28 päivän startin hinta nousee pian!

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Onkohan minulla kilpirauhasen vajaatoiminta?

Kaulallasi lepää pieni perhonen, jonka siipien lepatustuntuu kehosi jokaisessa solussa. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat niin epämääräisiä ja vaiva niin yleinen, että diagnoosia ei kannata jättää arvailun varaan. 

Väsyttää koko ajan, ja painokin on noussut. Ettei tämä nyt vain johtuisi kilpirauhasesta!

Jos treeni ei kulje tai arjessa jaksaminen on koetuksella, kyseessä voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta.

Siitä ei ole kauan, kun tällaisille oireille viitattiin kintaalla ja todettiin, että kyse on vain laiskuudesta. Tieto kilpirauhasen vajaatoiminnasta on kuitenkin lisääntynyt, ja epämääräiset väsymys- ja turvotusoireet herättävät herkästi huolta kilpirauhasen tilasta.

Jos treeni ei kulje tai arjessa jaksaminen on koetuksella, kyseessä voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta

Uusi tietoisuus perhosenmuotoisesta pikku rauhasesta kaulallamme on yhtä aikaa sekä hyvä että hivenen huonokin asia. Kilpirauhasen vajaatoimintaa on diagnosoitu viime vuosina varsin ahkerasti, ja aiempaa harvempi kärsii vaivasta vuosikausia tietämättään. Toisaalta diagnoosi saatetaan nykyisin antaa liiankin herkästi, jolloin lääkitystä käytetään turhaan.

Asiantuntijat peräänkuuluttavatkin jo tarkkuutta diagnoosien tekemisessä; elinikäiseksi tarkoitettua lääkitystä ei tulisi koskaan aloittaa ”varmuuden vuoksi”, vaan vasta, kun vajaatoiminta on kiistatta todettu ja sekoittavat tekijät suljettu pois.

Ihmeellisiä oireita laidasta laitaan

Kilpirauhasen toiminnan arviointi ei onnistu oireiden perusteella. Yleisimmät oireet, kuten väsymys, lihasheikkous, saamattomuuden tunne, turvotus, palelu, kuukautiskierron häiriöt ja ”aivosumu” ovat monesti niin epämääräisiä, että niiden perusteella ei välttämättä osaa edes epäillä syyn olevan tyroksiinintuotannossa. Samankaltaisten oireiden takaa saattaa paljastua tarkemmissa tutkimuksissa jokin aivan muu syy: raudan tai D-vitamiinin puute, diabetes tai masennus.

Oireet voivat olla vielä tätäkin hämärämpiä: kuivaa ihoa, ajatustoiminnan häiriöitä, yleistä huonoa oloa, kasvojen ja luomien turvotusta, ummetusta, lihasoireita tai äänen käheytymistä.

Toisin sanoen: kilpirauhasen tilasta on mahdollista saada tarkkaa tietoa vain ja ainoastaan verikokeiden avulla.

Miksi kilpirauhanen sammuu?

Yleisin syy kilpirauhasen vajaatoiminnan taustalla on niin sanottu autoimmuunityroidiitti, krooninen autoimmuunitulehdus. Syytä sille, miksi elimistö tällä tavoin kääntyy omaa toimintaansa vastaan, ei tunneta. Kyseessä ei ole vain suomalaisten ongelma eikä vajaatoiminta ole meillä sen yleisempää kuin muuallakaan, vaan vaiva on maailmanlaajuinen.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on jostakin syystä neljä kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä. Vaiva on myös periytyvä. Naisella on syytä tarkistaa kilpirauhasarvot herkästi, jos jollakulla lähisukulaisella on todettu hypotyreoosi. Vaikka turhia diagnooseja onkin saatettu tehdä, on toisaalta myös erittäin todennäköistä, että kymmenet tuhannet ihmiset sairastavat edelleen kilpirauhasen vajaatoimintaa tietämättään.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on neljä kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä

Totuus paljastuu kokeilla

Kilpirauhasen toiminnasta kertovat verikokeet TSH, T4-V, T3-V ja TPOAb. Niistä yleisin on TSH, eli tyreotropiinitutkimus.

Tyreotropiini on aivolisäkkeestä erittyvä hormoni, joka säätelee tyroksiinin tuottamista. Kun kilpirauhanen toimii vajaalla, aivolisäke yrittää kiihdyttää tyroksiinintuotantoa vapauttamalla enemmän tyreotripiinia. Koholla oleva TSH-arvo kertoo siis vajaatoiminnasta.

