Sesongissa tuttujen kasvisten värikkäämpiä & ravinteikkaampia versioita.

Sitrushedelmien sesonki jatkuu ja suurin osa niistä on nyt parhaimmillaan. Kannattaa ostaa ainakin veriappelsiinia, jota on saatavilla vain vajaan parin kuukauden ajan.

Tummemman värinsä ansiosta se sisältää appelsiinia enemmän antioksidanttiaineita ja sopii kaikkialle mihin appelsiinikin: kokeile esimerkiksi salaatteihin, smoothieen tai hedelmäsalaattiin ja -rahkaan.

Muita sesonkisitruksia ovat greipin makea versio sweetie, verigreippi, klementiini ja mandariini. Kokeile niitä monipuolisesti myös osana ruokaisia salaatteja. Myös passiohedelmä, mango ja kiivi ovat maukkaita juuri nyt. Kuutioi kypsä mango, pakasta palat ja soseuta yhdessä kookoskerman kanssa pehmikseksi. Halutessasi voit lisätä kirpeyttä passiohedelmän siemenistä.


Riisitön veriappelsiiniriisi

Arkinen ja raikas appelsiiniriisi syntyy raejuuston avulla. Proteiinipitoisuutensa ansiosta se soveltuu hyvin esimerkiksi iltapalaherkuksi. Jos aterialta on jäänyt riisiä yli, voit lisätä sitä muutaman ruokalusikallisen joukkoon.

1 annos

  • 1 pieni veriappelsiini (+1 tl raastettua kuorta, jos haluat enemmän makua)
  • 100 g irtonaista raejuustoa
  • ½ dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia tai kookosmaitoa
  • 1 tl vaahterasiirappia tai hunajaa
  • ripaus vaniljasokeria tai vaniljajauhetta
  • (hiukan kardemummaa)

Pese veriappelsiini hyvin ja raasta hiukan sen kuorta. Tämä ei ole pakollista, mutta tekee mausta erityisen hyvän. Kuori ja kuutioi veriappelsiini pieneksi. Halutessasi voit poistaa kalvot. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile heti.

Vinkki! Jos valmistat välipalan etukäteen, laita appelsiininpalat erilleen ja lisää vasta juuri ennen syömistä, sillä säilytyksessä niistä irtoava neste kitkeröittää maitotuotteiden makua.


C-vitamiinipitoisia kaaleja on hyvä suosia talven aikana. Keräkaalin värikkäämpi versio punakaali sopii kaalilaatikkoon, erilaisiin wokkeihin sekä kaalisalaattiin erityisesti fetan kanssa.

Kokeile valmistaa coleslaw-salaattia suikaloidusta punakaalista, porkkanaraasteesta, turkkilaisesta jogurtista, sinapista ja sitruunan tai limen mehusta. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos pidät tulisesta, silppua mukaan myös ½ – 1 chilipalko.


Helppo punakaalilaatikko

Punakaalilaatikko on nopea ja helppo valmistaa. Maustamiseen sopii oman maun  mukaan meiramia tai basilikaa.

4 annosta

  • 1 kg punakaalia (puolet voi laittaa myös keräkaalia)
  • 5 dl vettä
  • 400 g vähärasvaista jauhelihaa
  • 2 punasipulia
  • 1 dl tummaa (puuro)riisiä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl meiramia tai basilikaa ja oreganoa
  • mustapippuria
  • 1 reilu rkl vaahtera- tai kookossiirappia tai hunajaa
  • öljyä tai voita vuoan voiteluun

Hienonna sipulit. Suikaloi kaali veitsellä ja lisää kattilaan veden, suolan ja toisen sipulin kanssa. Hauduttele 20-30 minuuttia sillä välin kun paistat jauhelihan. Ruskista jauheliha toisen sipulin kanssa ja mausta se suolalla ja pippurilla. Huuhtele riisit ja lisää ne sellaisenaan voidellun vuoan pohjalle. Sekoita kaaliseokseen jauheliha, siirappi ja mausteet. Kaada kaaliseos riisien päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa alatasolla noin 45 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi puolukoiden kera.


Punakaalia miedompi kiinankaali taipuu lisukesalaattien lisäksi myös monenlaiseen ruuanlaittoon. Suikaloituna kiinankaali hautuu herkulliseksi pataruuaksi yhdessä porkkanan, sipulin ja tomaattimurskan kanssa. Lisää myös paistettua jauhelihaa tai lihasuikaleita, kasvisversioon sopii nyhtökaura.

