28 päivän startin hinta nousee pian!

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

4 x yleisimmät pelot salilla

Haluaisitko alkaa käydä kuntosalilla, mutta salimaailma laitteineen ja liikkeineen tuntuu todella oudolta ja jopa pelottavalta? Eivätkö ne kuntosalit ole kaiken lisäksi täynnä bodareita, joiden sekaan ei tavallinen ihminen kehtaa mennä palloilemaan?

Kysyimme asiakkailtamme ja someseuraajiltamme, mikä heitä pelottaa tai jännittää salimaailmassa. Maikin mukaan etenkin salitreeniä aloitellessa jännitys on ennemmin sääntö kuin poikkeus.

Jopa kokeneet salikonkarit saattavat toisinaan jännittää, eli ilmiö on hyvin yleinen!

Mitä yleisimmät jännityksen aiheet ovat ja miten salijännityksestä tai jopa -pelosta voi päästä eroon?

Lue yleisimmistä peloista sekä vinkit niiden selättämiseen. Ehkä jo tämän postauksen jälkeen marssit salille itsevarmana!

Jännitysmomentti 1: pelottaa, etten osaa käyttää jotakin laitetta tai tiedä, miten siihen pitäisi mennä

Kuntosalilta löytyy jos jonkinlaista laitetta ja vekotinta, joissa on hyvällä tuurilla ohjekuvat ja toisinaan ei. Kyselyymme vastanneista suurin osa jännittää salilla eniten juuri laitteiden kanssa säätämistä.

Kirjaimellista säätövaraa löytyy, sillä samat laitteet sopivat usein kaiken kokoisille käyttäjille. Penkkien, selkänojien ja muiden liikkuvien osien laitto oikeaan asentoon tuntuu aikaavievältä, ja lisäksi pitäisi valita itselle sopivin vastus.

Ratkaisu: kuivaharjoittele liikkeitä ja tutustu laitteisiin jo kotona! Mikä on ristitalja tai jalkaprässi? Katso Youtubesta videoita, miltä minkäkin niminen laite näyttää ja kuinka sitä käytetään.

Jos tiedät omalla salillasi olevan tietyn valmistajan laitteita, voit tutustua niihin kyseisen valmistajan kotisivuilla. Huomaa kuitenkin, että samaan tarkoitukseen tehtyjä laitteita on erilaisia, ja samasta laitteesta voi olla useita versioita – esimerkiksi jalkaprässiä löytyy niin pysty- kuin vaakaversionakin.

Asiakkaamme suosittelee ohjattua kuntosalia erityisesti aloittelijoille: ”Jotkin laitteet on välillä niin monimutkaisen näköisiä, etten villissä mielikuvituksessakaan keksi miten päin niihin pitäisi mennä ja mitä tehdä. Varsinkin jos on jäänyt mallikuva laittamatta.

Myös kaikenlaiset säätämiset pelottaa, jos koko kone leviää kun väärästä vivusta vetäsee. Ohjattu kuntosali on ehdottoman hyvä aloittelijalle (minulle), siinä oppii laitteet pikkuhiljaa, oikein ja turvallisesti.”

Jännitysmomentti 2: pelottaa, että mokaan jonkun laitteen tai liikkeen kanssa

Nyt kun on ensin jännitetty jotakin laitetta ja liikettä, mutta silti uskaltauduttu testaamaan sitä, saattaa alkaa pelätä sen kanssa mokaamista. Ei hätää: niin kauan kuin et vahingoita itseäsi tai muita, et ole oikeasti mokannut.

Sekään ei ole moka, jos asettelee itseään laitteeseen ja säätää sen kanssa, mutta ei silti osaa käyttää sitä ja joutuu luovuttamaan!

Maikki kertoo itsekin toisinaan jännittävänsä uusia saleja ja laitteita. Kerran hän oli latonut vieraalla salilla kiekkoja jalkaprässiin ja vasta sitten hoksannut, ettei osannut poistaa kyseisen laitteen varmistuslukkoja. Maikki purki kiekot pois ja siirtyi tutulle kyykkyräkille.

Ratkaisu: ihmettele, testaa ja kokeile! Kysy tarvittaessa apua salin henkilökunnalta tai muilta treenaajilta (ei kesken sarjan!), mikäli heitä on paikalla.

Eräs asiakkaamme kommentoi näin: ”Aloitin käymään nollasta salilla 2 vuotta sitten. Pelkäsin aluksi että muut tuijottaa koska en osaa käyttää laitteita tai teen jotain väärin. Mua autto se kun ajattelin, että jostainhan pitää alottaa ja ihan sama jos joku tuijottaa. Teen vaan hommani ja lähden pois.

Kerran yksi nainen auttoikin mua liikkeen kanssa ja vaikka se tilanne tuntui nololta niin arvostin sitä apua 🙂 kaikki alottaa jostain ja salille mennään kehittymään, tällänen ajattelumalli on auttanut mua ja onneksi en luovuttanut.”

Monelle salikävijälle oma, tuttu sali on hyvin tärkeä. Silloin laitteet ja ympäristö ovat tuttuja. Mahdollisesti myös muut salikävijät ja henkilökunta ovat tulleet tutuksi. Näin yksi jännitystekijä on poistettu!

Jos kuitenkin haluaa käydä salilla mahdollisimman hiljaiseen aikaan ja nähdä mahdollisimman vähän muita ihmisiä, kannattaa käydä joko varhain aamulla tai iltasella. Klo 16-18 on monilla saleilla etenkin arkisin melko ruuhkaista aikaa.

Jännitysmomentti 3: pelottaa, että muut kävijät tuijottavat

Katseiden ja jopa tuijotuksen kohteena oleminen on erittäin yleinen pelko. Itsekin olen etenkin salitaipaleeni alussa ahdistunut ajatuksesta, että joku saattaa katsoa.

Tuijotuksen pelko linkittyy usein epävarmuuteen liikkeistä ja laitteista. Mahdolliset katseet eivät hetkauta, mikäli itsellä on itsevarma fiilis omista tekemisistään.

Asiakkaamme pääsi yli omasta jännityksestään näin: ” (Minua jännittää) tiloiltaan pieni sali. Aluksi jännitti, että muut kävijät tuijottaa ja huomaavat, etten osaa tehdä oikein tai jaksan vain pienillä painoilla.

Sitten huomasin, että siellä käy ihan “tavallisia” ihmisiä. Kun oma varmuus tekemisestä kasvanut, jännitys on poistunut.”

Toinen asiakkaamme antaa vinkin kuunnella musiikkia: ” Mä oon huomannut sen, että jos meen treenaan ilman musiikkia, silloin mietin enemmän sitä, että kattookohan joku nyt mitä mä teen ja teenkö nyt jotenkin väärin tai hassusti.”

Kolmas asiakkaamme muistuttaa, ettei pidä mennä juttelemaan toiselle, kun hänellä on sarja kesken: ”Salilla moni tulee juttelemaan niitä näitä. Itse menen salille treenaamaan enkä puhumaan small talkia puolituttujen kanssa. Ratkaisin ongelman ostamalla langattomat kuulokkeet.

Sarjojen välissä on ok vaihtaa pari sanaa, mutta jos olen tekemässä raskasta sarjaa ja pelkkä hengittäminenkin on vaikeaa niin minulle tulee kiusaantunut olo jututtamisesta.”

Katso videolta Maikin vinkki siihen, miksi salilla ei kannata puhua määräänsä enempää!

Ratkaisu: Muista, että kaikki keskittyvät salilla vain omaan treeniin. Suhtaudu mahdollisiin katsekontakteihin neutraalisti.

Joku saattaa katsoa esimerkiksi kivoja treenikenkiäsi tai -toppiasi. Joku toinen saattaa keskittyä niin kovasti omaan treeniinsä, että kulmat menevät kurttuun ja pääsee ärräpäitä.

Älä tee päätelmiä muiden ilmeistä tai katseista, vaan keskity vain omaan tekemiseen. Eihän sinuakaan kiinnosta muiden treeni, vaan omasi!

