • (1 – 2 kananmunanvalkuaista)

Jos haluat ekstrakermaisuutta, lisää kypsymisen loppuvaiheessa 1 – 2 kananmunanvalkuaista ja sekoita huolella. Anna hautua vielä muutama minuutti lisäämisen jälkeen. Mausta suolalla ja öljyllä.

Kesäkurpitsapuuron voi maustaa ja koristella marjoilla ja pähkinöillä.
Marjoilla koristelemalla kesäkurpitsapuurosta saa kauniin annoksen.

Kerro kommenteissa, mikä on sun kesäinen suosikkiresepti?


Leave a Reply

Your email address will not be published.