Mausta pata suolan lisäksi yrteillä ja valkosipulilla tai itämaisilla mausteilla inkiväärillä, kurkumalla, korianterilla, juustokuminalla ja chilillä. Käytä kasviksia reippaasti, niin pata ei kaipaa rinnalleen erillistä lisuketta.

Kaikille tuttua perunaa ja porkkanaa on nykyisin saatavilla myös värikkäinä versioina. Esimerkiksi Mulberry Beauty-lajikkeen perunat tuottavat itse antosyaaneja, jotka antavat niille pinkin värin. Antosyaanit ovat terveydelle hyödyllisiä ja niitä on myös muissa violetinsävyisissä kasviksissa kuten tummissa viinirypäleissä, munakoisossa, mustissa belugalinsseissä ja mustikoissa.

Yllätä muut syöjät ja tarjoa vaihteeksi violetteja lohkoperunoita ja keltaista porkkanaraastetta tai valmista yllätyksellinen liila sosekeitto violeteista porkkanoista ja perunoista sekä punajuuresta ja punasipulista. Sesongissa ovat edelleen myös kaikki varastojuurekset, joita kannattaa tässä vaiheessa vuotta kuluttaa runsaasti.


Palsternakkahummus

Palsternakkahummus sopii hyvin kasvistikkujen seurajana välipalana tai pääruoan lisukkeena.
Makea ja maukas palsternakka sopii hummukseen täydellisesti. Voit paahtaa palsternakan myös etukäteen, jos valmistat muutakin ruokaa uunissa. Samalla idealla hummus syntyy myös porkkanasta, punajuuresta tai kukkakaalista.
  • 250 – 300 g palsternakkaa
  • 1 tetra (noin 230 g) kikherneitä
  • 1 – 2 rkl sitruunan mehua
  • 1 + 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ – 1 dl vettä
  • ½ tl suolaa + hiukan palsternakkoihin
  • mustapippuria

Kuori ja paloittele palsternakat ja sekoita niihin 1 rkl oliiviöljyä sekä hiukan suolaa. Paahda uunissa 200 asteessa noin 15 min kunnes palat ovat pehmeitä. Soseuta kaikki ainekset keskenään ja ohenna tarvittaessa vedellä.


Kaipaatko henkilökohtaista ruokavaliosuunnitelmaa?

Haluatko viilata ruokatottumuksia tai kokeilla uutta erikoisruokavaliota? Onko sinulla ruokaan liittyvä pulma tai oletko tunnesyöjä? Oletko valmis tosissaan muuttamaan ruokatottumuksiasi?

Jos vastasit kyllä johonkin ylläolevista tai tunnistat itsesi näistä, tämä palvelu on sinulle:
💚 Toivot henkilökohtaista ruokavalio-ohjeistusta
💚 Tiedät, että sinun pitäisi syödä terveellisemmin, mutta et vain saa aikaiseksi
💚 Et oikein tiedä, syötkö oikein, liikaa tai liian vähän
💚 Painosi ei putoa, vaikka syöt järkevästi
💚 Noudatat erityisruokavaliota tai olet aloittamassa, ja haluat varmistua että ruokavaliosi pysyy monipuolisena
💚 Sinulla on ravitsemukseen tai ruokailuun liittyvä ongelmakohta, johon kaipaat neuvoja

Huom! Voin ottaa vain 10 nopeinta henkilökohtaiseen neuvontaan.
👉 Toimi nopeasti, jos haluat varata itsellesi yhden näistä paikoista! Tule mukaan nyt ja säästät 50 € hinnassa.

>> Klikkaa tästä tutustumaan Henkilökohtaiseen ruokavaliosuunnitelmaan


Sannin satokausivinkeissä kerrotaan tällä kertoo helmikuun satokausikasviksista.

Heippa! Olen Sanni, Itä-Suomen yliopistosta syksyn aikana valmistuva ravitsemusterapeutti (TtM). Sivuaineena olen suorittanut urheiluravitsemuksen perusopinnot avoimessa yliopistossa.

Terveyttä ja hyvinvointia tukevan ravitsemuksen ohella olen perehtynyt mm. erikoisruokavalioihin ja reseptien laadintaan. Minulla on kokemusta myös treeniohjelmien ja niitä tukevien ruokavaliosuunnitelmien laadinnasta ja olen osallistunut niitä käsitteleviin seminaareihin. Lisäksi olen täydentänyt osaamistani mm. biokemian opinnoilla, jotka tuovat laaja-alaisempaa näkökulmaa yksilölliseen ravitsemukseen. Ravitsemuksen saralla lähellä sydäntäni on erityisesti kasvisten monipuolisen käytön lisääminen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.