Syökö aerobinen treeni salitreenin tuloksia?

Oletko enemmän kuntosalitreenin vai aerobisen liikunnan ystävä? Lihaskuntoharjoittelu ja salitreeni ovat olleet suosittuja jo vuosia, eikä syyttä – lihaskuntotreenillä on lukuisia todella hyviä ja tärkeitä vaikutuksia.

Kuten tässä postauksessa kerroimme, heikot lihakset altistavat kehon ja nivelet erilaisille virheasennoille, joista puolestaan voi aiheutua huonoa kuormitusta ja kipuilua kroppaan. Hyvä lihaskunto edistää hyvää ryhtiä ja jopa tasapainoa.

Olen itse ollut aina enemmän aerobisen treenin, kuten juoksun ja jumppien, perään, mutta oppinut aivan viime aikoina jopa nauttimaan salitreenistä ja iloitsemaan salitreeniohjelmasta. Syökö aerobinen treeni kuitenkin vaivalla hankittuja tuloksia salilla, vai kannattaisiko valita jompi kumpi?

Kun trendihehkutus sumensi oman tahdon

Reilut viisi vuotta sitten, kun kuntosalitreeni tuli suositummaksi myös naisten keskuudessa ja suurin bodausinto vallitsi koko maan, kaikki muu liikunta tuntui yhtäkkiä olevan vähän out ja vain salitreeni in. Somen treenibloggaajat kävivät salilla ja salitreeni nähtiin ainoana oikeana lajina muokata kehoa.

Kuntosalitreeni nähtiin ylivoimaisena lajina buumin ollessa kuumimmillaan

Aivan kuten erilaisissa ruokavaliotrendeissä, myös liikuntatrendeissä saattaa helposti vähän sokaistua ja unohtaa kysyä itseltään, onko tuoreimmalle trendivillityksellä tarvetta omassa elämässä. Viekö uusin trendi kohti itselle tärkeää tavoitetta, vai haluatko sitä vain, koska muutkin haluavat?

Minä unohdin teroittaa itselleni, mitä liikunnasta haen. Näin salifiilistelyjä, -postauksia ja –kuvia kaikkialla ja luin loputtomat listat salitreenin hyödyistä. Niin hyödyllistä ja tehokasta ja vielä terveellistäkin! Innokkaana juoksijana ja jumppaajana tunsin piston sydämessä, että omat lajithan ovat aika hyödyttömiä. Eihän zumba tai spinning mitään pyllyä tai olkapäitä pyöristä!

Innokkaana juoksijana oma vereni veti aina lenkille, mutta aloin kokea, että sen pitäisi vetää salille. Siellähän ne kaikki muutkin on! Kauhistuin, kun luin liiallisen aerobisen treenin syövän salitreenin tuloksia – minusta kun oli niin mukavaa lenkkeillä kävellen tai juosten vaikka joka päivä.

En yhtään miettinyt itselleni rehellisesti, mitä liikunnalta halusin ja tavoittelin, vaan nappasin kyseenalaistamatta syötin salitreenin voittamattomuudesta. Yritin käydä salilla kolmijakoista ohjelmaa noudattaen, mutta harrastus ei temmannut mukaansa.

Salitreeni on hyödyllistä kaikille, mutta aerobisia laleja on myös hyvä harrastaa

Sitten tein jotain aivan hölmöä. Laitoin lempilajini juoksun kokonaan hieman tauolle ja yritin sillä tavoin tuuppia itseäni salille. Yritin pysyä päätöksessä, että vain salille meno on sallittua liikuntaa. Ilman tätä kieltoa olisin muuten mennyt aina vain juoksemaan. Arvaatte varmaan, että reisillehän se meni.

Tämä ”juoksu kielletty, vain sali sallittu”–sääntöni näin jälkikäteen katsottuna mielestäni aivan samanlaista kuraa, kuin tehdä itselleen sääntö esimerkiksi kielletyistä ja sallituista ruoka-aineista, jos allergiaa tai muuta oikeaa estettä ei ole. Olin hetken aikaa juoksematta ja jäin paitsi mahtavasta runner´s high –ilmiöstä, mieliala ja vireystaso laskivat ja sen myötä salille meno kiinnosti entistä vähemmän.

