Superale lähestyy! VIP-ryhmässä saat parhaan alen

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Miten nauttia kesästä lihomatta

Makkara vai selleri, vai kenties jotain siltä väliltä?

Kesä ja loma ovat lähtökohtaisesti ihania asioita, mutta monelle aiheutuu stressiä lomasyömisestä ja -juomisesta. Elämäntapamuutos saattaa olla niin sanotusti hyvin tulilla, mutta lähestyvään lomaan on vaikea suhtautua pelkästään iloisesti.

Lomasta nauttimista voi varjostaa pelko, että syöminen karkaa käsistä, varsinkin jos elämäntapamuutokseen liittyy dieettiajattelua. Dieettiajattelu pyrkii pitämään ruokavalion siistinä rautaista itsekuria käyttäen, mutta lomalla on lupa höllätä. Luvasta huolimatta saattaa tulla jälkikäteen huono omatunto herkkuputkesta.

Miten lomasta voisi nauttia lihomatta ja ilman syyllisyyttä?

Heivaa dieettiajattelu ja sen sijaan opettele joustavaa syömistä

Maikki suosittelee heivaamaan dieettiajattelun ja opettelemaan joustavaa syömistä, jolloin mahdollisesti runsaammasta tai epäterveellisemmästä loma-ajan ruokailusta ei tarvitse ottaa stressiä.

Rentoon ruokasuhteeseen mahtuu herkuttelua ja ravitsemuksellisesti vähemmän optimaalisia aterioita, jos suuret linjat ovat kunnossa: päivittäin tulee kiinnitettyä huomiota ruokarytmiin, syötyä monipuolisesti kasviksia, tasaisesti proteiinia, sekä nukuttua ja liikuttua itselle sopivasti. Rento ruokasuhde vapauttaa mustavalkoisesta ajattelusta, jolloin kaikki herkut ovat pannassa ja kun niitä syödään lomalla tai herkkupäivinä, vedetään niin sanotusti överit, koska ”huomenna herkkuja ei enää saa”.

Rento syöminen ei siis tarkoita, että kahden viikon tai kuukauden lomalla herkutellaan joka aterialla. On muutamia yksinkertaisia keinoja, jotka auttavat pitämään balanssin syömisessä lomallakin. Aamiaisella on hyvä syödä runsaasti proteiinia ja kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Oma suosikkini on yleensä munakas kasviksilla, luonnonjugurttia marjoilla ja pähkinäseoksella, sekä jälkiruoaksi hedelmä.

Hotellin aamiaisbuffeteissa tämä onnistuu yleensä helposti ja budjettimatkaajan majoituskriteereihin kuuluu jääkaappi, jonne voi säilöä sopivia aamiaistarvikkeita. Varsinkin Etelä-Euroopassa ja -Amerikassa monien paikallisten käsitys aamiaisesta on hyvin sokeri- ja vehnävoittoinen ja aiheuttaa ainakin allekirjoittaneelle tappavan nälän jo ennen kuin pääsen edes pois aamiaiskahvilasta.

Tukeva, proteiinipitoinen aamiainen croissanttiaamiaiseen verrattuna antaa aivan erilaisen startin päivään. Jos matkakohde on eksoottinen, otan yleensä jo Suomesta mukaan kasan pähkinöitä, proteiinipatukoita ja muuta hätäruokaa.

Matkoilla on tietenkin mukava kokeilla paikallisia ruokaelämyksiä, mutta joskus eksotiikka menee yli ja hyvin säilyvät hätäeväät ovat paikallaan. Hätäeväät pelastavat myös silloin, kun ateriavälit venyvät.

Olen löytänyt itseni esimerkiksi vuoristossa mutkittelevasta bolivialaisesta yöbussista, joka teki välillä pysähdyksiä, jolloin paikalliset mummot tulivat bussiin myymään pieniin muovipusseihin annosteltua kylmää perunamuusia tunnistamattoman lihan kera.

