Sopiva annoskoko keskivertonaisen näkökulmasta

Sopivankokoinen annos ei jätä nälkää eikä siitä myöskään tule väsynyt olo.

Monia naisia mietityttää, kuinka paljon päivässä oikein uskaltaa syödä ilman pelkoa painonnoususta. Olisiko hyvä suosia aivan pieniä annoksia, jotta ei varmasti tule syötyä liikaa?

Etenkään päivällä ei välttämättä ehdi edes ajatella ruokaa, ja lounaan voi hyvin ajatella kuittaavansa voileivällä tai pikku salaatilla.

Kuinka paljon yhdellä aterialla sitten kannattaa syödä ja miten annos kannattaa koostaa? Mistä tietää, onko oma annoskoko sopiva?

Katso alla olevalta videolta esimerkit kolmesta erilaisesta annoksesta.


Liian niukka lounas on monelle naiselle tyypillinen, etenkin jos ajatuksena on hallita painoa tai kiinteytyä. Liian pieni lounas kostautuu helposti illalla napostelulla tai herkkuhimoilla, sillä päivällä on päässyt kertymään nälkävelkaa.

Liian suuri ruoka-annos taas väsyttää ja voi aiheuttaa niin sanotun ruokakooman. Jos lautanen on täynnä proteiinia ja tärkkelyspitoista ruokaa, sille ei mahdu juurikaan kasviksia. Tuhdin annoksen energiamäärä johtaa hiljalleen painonnousuun, jos kulutus ei vastaa syötyä energiamäärää.

Ruokakooma hankaloittaa loppupäivän touhuiluja ja saattaa houkutella päiväunille.
Liian suuri ruoka-annos taas väsyttää ja voi aiheuttaa niin sanotun ruokakooman.

Kuinka sopiva annoskoko sitten löytyy?

Monelle sopiva annos löytyy kätevän kämmenmallin avulla: valitse lautaselle ainakin kämmenellinen jotakin proteiinipitoista ruoka-ainetta, kuppikourallinen hiilihydraatteja, sekä ainakin pari nyrkillistä kasviksia.

Annoksen kokoaminen kämmenmallin avulla: kaksi nyrkillistä kasviksia, kämmenellinen (ilman sormia) proteiinia, kuppikourallinen hiilihydraatteja

Hiilihydraattiosuuden perunamuusia tai muuta tärkkelystä voit korvata muilla juureksilla tai marjoilla, jos et ole kovin fyysisesti aktiivinen ja teet esimerkiksi istumatyötä. Pastaa, perunaa tai vastaavaa ei ole siis pakko syödä. Voit hyödyntää kämmenmallia päivän jokaisella aterialla.

Rasvaa ei tarvitse yleensä juuri huomioida, sillä se löytyy usein lautaselta jo muutenkin jossain muodossa. Salaattiin voi kuitenkin laittaa siemeniä tai lorauttaa lusikallisen oliiviöljyä, jos annos on muuten vähärasvainen.

Kämmenmallin avulla annos on runsas ja pitää paremmin kylläisenä.

Kämmenmallia hyödyntämällä saat annoksesta tilavuudeltaan runsaan, mutta kuitenkin sopivan energiamäärältään. Saat vatsan täyteen ilman liian raskaasta annoksesta koituvaa väsynyttä oloa. Samalla saat kasviksista mukavasti suojaravintoaineita, etkä varmasti näe nälkää!

Onko sun helppo koota sopivia annoksia päivän jokaiselle aterialle?

Superale 3.-9.8.!

SUPERALE on syksyn suurin ale, jolloin kaikki kurssit ja e-kirjat ovat puoleen hintaan. Lisäksi kirjat ja treenivälineet saa alehinnoin!

Saat alennuksen koodilla: SUPER

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Hyvinvointi

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä