Superale lähestyy! VIP-ryhmässä saat parhaan alen

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Paluu rutiineihin: näin helpotat arkeasi loman jälkeen

Onko paluu rutiineihin loman jälkeen hankalaa? Jääkö lomaherkuttelu päälle, etkä saa kiinni arjen rytmistä ja tavoista?

Monet saattavat vielä viettää lomaa, mutta osalla loma on jo mennyt. Loman jälkeen voi olla hankalaa päästä takaisin kiinni arjen rutiineihin, sillä lomalla ne helposti unohtuvat. Kokosimme tiimimme ravitsemusasiantuntijan Sannin kanssa vinkkejä, joilla helpottaa rutiineihin palaamista.

paluu rutiineihin loman jälkeen

Unirytmi kuntoon

Uni helpottaa kaikkiin rutiineihin palaamista sekä töissä jaksamista. Riittävä ja laadukas uni on usein edellytys sille, että jaksetaan myös pitää huolta syömisestä ja liikkumisesta.

Unta voi vaalia esimerkiksi jättämällä puhelimen ja tietokoneen käyttämisen pois tuntia tai paria ennen nukkumaanmenoa. Tämän tilalle voi ottaa jotain rauhoittavaa tekemistä, kuten venyttelyä tai kaunokirjallisuuden lukemista.

Kun rauhoitut ajoissa ennen nukkumaan menoa, uni tulee helpommin, vaikka unirytmi olisikin ollut vähän hukassa. Kannattaa myös huomioida, että makuuhuoneessa on mahdollisimman pimeää ja sopivan viileää, jotta uni tulee paremmin.

Arvosta unta: hyvin nukkuneena päivät sujuvat huomattavasti mukavammin, univajeisena taas kaikki tuntuu raskaalta ja kurjalta. Kiusaus venyttää iltoja muun tekemisen varjolla on suuri, mutta kun riittävän unen makuun pääsee ja huomaa sen vaikutukset olotilaan, tehokkuuteen ja mielialaan, siitä ei enää haluakaan nipistää.

Panosta ravitsevaan ja maukkaaseen ruokaan ja tee ruokailusta samalla mahdollisimman helppoa

paluu rutiineihin: valmista ruokaa ennakkoon ja käytä runsaasti kasviksia

Lomalla on usein enemmän aikaa panostaa ruokailuun tai reissatessa tulee helposti käytyä paljon vaikkapa ulkona syömässä. Arkeen palatessa ja kiireessä fiksun ruuan kokkailu voi tuntua erityisen hankalalta.

Ratkaisu: valmistele ruokia ennakkoon! Esivalmistelu on helppoa eikä lopulta vie kuin muutaman tunnin esimerkiksi kerran viikossa. Valmista aterioiden eri osia rasioihin jääkaappiin, niin saat vaihtelua miksaamalla valmiita komponentteja eri tavoin. Kypsennä erilaisia proteiininlähteitä: paista vaikkapa kanaa, kalaa ja tofua tai keitä linssejä. Valmista lisukkeeksi esimerkiksi kvinoaa, täysjyväriisiä ja bataattilohkoja.

Pilko vihanneksia ja hedelmiä. Voit myös höyryttää tai wokata niitä. Hyödynnä myös samoja valmistustapoja: kypsennä yhdellä uuninlämmityksellä esimerkiksi iso lohi ja pari pellillistä juureksia tai vihanneksia. Vaihtelua saat miksailun lisäksi maustamalla annoksen joka kerta eri tavoin ja käyttämällä monipuolisesti tuoreita kasviksia ja yrttejä sekä erilaisia

Nauti satokaudesta: hyödynnä vielä kesän edullisia tuoreita kasviksia ja nauti tuoreista kotimaisista marjoista. Ne kruunaavat arkisemmankin aterian ja ovat ravitseva lisä välipaloille. Kokkaile ihanan kesäisiä ruokia, grillaa kasviksia, tuoretta ananasta ja nektariineja sekä kanaa, kalaa ja vähärasvaista lihaa.

paluu rutiineihin loman jälkeen: panosta terveelliseen ruokaan

Tee liikkumissuunnitelmia

Liikunta tuo voimia ja hyvää mieltä arkeen ja parantaa useimmiten myös arjen hallintaa. Liikkumaan lähteminen voi kuitenkin tuntua hieman hankalalta, jos arjen rutiinit ovat hukassa.