Maikin ohjeistus tasapainoisen aterian kokoamiseen onnistuu niin sanottua kämmenmallia käyttäen, eli proteiinipitoista ruokaa olisi hyvä ottaa omaa kämmentä vastaava määrä, esimerkiksi yksi kanan rintafilee. Rasvoja tulisi olla peukalon verran, kasviksia nyrkillinen ja hyviä hiilihydraatteja kuppikourallinen.

Jos mieli tekee pitsaa tai muuta niin sanottua roskaruokaa, ehkä pitsan voi tilata puoliksi ystävän kanssa ja sen kaveriksi salaatin? Seurue voi tilata ravintolassa muutamia ruoka-annoksia, jolloin kaikki pääsevät maistelemään erilaisia annoksia, mutta lautasta ei ole pakko kaapia tyhjäksi.

Kun terassi kutsuu

Voiko sitä alkoholia juoda lihomatta välittömästi?

1.Kiinnitä huomiota laatuun ja määrään

Monilla lomaan kuuluu myös alkoholi, jonka kanssa voi kiinnittää huomiota laatuun ja määrään. Vähiten energiaa on kuivassa valkoviinissä tai limeviipaleella maustetussa soodapohjaisessa vodkadrinkissä.

2. Muista välivesi

Alkoholin haittoja saa pienennettyä, jos korvaa joka toisen alkoholiannoksen vesilasillisella ja rajoittaa alkoholinkäyttöä vain muutamaan lomapäivään.

3. Yömyssyksi alkoholitonta

Jo yksi annos alkoholia häiritsee unta, eli mahdollisten drinkkien nauttiminen on hyvä ajoittaa päiväsaikaan.


Tietoista herkuttelua

Lomallakin voi siis hakea kultaista keskitietä syömisessä ja juomissa ja ennen kaikkea nauttia, olivatpa omat valinnat mitä tahansa.

Tietoisesta, joka suupalaan keskittyvästä herkuttelusta saa kuitenkin enemmän irti, kuin herkkuja kaksin käsin autopilotilla kahmien.

Lomalla usein myös aktiivisuustaso kasvaa ja käveltyä tulee helposti useitakin tunteja uutta ympäristöä tutkien. Energiankulutus on siis suurempi kuin perus toimistotyöläisen arjessa ja tämä helpottaa painonhallinnassa, vaikka lomalla ei muuten treenaamalla treenaisikaan. Jos esimerkiksi kuntosalitreenaaminen on säännöllistä ja kovatehoista, viikon tai kahden tauko lomalla toimii hyvänä palautuksena.

Jos yllä luetellut vinkit tuntuivat liian ympäripyöreiltä, lähde mukaan Maikin Kevyempi kesä –valmennukseen nappaamaan tärppejä terveelliseen kesäherkutteluun ja grillaamiseen, hauskaan ja tehokkaaseen liikkumiseen ja nautinnolliseen kesään ilman niitä kuuluisia kesäkiloja.

Lue lisää Kevyempi kesä -valmennuksesta ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Kaikki kurssit -60 VIP-alennuksella? Kyllä vain, jos liityt VIP-ryhmään...

SUPERALE on syksyn suurin ale, jolloin kaikki kurssit ja e-kirjat ovat puoleen hintaan. Lisäksi kirjat ja treenivälineet saa alehinnoin.

VIP-ryhmässä pääset shoppailemaan ennen muita ja vieläkin huikeammalla 60 % alennuksella!

Ilmoittautuminen VIP-ryhmään päättyy:

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Hyvinvointi

Superale alkaa 1.8.!

Nyt kannattaa laittaa kalenteriin torstai 1.8., sillä silloin alkaa superale! Superalen aikana kaikki kurssit, ohjelmat ja e-kirjat ovat 50 % alennuksessa. Myös treenivälineet ja kirjat

Elämäntapamuutos

Näin pudotat painoa ilman liikuntaa

Ajatteletko, että painonpudotus on hankalaa, koska se vaatii tiukkaa ruokavaliota ja ankaraa treeniä monta kertaa viikossa? Olet onnellisesti väärässä! Liikunta vaikuttaa painonpudotukseen vain noin 20

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.