Elokuussa kotimaisten marjojen ja vihannesten satokausi jatkuu. C-vitamiinipitoisista herneistä pääsee nauttimaan edelleen: kokeile niitä sosekeitoissa esimerkiksi kukkakaalin ja valkosipulin tai tuoreen basilikan ja mintun kanssa. Risottoon tai pastaan tuoreet herneet tuovat kivaa rouheisuutta, kun ne lisää loppuvaiheessa muutamaksi minuutiksi kypsymään. Yhdistä makeaan herneeseen rohkeasti jotakin suolaista, kuten vuohenjuustoa tai suolapähkinöitä.
Vihannesten ohella kotimaiset luumut tulevat sesonkiin, samoin omenoiden varhaisimmat lajikkeet. Kokeile valmistaa kaurapaistos omenoiden tai raparperin sijaan tuoreista luumuista tai yhdistä piirakkaan mustikkaa ja luumua. Edellä mainitut voi makeuttaa fiksummin kookossokerilla tai erytritolilla (myydään myös nimellä Karppisokeri).
Kesäkurpitsan satokausi jatkuu edelleen, ja se saa kaverikseen mausteisemman fenkolin. Fenkolin raikas ja lakritsimainen aromi on hauska lisä moneen ruokaan. Kokeile fenkolia lohisalaatissa tai kasvissosekeitossa esimerkiksi kukkakaalin ja tuoreherneen kera. Tuoreesta ananaksesta ja fenkolista sekä pinaattikuutioista ja kookosvedestä tai -maidosta valmistettua smoothieta voi halutessaan maustaa vielä lakritsinjuurijauheella. Sesongissa olevaa kuitu- ja vitamiinipitoista varsiselleriä voi hyödyntää fenkolin tapaan tai yhdistellä omenan sekä mahdollisesti juustojen kanssa.
Kesäkurpitsalasagne oikomalla
Lasagnen valmistus tuntuu usein työläältä ja aikaa vievältä, oli se sitten valmistettu kesäkurpitsasta tai tavallisista lasagnelevyistä. Tässä versiossa pyritään hiukan oikaisemaan, sillä kesäkurpitsalasagnea on kuitenkin ehdottomasti saatava! Jos yksi tekee kastikkeen ja toinen huolehtii kesäkurpitsoista, ruoka on uunivalmis hetkessä. Ohje sekä vegaaniseen että lihaa sisältävään lasagneen:
- 1 iso (noin 800 g) kesäkurpitsa
- laadukasta suolaa
- 300 – 400 g paistijauhelihaa tai 3 dl herneproteiinirouhetta
- suolaa ja mustapippuria
- 500 g tomaattimurskaa
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- punainen paprika
- runsaasti tuoreita tai kuivattuja yrttejä (esim. ruohosipuli, oregano, timjami)
- 1 rkl soijakastiketta
- ½ tl hunajaa tai kookossokeria makua pyöristämään
- 3 – 4 dl maustamatonta soijajogurttia (tai muuta kypsennyksen kestävää jogurttia)
- laadukasta suolaa
- ripaus musta- ja valkopippuria
- Halutessasi ½ – 1 dl oluthiivahiutaleita tai parmesaaniraastetta
Aloita viipaloimalla kesäkurpitsa poikittain tai pituussuunnassa noin 0,5 cm viipaleiksi. Puristele viipaleita talouspaperilla kuivemmaksi. Jos haluat nestettä tehokkaammin pois, levitä viipaleet leivinpaperin päälle, ripottele suolaa pinnalle ja anna “itkeä” kastikkeen valmistamisen ajan.
Kypsennä jauheliha ja mausta se suolalla ja pippureilla. Lisää kuutioitu sipuli, valkosipuli ja paprika ja anna kuullottua. Jos valmistat kasvisversion, kuullota kasviksia pannulla. Lisää tomaattimurska ja mausteet (sekä herneproteiinirouhe) ja anna hautua miedolla lämmöllä hetken aikaa. Kasviskastikkeeseen voit halutessasi lisätä myös kasvisliemikuution. Silppua tuoreet yrtit valmiiseen kastikkeeseen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa sekä esimerkiksi musta- tai cayennepippuria.
Mausta jogurtti suolalla ja pippureilla, lisää halutessasi oluthiivaa tai parmesaania. Pyyhi kesäkurpitsaviipaleiden pinnalle noussut vesi ja suola pois ja lado niitä uunivuoan pohjalle. Levitä päälle ohuehko kerros tomaattikastiketta, lusikoi päälle hieman jogurttiseosta ja ripottele päälle halutessasi juustoa. Jatka kerrosten tekemistä niin kauan kuin aineksia riittää. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla 45 minuuttia. Anna lasagnen jäähtyä ja vetäytyä rauhassa, jolloin se kiinteytyy.