Samanaikaisesti, kun TSH nousee, havaitaan useimmiten myös T4-V:n eli ”vapaan tyroksiinin” lasku.

Suurin osa tyroksiinista kulkee verenkierrossa proteiineihin sitoutuneena, ja pieni osa ajelehtii vapaana. T4-V on juuri tätä vapaata, aktiivista tyroksiinihormonia. T4-V antaa lääkärille tarpeellista lisätietoa kilpirauhasen toiminnan tilasta. Se on myös ainoa mittaus, joka paljastaa hyvin harvinaisen aivolisäkkeen vajaatoiminnasta johtuvan kilpirauhasen häiriön, hypopituitarismin.

T3-V eli trijodityroniinion toinen kilpirauhasen tuottama hormoni. T3-V ei yleensä kuulu perusterveydenhuollon mittauksiin. Se on hyödyllinen kilpirauhasen liikatoiminnan diagnostiikassa, sillä se kohoaa herkästi jo silloin, kun hypertyreoosi on vasta alkuvaiheessa. T3-arvon kohoaminen voi toisinaan kieliä myös jodin puutteesta. T3-hormonin seuranta on välttämätöntä silloin, kun vajaatoiminnan hoidossa käytetään niin sanottua T3-lääkitystä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten väsymystä ja aivosumua

Tyreoideaperoksidaasi- entsyymi on mukana kilpirauhashormonien muodostamisessa. Tämän entsyymin vasta-aineita mittaavan TPOab:navulla voidaan kartoittaa, mistä vajaatoiminta johtuu. Jos veressä esiintyy TPO-vasta-aineita, se on merkki siitä, että sairaus on autoimmuuniperäinen.

Kun kilpirauhasen vajaatoiminta on subkliininen eli TSH-arvot ovat kiikun kaakun raja-arvojen sisällä, vasta-aineet on hyvä mitata. Kun vajaatoiminnan taustalla on autoimmuunitulehdus, tilalla on taipumus edetä vuosien kuluessa. Koholla oleva TPOab kertoo, että vajaatoiminta todennäköisesti kehittyy. Silloin tilannetta on tärkeää jäädä seuraamaan, vaikka lääkehoidolle ei vielä olisikaan aihetta.

Ettei se sittenkin olisi anemia?

Pelkät TSH-tulokset riittävät monille lääkäreille diagnoosin tekemiseen. Koska virhediagnoosejakin on viime aikoina tehty, kilpirauhassairauksien hoitoon perehtyneet lääkärit ovat ryhtyneet peräänkuuluttamaan kärsivällisyyttä ja tarkkuutta diagnoosin tekemisessä.

Kilpirauhaskokeiden yhteydessä on tärkeää sulkea pois ainakin raudanpuute, joka on suomalaisten yleisimpiä ravintoainepuutoksia, huomattavasti kilpirauhasen vajaatoimintaa yleisempi löydös – ja oireiltaan niin samanlainen, että se sotkee herkästi hypotyreoosin diagnostiikkaa.

Ja kun tutkimaan ryhdytään, rautavarastojen lisäksi samalla on hyvä tarkistaa myös D-vitamiinitaso, sulkea pois keliakia ja diabetes sekä B12-vitamiinin puutos.

Paraneeko hypotyreoosi elintavoilla?

Kilpirauhasen normaaliin toimintaan vaikuttavat useat eri ravintoaineet. Tutuin niistä on jodi, jota tarvitaan tyroksiinintuotannossa. Jodin puutos voi aiheuttaa vakavia kilpirauhasen toimintahäiriöitä. Raudan ja kilpirauhasen yhteistyökuvion arvellaan liittyvän entsyymiin, joka säätelee kilpirauhashormonien tuotantoa. Kolmas kilpirauhashormonien normaaliin toimintaan vaikuttava aine on seleeni, josta suomalaisilla ei yleensä ole puutetta.

Elintavoilla ja ravitsemuksella on siis oma roolinsa kilpirauhasen hyvinvoinnissa. Jos laboratoriokokeet kuitenkin paljastavat, että kilpirauhanen käy vajaalla, tilannetta ei voi korjata ruokavaliolla tai lisäravinteilla, vaan ainoa keino on lääkitys.