Liikunnanohjaaja Sohvi, miten löytää järkevä balanssi lihaskuntotreenin ja aerobisen liikunnan välillä?

Sohvin mukaan sporttinen, toimiva keho tarvitsee monipuolista liikuntaa, eli sekä aerobista että kuntosalitreeniä. Toisin kuin minä aikoinaan kuvittelin, juoksijan kannattaa käydä hyvillä mielin siellä juoksulenkillä ja lisäksi tehdä lihaskuntotreeniä kerran, pari viikossa. Sohvin mukaan hyvä aerobinen kunto tukee myös kuntosalitreenausta – puntteja jaksaa nostaa paremmin, kun sydämen kunto kestää hyvin rasitusta.

Liikunnanohjaaja Sohvi muistuttaa, että kevyt aerobinen liikunta auttaa palautumaan myös salitreenistä

Aerobinen kevyt liikunta on myös tapa palautella kehoa kuntosalitreenistä. Vaikka kaikki tarvitsevat monipuolisesti erilaista liikuntaa, treenien painotus riippuu tavoitteesta. Jos tavoittelet selkeästi enemmän lihaskasvua, kannattaa Sohvin mukaan painottaa kuntosalitreeniä. Aerobista treeniä harjoitetaan tällöin vähemmän ja kevyemmin.

Siinä mielessä en ollut väärillä urilla: päivittäinen lenkkeily ja ahkera salilla käynti ei ole hyvä kombinaatio, sillä sellainen määrä aerobista liikuntaa ei ole enää palauttavaa. Tällaisessa tilanteessa ei myöskään optimoida selkeästi kumpaakaan tavoitetta, jolloin suurempi kehitys ja palautuminenkin on luultavasti haastavaa.

Jos esimerkiksi juoksija haluaa rakentaa lisää lihasta kroppaansa, ratkaisu on aika ajoin vaihdella juoksu- ja lihaskuntoharjoittelun suhdetta. Esimerkiksi talvella saattaa olla mielekkäämpää painottaa salitreeniä ja juosta vain ylläpitävästi. Kesä on juoksun kulta-aikaa, jolloin pääpaino on monilla juoksussa ja salitreeni vain ylläpitää voimatasoja kehoa tukien ja vammojen riskiä vähentäen.

Lihaskuntotreenin ja aerobisen treenin suhde riippuu tavoitteesta

Sohvin mukaan oikein suhteutettuna erilaiset treenit siis tukevat toisiaan. Jos ykkösprioriteettinä on lihaskasvu, aerobinen treeni ei syö salitreenin tuloksia, jos aerobista harjoitetaan maltillisella teholla ja sopivan verran viikkotasolla.

Kovasykkeistäkin aerobista pystyy välillä tekemään, kun treenejä tehdään määrällisesti fiksusti. Jos aerobista revittelee viikossa hyvin monta kertaa mielettömillä tehoilla, lihasta saattaa palaa pois ja näin lihaskasvun tavoittelu kärsii.

Sopivan aerobisen liikunnan ja kuntosalitreenin suhde riippuu tavoitteista

Myös ruokavaliolla on merkitystä: lihaskasvu edellyttää hieman suurempaa energiansaantia kulutukseen verrattuna, joten huolehdi että syöt tarpeeksi! Riittävä proteiininsaanti on tärkeää lihasten kasvattamisen ja säilyttämisen vuoksi, muttei tule myöskään unohtaa hyvälaatuisten hiilihydraattien ja rasvojen saantia.

Riittävä monipuolinen ravinto on edellytys treeneistä palautumiselle ja kehitykselle. Muista myös unen ja levon merkitys – laadukkaan syvän unen aikana lihaksesi kasvavat ja palautuvat. Kun olet levännyt hyvin, jaksat myös harjoitella tehokkaammin ja saat treeneistä enemmän irti.

Kumpaan sinä panostat, aerobiseen liikuntaan vai lihaskuntoharjoitteluun? Kerro kommenteissa!

Ilmainen koko kehon kuntosaliohjelma

Haluatko uuden kuntosaliohjelman?

Ilmainen kuntosalitreeni sisältää

Paina nappia ja lähetän kuntosaliohjelman sähköpostiisi heti.

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Ruokavinkit

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.