Elokuussa herukat ja karviaiset nousevat aitiopaikalle. Sekä musta- että punaherukka sopii erinomaisesti yhteen nektariinin tai persikan kanssa, ja näistä sekä manteli- tai kauramaidosta valmistettu pirtelö maistuu usein myös lapsille. Punaherukasta valmistettu vispipuuro on yhtä hyvää kuin puolukasta tai raparperistakin. Mannasuurimot korvaa paljon ravintorikkaampi kvinoa, josta etenkin kotimainen puuroutuvampi versio sopii tähän erinomaisesti.
Jos löydät villivadelmia, ei niitä kannata jättää keräämättä. Vadelmissa (sekä mm. lakoissa ja tyrneissä) on tiettyjä polyfenolisia yhdisteitä, joiden on havaittu tutkimuksissa ehkäisevän muun muassa useita syöpiä. Vadelma sopii loistavasti yhteen mangon, persikan sekä puna- ja mustaherukan kanssa. Sitä kannattaa yhdistää myös lakritsijauheeseen tai minttuun. Toki villivadelmien asemesta voi käyttää myös puutarhavadelmia.
Vadelma-vuohenjuustosalaatti 2 annosta
Tämä salaatti sai makuraadilta arvostelut: “Jos saisin tätä ravintolassa, menisin heti paikalla keittiöön kiittämään kokkia!” Jos vadelmia ei ole saatavilla, voit korvata tuoreet vadelmat myös mansikoilla tai mustikoilla. Jos kaipaat tukevampaa salaattia, lisää keitettyä kvinoaa tai belugalinssejä.
- 200 g vuohenjuustoa tai 150 g vuohenjuustokuutioita
- 1 dl tuoreita vadelmia
- 1 ruukku lehtisalaattia
- reilusti tuoreita herneitä
- kourallinen tuoretta minttua
Kastike
- 2 tl oliiviöljyä
- 1 dl vadelmia
- ½ limen mehu
- ½ – 1 tl hunajaa
- 1 tl puna- tai valkoviinietikkaa
- ripaus suolaa ja mustapippuria
Soseuta kastikkeen ainekset sauvasekoittimella ja jätä hetkeksi maustumaan. Revi salaatti ja minttu lautaselle ja riivi herneet paloistaan. Viipaloi vuohenjuusto tai valuta juustokuutiot. Asettele kaikki salaattiin ja valuta päälle kastiketta. Lisää halutessasi kvinoaa tai linssejä. Tarjoile heti.
Suklaakakkua, suklaavaahtoa ja herukoita
Tuoreet kirpsakat herukat ja täyteläinen suklaa yhdistyvät. Kakussa jauhot korvautuvat kikherneillä, jotka antavat leivonnaiselle kivan koostumuksen. Valmista suklaakakku edellispäivänä, sillä se paranee kun maut saavat tekeytyä yön yli jääkaapissa.
Suklaakakkuun:
- 250 g kikherneitä
- 2 kananmunaa
- 100 – 125 g tummaa (väh. 70 %) suklaata
- noin ½ dl kookossokeria, hunajaa tai vaahterasiirappia
- 1 tl leivinjauhetta
- Teelusikan kärjellinen suolaa
Lisäksi:
- 2 dl kylmää kookoskermaa tai luomukuohukermaa
- 2 – 4 tl tummaa kaakaojauhetta
- Vaniljasokeria
- Hunajaa tai vaahterasiirappia maun mukaan
- Runsaasti (tuoreita) puna- tai mustaherukoita
Valuta ja huuhtele kikherneet. Sulata suklaa varoen esimerkiksi vesihauteessa. Soseuta kikherneet ja kananmunat sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää leivinjauhe ja makeutus ja sekoita. Lisää viimeisenä sula suklaa. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Kaada pieneen vuokaan (halkaisija noin 20 cm) ja kypsennä alatasolla noin 20 – 25 minuuttia, varo ylikypsentämistä. Anna kakun jäähtyä täysin, mieluiten yön yli viileässä. Vatkaa (kookos-)kerma vaahdoksi ja mausta kaakaojauheella sekä halutessasi vaniljasokerilla. Makeuta tarpeen mukaan. Kokoa laseihin kerroksittain marjoja, suklaakakkupaloja ja suklaavaahtoa haluamassasi suhteessa.
Ruokaterkuin
Sanni