Jännitysmomentti 4: Nolottaa tehdä liikkeitä pienillä painoilla. Jos otan suurempia, jännittää että voimat loppuvat kesken sarjan

Maikin mukaan kuntosaliharjoittelussa turvallisuus ja hyvä suoritustekniikka on ykkösasia. Pienet painot eivät ole mikään häpeä, eikä omia painoja kannata verrata toisten painoihin. Sopivat painot ovat parhaat painot!

Ei kannata myöskään lannistua, jos esimerkiksi täyden liikeradan askelkyykky tuntuu raskaalta ilman painoja, vaikka olisi tottunut tekemään hieman erilaista askelkyykkyä raskailla painoilla. Täyden liikeradat liikkeet ovat raskaampia kuin vajaammilla liikeradoilla tehtävät. 

Voimien kesken loppuminen on myös ihan normaali kuntosaliharrastukseen kuuluva asia. Jos koskaan sarja ei jää kesken, et välttämättä tiedä omia voimarajojasi ja saatat treenata liian pienillä painoilla.

On siis erittäin ok välillä “epäonnistua” ja jättää sarja kesken, sillä voit oppia siitä paljon.

Kannattaa myös huomioida, että eri treeneissä käytetään erilaisia painoja. Joku voi tehdä 1–5 toiston voimatreeniä jättipainoilla ja joku toinen niska-hartiaseudun jumeja helpottavaa kevyttä pumppausta, jonka päätarkoitus on saada veri kiertämään.

Kolmas on ollut pitkään sairaslomalla ja tekee varovaista paluuta salille, neljäs viettää kevyttä viikkoa ja keskittyy lähinnä liikkuvuuteen. Ei siis kannata stressata painoista tai vertailla!

Miksi on mahtavaa olla salitreenin aloittelija?

Kun olet vasta aloittamassa lihaskuntoharjoittelua, saat näkyviä ja tuntuvia tuloksia jo melko pienellä määrällä treeniä. Tulokset myös näkyvät yllättävänkin nopeasti treenaamisen alkuvaiheessa.

Lihaskunnon kohentuminen tuntuu usein melko pian arjessa. Jaksat touhuta paremmin arkisia juttuja, eivätkä arkiaskareet vie voimiasi samalla tavalla kuin ennen.

Parempi lihaskunto myös helpottaa, jos sinulla on kolotuksia ja jumeja. Kun teet samalla myös kehonhuoltoharjoituksia, liikunnallisempi elämä parantaa liikkuvuutta ja lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Treenaaminen auttaa myös painonhallinnassa, sillä treenatummat lihakset kuluttavat levossakin enemmän. Salitreeni on myös mahtava tapa kiinteytyä ja tuoda kehoon uusia muotoja.

Ilmainen koko kehon kuntosaliohjelma

Haluatko uuden kuntosaliohjelman?

Ilmainen kuntosalitreeni sisältää

Paina nappia ja lähetän kuntosaliohjelman sähköpostiisi heti.

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Reseptit

Proteiinipitoinen avokadopasta

Pidätkö avokadopastasta? Perinteiseen avokadopastaan tulee pastaa, avokadoa ja juustoa. Maukas avokadopasta täydentyy kasvis- ja proteiinipitoisemmaksi, kun käytät pastana sekä papupastaa että kesäkurpitsasuikaleita. Nappaa alta testiin

Terveellinen omenapaistos valmistuu melko pienellä rasvamäärällä.
Reseptit

Terveellinen omenapaistos

Löytyykö pihapuusto vielä omenoita? Hyödynnä ne omenapaistokseen! Omenapaistos on klassikko, jonka voi tehdä myös terveellisesti. Tämä versio sopii hyvin vaikka iltapalaksikin. Uunin lisäksi tämän voi

Pakaratreeni kotona
Kotitreenivinkit

Pakaratreeni kotona: 5 vinkkiä treeniin

Tuleeko sinun tehtyä säännöllisesti pakaratreeni? Jos ei vielä, niin nyt on hyvä hetki aloittaa! Vahvat – ja siten pyöreät – pakarat eivät ole vain ulkonäköjuttu,

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi. Jos alekoodia ei näy 15 minuutin kuluessa, laita viestiä chatissa!