Black Friday -superale on käynnissä ja saat valikoidut kurssit ja tuotteet jopa -70% alennuksella

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

3 ongelmaa, jotka seuraavat heikosta (ja pyöreästä) keskikropasta

Laiminlyötkö keskivartalon treeniä? Et ole yksin, sillä liikunnanohjaaja Sohvin mukaan keskivartalon treeni jää monella himoliikkujallakin suppeaksi tai unohtuu kokonaan. Jos treenaaminen ei ole ainakaan vielä elämäntapa, liikunta on yksipuoleista tai se on lähinnä arkiliikuntaa, riski heikkoon keskikroppaan on vielä korkeampi.

Mitä ongelmia heikosta keskikropasta voi seurata ja miten näiltä ongelmilta voi välttyä? Entä miten keskivartaloa kannattaa treenata, jos haaveilee myös rasvanpoltosta vatsanseudulle?

Ja ennen kaikkea: miten säännöllisen coretreenin saisi oikeasti juurrutettua omaan arkeen? Vatsalihastreeni on niin helppo skipata!

1. Suorituskyky lempilajeissa heikkenee

Sporttinen keskivartalo ei ole pelkkä ulkonäköasia, sillä vahvat vatsalihakset tukevat selkää, lannerankaa sekä sisäelimiä. Kunnossa oleva keskikroppa tukee kaikkea liikkumista ja myös kehonhallintaa.

Keskikropan treeniä ei siis kannata jättää tekemättä, koska vatsa- ja selkälihakset pitävät yllä hyvää ryhtiä ja asentoa. Heikot keskikropan lihakset huonontavat suoritusta muissa lajeissa, kuten esimerkiksi juoksussa, ryhmäliikunnassa tai salilla, kun kehon tuki ei ole kunnossa.

Olitpa siis innokas hiihtäjä, juoksija tai vaikka tenniksenpelaaja, saat varmasti parempia tuloksia lempilajissasi, kun panostat myös keskivartalotreeniin.

Heikot keskikropan lihakset huonontavat suoritusta muissa lajeissa, kuten esimerkiksi juoksussa

2. Arjen toiminnot hankaloituvat

Joudutko arjessasi nostelemaan kauppakasseja tai lasta, kumartumaan, tekemään lumitöitä tai nousemaan rappuja? Erittäin todennäköisesti kyllä. Vaikka asiaa ei välttämättä tule ajatelleeksi, keskivartalo on koko ajan käytössä näissä arjen askareissa. Keskikropan lihakset kannattelevat ja tukevat koko kehoa.

Jos keskivartalo on heikko, kaikista tavallisista askareista tulee piirun verran hankalampia. Muuttokuorman kantaminen tai taaperon nostaminen voi aiheuttaa kolotuksia ja jopa kipuja, kun coren tuki ei ole kunnossa.

Jos keskivartaloa kuitenkin treenataan kokonaisvaltaisesti koko kehon liikkeillä, keskivartalo osallistuu treenin lisäksi töihin muussakin elämässä: voima siirtyy arkeen paremmin kuin vaikkapa kuntosalin laitteessa rutistetut, vain vatsalihaksiin eristetyt liikkeet.

Samalla keskivartalotreenistä saa siis muutakin hyötyä ja iloa kuin vain voimakkaamman keskivartalon ja ehkä jossain vaiheessa litteän vatsan.

Jos keskivartalo on heikko, kaikista tavallisista askareista tulee piirun verran hankalampia

3. Vatsa röllöttää

Eikö vatsa näytä aivan siltä miltä haluaisit? Me suomalaiset olemme melko vyötärölihavaa kansaa sekä perinnöllisen alttiuden että myös elintapojemme vuoksi. Vyötärölihavuudesta ei varoitella syyttä, sillä se heikentää terveyttä monella tapaa.

Viskeraalinen eli sisäelinten ympärille kertynyt rasva on huomattavasti haitallisempaa kuin vaikkapa lantion seudulla sijaitseva rasvakudos, sillä se ylläpitää elimistön tulehdustilaa. Riski sairastua muun muassa tyypin 2 diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa.

Fyysisten haittojen lisäksi vyötärönympäryksen kasvu saattaa aiheuttaa myös psyykkistä kuormaa, stressiä ja jopa häpeää. Vyötärölihavuuden haitoista ei kannata kuitenkaan lamaantua, sillä arjen valintojen myötä myös tämä mörkö on taklattavissa. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta sekä terveellinen ruokavalio yhdistettynä riittävään uneen on tehokas kombo polttamaan viskeraalirasvaa.

