Tehokiinteytys kuukaudessa hinta nousee pian!

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Sannin satokausivinkit | Maaliskuu: Herkullista hedelmistä

Maaliskuu on sesonkina tuontihedelmien aikaa. Monet niistä ovat kevättalvella parhaimmillaan. Vaikka kaukaa tuodut hedelmät eivät ole ekologisin valinta, niitä kannattaa maistella nimenomaan nyt kun ne ovat sesongissa ja samalla hyödyntää hedelmistä saatavia vitamiineja, kun kotimainen kasvistarjonta on vielä melko vähäistä.

Osa hedelmistä tuodaan Euroopasta, joten halutessaan voi suosia ensisijaisesti niitä.

Passionhedelmä sopii raikastamaan makeita hedelmäjälkiruokia mutta toimii myös salaattina esimerkiksi fetan, ruukkusalaattien, kurkun ja hunaja- tai cantaloupemelonin kera. Älä säikähdä passionhedelmien kilohintaa, yksi hedelmä ei paina juuri mitään.

Kypsä passionhedelmä on mahdollisimman ruttuinen; sileät ja pyöreähköt yksilöt ovat kirpeitä ja kaipaavat kypsymisaikaa.


Trooppinen pehmis

Pakastetuista hedelmäkuutioista ja/tai marjoista syntyy hetkessä pikapehmis, joka sopii yhtä hyvin arkiseksi väli- tai iltapalaksi kuin viikonlopun raikkaaksi jälkkäriksikin.

Passiohedelmän kirpeys ja mangon makeus täydentävät toisiaan tässä trooppisessa hedelmäjätskissä. Pilko kypsä mango mieluiten itse pakastimeen, sillä valmiissa mangokuutiopusseissa on usein mukana raakoja, kirpeitä paloja. Passiohedelmän tilalle sopii loistavasti myös luomusitruunan raastettu kuori (noin 1 tl / annos).

  • 150 g pakastettuja mangokuutioita
  • 1 pienen passiohedelmän siemenet (tai 1 tl raastettua sitruunankuorta)
  • ½ dl kookoskermaa (tai kylmässä säilytetyn kookosmaitotölkin valkeaa, kermaista osaa)
  • (½ kypsä banaani pakastettuna)
  • ripaus vaniljajauhetta tai vaniljasokeria
Jäätelöstä voi tuunata välipalan lisäämällä mukaan 1/2 dl heraproteiinia.Kun vatkaat sen soseutuksen jälkeen joukkoon nopeasti sähkövatkaimella, saat  kuohkeaa pehmistä.

Vinkki! Jos haluat syödä jäätelön sellaisenaan välipalana, lisää mukaan ½ dl heraproteiinia (esimerkiksi maustamaton tai vanilja). Se sopii hyvin joukkoon ja tuo annokseen sekä kuohkeutta että proteiinia.

Kun vatkaat sen soseutuksen jälkeen nopeasti sähkövatkaimella, saat kuvan kaltaista kuohkeaa pehmistä.



Tutuista hedelmistä päärynät, appelsiinit ja ananakset ovat maaliskuun satokausiruokaa. Tuore ananas voittaa purkkiversion mennen tulleen niin omatekoisessa pizzassa, smoothiessa kuin monissa ruuissakin.

Testaa esimerkiksi pilkkoa ananaskuutioita broilerikastikkeeseen, joka saa potkua punasipulista ja currysta ja pyöreyttä kookosmaidosta ja tarjoile se basmati- tai jasmiiniriisin kanssa.

Myös appelsiinia kannattaa hyödyntää ruuanlaitossa: purista ½ – 1 hedelmän mehu paistetun ja maustetun tofun tai kanan joukkoon ja anna haihtua. Appelsiinista puristettua mehua voi käyttää osanesteenä risotossa yhdessä kasvisliemen ja kookosmaidon tai tuorekerman kanssa. Viimeistele risotto parmesaanilla tai lampaanmaidosta valmistetulla pecorinolla.


“Jokaisen päivän” päärynäpiirakka

Kun piirakan valmistaa ravitsevista ainesosista, sitä voi syödä vaikka joka päivä ja silti edistää hyvinvointia. Omenapiirakan sijaan tässä käytetään sesongissa olevia päärynöitä ja piirakka makeutetaan kevyesti hunajalla.

Maaliskuussa omenapiirakan sijaan tarjoillaan hunajalla makeutettua päärynäpiirakkaa.