Joskus olo korjaantuu lääkityksen aloittamisen jälkeen hyvinkin nopeasti. Toisinaan hyvän hoitotasapainon hakeminen vaatii kärsivällisyyttä. Viimeistään, jos vointi tai kilpirauhashormonit eivät näytä kohenevan lääkityksestä huolimatta, on tärkeää sulkea pois myös raudanpuute.

Elintavoilla ja ravitsemuksella on oma roolinsa kilpirauhasen hyvinvoinnissa, mutta kilpirauhasen vajaatoimintaa ei voi korjata ruokavaliolla, vaan ainoa keino on lääkitys

Raudanpuutteesta kärsivillä on joissakin tutkimuksissa mitattu matalampia TSH-, T4V- tai T3-arvoja. Kun raudanpuutetta on ryhdytty korjaamaan, myös kilpirauhashormonitasot ovat parantuneet.

On tunnettu fakta, että kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa. Valtaosa sairastuneista lihoo, mutta eivät kaikki: jopa 40 prosentilla paino pysyy ennallaan tai jopa putoaa. Kun tyroksiinihoito aloitetaan, paino usein putoaa muutamilla kiloilla ja turvotus laskee. Tilanne tasaantuu kuitenkin nopeasti.

Mistään laihdutus- tai hyvinvointilääkkeestä ei ole kyse, eikä tyroksiinia pidä koskaan sellaiseksi kuvitella. Lääkärit ovat huolissaan kasvavasta tyroksiinin liikakäytöstä: osa ihmisistä syö tyroksiinia määräystä enemmän, tavoitteenaan helpottaa painonhallintaa tai lisätä jaksamista. On tärkeää muistaa, että tyroksiini vaikuttaa paitsi painoon, myös jokaiseen soluun.

Jatkuva liiallinen tyroksiininsaanti voi aiheuttaa muun muassa vakavia sydänoireita. On äärimmäisen tärkeää varmistua diagnoosista, ennen kuin painonnousua ja väsymystä voi tulkita kilpirauhashormonin puutteeksi. Kilpirauhasen tila täytyy aina varmistaa asianmukaisilla laboratoriotutkimuksilla.

Kilpirauhanen ja muita terveyden mittareita samassa paketissa

Jos haluat tarkistaa kilpirauhasarvosi ja monia muita terveytesi mittareita helposti ja vaivattomasti, on Puhdin Kuntoilijan terveystarkastus oiva ratkaisu. Terveystarkastus mittaa kilpirauhasarvojen lisäksi mm. ferritiinia, D-vitamiinia, kolesterolia, verensokeria ja monia muita.

Neuvottelin terveystarkastuksesta kampanjahinnan: kun tilaat nyt, säästät 66 euroa paketin hinnassa!

>> Klikkaa tästä ja tutustu Kuntoilijan terveystarkastus -pakettiin

Energisin terveisin,

Maikki ja Puhdin asiantuntijat

Lähteet ja lisätietoja:

https://kilpirauhaspotilaat.fi
https://www.kilpirauhanen.com
https://www.kilpirauhasenvajaatoiminta.fi
https://kilpirauhasliitto.fi
Lääkärikirja Duodecim: Kilpirauhasen vajaatoiminta. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00667
Patel RP, Jain A. Study of anemia in primary hypothyroidism. Thyroid Research Practice 2017;14:22-4.

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Reseptit

Proteiinipitoinen avokadopasta

Pidätkö avokadopastasta? Perinteiseen avokadopastaan tulee pastaa, avokadoa ja juustoa. Maukas avokadopasta täydentyy kasvis- ja proteiinipitoisemmaksi, kun käytät pastana sekä papupastaa että kesäkurpitsasuikaleita. Nappaa alta testiin

Terveellinen omenapaistos valmistuu melko pienellä rasvamäärällä.
Reseptit

Terveellinen omenapaistos

Löytyykö pihapuusto vielä omenoita? Hyödynnä ne omenapaistokseen! Omenapaistos on klassikko, jonka voi tehdä myös terveellisesti. Tämä versio sopii hyvin vaikka iltapalaksikin. Uunin lisäksi tämän voi

Pakaratreeni kotona
Kotitreenivinkit

Pakaratreeni kotona: 5 vinkkiä treeniin

Tuleeko sinun tehtyä säännöllisesti pakaratreeni? Jos ei vielä, niin nyt on hyvä hetki aloittaa! Vahvat – ja siten pyöreät – pakarat eivät ole vain ulkonäköjuttu,

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi. Jos alekoodia ei näy 15 minuutin kuluessa, laita viestiä chatissa!