Jos vatsan röllötys häiritsee, myös oikeanlainen coretreeni auttaa. Erityisesti​ ​syvien​​ vatsalihasten​ ​treenaaminen​ ​auttaa saamaan​ ​litteämmän​ ​vatsan​​, sillä lihakset muodostavat ikään kuin sisäisen korsetin, joka pitää keskivartalon ryhdikkäänä ja litteänä. 

​Syvien vatsalihasten ​​treenaaminen​ ​tehostaa​ ​myös​ tavallisia vatsan treeniliikkeitä, kuten ​rutistuksia,​ ​tehden​ ​liikkeistä laadukkaampia​ ​ja​ ​tehokkaampia, ​kun​ ​poikittainenkin​ ​vatsalihas​​ osallistuu lihastyöhön.

Jos vatsan röllötys häiritsee, myös oikeanlainen coretreeni auttaa

Miten sitten treenataan vahva ja kiinteä core? Pelkkään lankutukseen ja vatsarutistuksiin ei tarvitse eikä kannata tyytyä, sillä keho tarvitsee tarpeeksi haastavaa treeniä ja sopivasti uusia haasteita, jotta saadaan kehitystä ja tuloksia. Kun halutaan liikkua niin, että keskivartalo kiinteytyy, tärkeää on koko kehon liikuttaminen.

Jos koko treeni pohjautuu suurten lihasryhmien treenaamiselle ja keskivartalon monipuoliselle harjoittamiselle, niin energiaa kuluu roimasti. Yleensä liikunnan avulla aikaansaatu rasvanpoltto kiinteyttää etenkin keskivartalosta.

Koko kropan liikkeiden lisäksi kun vielä ujuttaa treeniin pari täsmäliikettä keskikropalle, on treeni oikein toimiva treeni sporttisen keskikropan saavuttamisessa. Ja kun treeni on ohjattua, hauskaa ja kestoltaan napakka, se tulee myös tehtyä!

Kiinteä core – haasta lihakset ja tasapaino liukukiekkotreenillä

Keskikropan tehtävä on tukea koko vartaloa ja sen vuoksi tehokkain keskivartalotreeni harjoittaa samalla kehon muitakin lihaksia.

Kiinteä core on nousujohteinen treeniohjelma, jossa tehdään toiminnallista koko kropan treeniä – painottuen kuitenkin keskikroppaan. Valmennuksen harjoituksissa käytetään liukukiekkoja eli core sliders -kiekkoja.

Liukukiekot tuovat treeniin lisähaastetta, sillä joudut keskittymään tasapainoon ja kehonhallintaan enemmän. Sen myötä käytät lihaksiasi enemmän – ja parempi lihasaktivaatio tarkoittaa tehokkaampaa treeniä.

Tämä treeniohjelma sopii sinulle, joka:

  • haluat kiinteyttää vyötäröä ja koko kehoa,
  • haluat tehostaa vähälle jäänyttä keskikropan treeniä,
  • sinulla on jo treenitaustaa ja kaipaat uutta potkua harjoitteluun,
  • haluat parantaa ryhtiä ja haastaa tasapainoasi.

Kiinteä core -valmennuksessa saat 5 viikon nousujohteisen treeniohjelman: joka viikko treenit muuttuvat haastavammaksi, jotta saat optimaalisia tuloksia. Hiki nousee pintaan ja kroppa on koetuksella. Siksi tämä valmennus soveltuukin sellaiselle, joka liikkuu jo nyt säännöllisesti.

Juuri nyt säästät 69 euroa valmennuksen hinnassa – pilottialennus PÄÄTTYY pian, joten kannattaa toimia nopeasti. Valmennuksella on 100 % tyytyväisyystakuu, joten voit testata sitä 14 päivän ajan täysin ilman riskiä. Jos et tykkää, saat rahasi takaisin.

>> Klikkaa ja lue, onko Kiinteä core sinun seuraava treeniohjelmasi (ja hyödynnä pian päättyvä pilottiale)

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Elämäntapamuutos

Vältä nämä yleisimmät virheet painonpudotuksessa

Haluaisitko pudottaa painoa, mutta olet sekaisin erilaisten ohjeiden viidakossa? Mitkä painonpudotuskeinot ovat oikeasti toimivia ja terveellisiä? Ei mikään ihme, jos asiassa menee sekaisin, sillä dieettejä