Pohja:

  • 1,5 dl kypsiä bataattikuutioita tai bataattisosetta
  • ½ dl juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl sulaa kookosöljyä tai muuta öljyä
  • 2 dl (80 g) mantelijauhoja
  • 2 tl psylliumjauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria tai -jauhetta
  • ripaus suolaa

Täyte:

  • 150 g kreikkalaista jogurttia (tai manteli-soijajogurttia)
  • 1 muna
  • 1 – 2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 1 – 2 kypsää päärynää
  • ½ – 1 tl rommiaromia tai kanelia

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Soseuta bataatti, kananmuna, juokseva öljy ja hunaja sauva- tai tehosekoittimessa. Jos käytät kiinteää hunajaa, sulata se nopeasti (noin 10 sekuntia) mikrossa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lusikoi ne bataattiseokseen.

Voitele piirakkavuoka (halk. 22 – 24 cm) ja lusikoi taikina pohjalle ja reunoille. Esikypsennä pohjaa noin 20 minuuttia uunin alatasolla.

Sekoita sillä välin kananmuna ja hunaja sekä käyttämäsi mauste jogurtin joukkoon. Kuutioi päärynä ja levitä palat esipaistetulle pohjalle. Kaada päälle täyte ja kypsennä vielä noin 20 – 30 min kunnes täyte on hyytynyt. Jos reunat ruskistuvat liikaa, pienennä lämpötilaa 150 asteeseen.

Anna vetäytyä uunista ottamisen jälkeen ja tarjoile jäähtyneenä.


Kotimaisiakin kasviksia on edelleen saatavilla ja niistä kannattaa suosia monipuolisesti varastojuureksia ja -kaaleja. Osta vaihteeksi enemmän C-vitamiinipitoista lanttua. Se sopii raasteeksi joko porkkanan kanssa tai sellaisenaan esimerkiksi tuoreiden mandariinilohkojen kera. Lanttua kannattaa myös kypsentää uunissa oliiviöljyn kera: vaikka kovamaltoinen juures vaatii hieman pidemmän kypsennysajan, lopputulos on maukas, makea ja aromikas.

Lantun maustamiseen sopivat suomalaiseen tapaan maustepippuri ja timjami mutta yhtä hyvin myös itämaisemmat chili, inkivääri, neilikka, kaneli ja juustokumina.

Jos haluaa olla mahdollisimman ekologinen, maalis-huhtikuu on oivallista aikaa idätykselle: melkein mitä tahansa kokonaisia ja kuumentamattomia siemeniä, linssejä ja papuja sekä esimerkiksi tattarisuurimoita voi idättää.

Helpoiten homma sujuu idätyspurkilla, mutta myös sideharsolla ja lasipurkilla tai pestyllä kestohedelmäpussilla pärjää mainiosti. Huuhdellut idut sopivat pääsääntöisesti syötäväksi sellaisenaan, mutta pavut ja kikherneet tulee idättämisen jälkeenkin kiehauttaa nopeasti. Tarkemmat ohjeet voit kurkata Ekolo.fi:n idätysoppaasta.


Pikapannu lantusta ja jauhelihasta

Kun lantun raastaa karkeaksi raasteeksi, se kypsyy nopeasti. Pyttipannun ravinteikkaampi versio on syntyy raastetusta lantusta, porkkanasta ja jauhelihasta. Kasvisversioon jauhelihan tilalle sopii Härkis.

C-vitamiinipitoisesta lantusta saat raasteena herkullisen ja nopean pyttipannun. 
  • 2 pientä tai 1 iso lanttu
  • 2 porkkanaa tai palsternakka
  • 400 g jauhelihaa
  • 2 sipulia
  • 1 dl kookosmaitoa, tuorekermaa tai voimakasta juustoa raastettuna
  • suolaa ja mustapippuria
  • timjamia ja oreganoa tai chiliä ja juustokuminaa

Hienonna sipulit. Kuumenna pannu, lisää jauheliha ja ruskista se sipulin kanssa. Kuori ja raasta juurekset karkeaksi raasteeksi. Lisää ne kypsän jauhelihan joukkoon ja paistele hetki. Lisää kookosmaito tai kerma ja tarvittaessa tilkka vettä sekä mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä 5 – 10 minuuttia, kunnes juuresraaste on pehmentynyt. Lisää lopuksi juustoraaste jos käytät sitä. Tarjoile esimerkiksi paksun jogurtin tai ranskankerman ja siementen kera.

Kommentoi alle, mitä reseptiä aiot kokeilla!

Terveisin ravitsemusterapeutti Sanni

Lue myös: Sannin satokausivinkit | Helmikuu: Värikkäitä vaihtoehtoja

Ilmainen kahden päivän ruokavalio rasvanpolttoon

Tuntuuko, että vyötärölle on kertynyt ylimääräistä ja syömisiä pitäisi viilata?

Tällaisia tuloksia saat, kun alat syömään tämän ruokavalion mukaan:

Paina nappia ja lähetän ruokavalion sähköpostiisi heti!

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Ruokavinkit

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.