Kannattaa pyrkiä suunnittelemaan liikuntahetket etukäteen ja varata niille kalenterista aikaa. Kun vaikkapa treeni on jo valmiiksi suunniteltuna päivän ohjelmaan, se on paljon helpompi myös lähteä tekemään. Liikuntasuunnitelmia kannattaa tehdä myös ystävien kanssa, jolloin ne tulevat ehkä helpommin toteutettua.

Erityisesti kesällä kannattaa hyödyntää ulkona liikkumista. Mitäpä jos tekisitkin lihaskuntotreenin ulkona tai nauttisit kauniista säästä lenkillä luonnon helmassa? Myös uinti järvessä tai meressä on ihanan kesäistä liikuntaa: etenkin kylmältä tuntuva vesi palauttaa ja rentouttaa tehokkaasti sekä lihaksia että hermostoa.

Jätä aikaa myös rentoutumiselle

Loman jälkeen on tärkeää jättää aikaa myös rentoutumiselle. Töissä ja arjessa on helpompi jaksaa kun järjestät aikaa itsellesi ja lepäämiselle.

Mieti mikä on sinusta rentouttavaa? Voit esimerkiksi lukea kirjaa, käydä kylvyssä, katsoa suosikkisarjaa, juoda teetä rauhassa parvekkeella tai terassilla, tehdä rauhallisen kävelyn luonnossa tai viettää aikaa ystävän kanssa.

Muista rentoutua myös nauttimalla kesästä, sillä sitä on vielä jäljellä! 

paluu rutiineihin: hemmottele itseäsi pienillä asioilla

Tee arjesta pienillä jutuilla itsesi näköistä 

Sisällytä arkeesi pieniä juttuja, joista nautit. Näin teet arjestasi mukavaa, eikä se tunnu samalla tavalla puurtamiselta.

 • Osta pienpaahtimon luomukahvia tai uutta teemakua
 • Pyydä puolisolta jalkapohjien hieronta (ne ovat useimmilla meistä erityisen jumissa!)
 • Tee kasvonaamio itse tai käytä valmista
 • Pulahda järveen ennen aamulla ennen töitä – virkeystaso paranee huimasti
 • Lämmitä sauna
 • Osta kivan tuoksuista vartalovoidetta ja käytä sitä suihkun jälkeen
 • Tee lempiruokiasi
 • Kokeile uutta hedelmää tai kasvista ruuanlaitossa tai sellaisenaan
 • Pyydä ystävä lenkille, salille tai uimaan ja sen jälkeen iltateelle
 • Tee muutama huoltava liike kehon eniten jumisille osille tai kuuntele lyhyt rentoutus
 • Juo aamukahvia riipputuolissa (riippuminen on erityisen rentouttavaa!) tai terassilla viikonloppuisin tai miksei arkisinkin
 • Pukeudu töihin hieman eri tavalla tai laita jokin kiva koru
 • Kerää tai osta kotiin kukkia
 • Marjasta; valoa riittää joten töiden jälkeen ehtii hyvin metsäänkin
 • Tee erikoisempaa iltapalaa kuten banaanilettuja tai -jäätelöä tai pannukakkua täysjyväjauhoista

Muista siis tehdä arkeen palaamisesta itsellesi mahdollisimman mukavaa! Rutiinit auttavat, mutta on myös tärkeää pitää arki itselle mieluisana ja jättää hetkiä myös rentoutumiselle.

Mitkä on sun parhaat vinkit rutiineihin palaamiseen?

Kaikki kurssit -60 VIP-alennuksella? Kyllä vain, jos liityt VIP-ryhmään...

SUPERALE on syksyn suurin ale, jolloin kaikki kurssit ja e-kirjat ovat puoleen hintaan. Lisäksi kirjat ja treenivälineet saa alehinnoin.

VIP-ryhmässä pääset shoppailemaan ennen muita ja vieläkin huikeammalla 60 % alennuksella!

Ilmoittautuminen VIP-ryhmään päättyy:

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Hyvinvointi

Superale alkaa 1.8.!

Nyt kannattaa laittaa kalenteriin torstai 1.8., sillä silloin alkaa superale! Superalen aikana kaikki kurssit, ohjelmat ja e-kirjat ovat 50 % alennuksessa. Myös treenivälineet ja kirjat

Elämäntapamuutos

Näin pudotat painoa ilman liikuntaa

Ajatteletko, että painonpudotus on hankalaa, koska se vaatii tiukkaa ruokavaliota ja ankaraa treeniä monta kertaa viikossa? Olet onnellisesti väärässä! Liikunta vaikuttaa painonpudotukseen vain noin 20

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.