30 päivän treenihaasteen hinta nousee pian!

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Sannin satokausivinkit | Toukokuu: Vihreää väriä

Toukokuussa ollaan jo selkeästi loppukevään puolella, ja kuun lopulla voidaan mielestäni puhua jo alkukesästä. Tämä näkyy satokausitarjonnassa, sillä kotimaisia kasviksia alkaa olla tarjolla laajemmin. Toukokuussa talven juuressesonki alkaa tehdä tilaa tuoreille kasviksille ja vihreälle värille.

Villiyrttien aika käynnistyy toden teolla toukokuussa. Vaikkei olisikaan asiantuntija, kannattaa opetella tunnistamaan tutun nokkosen ohella ainakin vuohenputki, jota kasvaa yleensä runsaasti ojien varrella ja pihojen reunamilla. Vuohenputken nuoret lehdet korvaavat salaatinlehdet sekä leivällä että salaateissa.

Vuohenputken tunnistaa valkoisista kukista, mutta syötäväksi sopii vuohenputken nuoret lehdet. Niillä voi korvata salaatinlehdet sekä leivällä että salaateissa.

Nokkonen taas on mainio keitoissa ja maitopohjaisissa kastikkeissa samoin kuin suolaisissa pannareissa ja letuissa. Nuoria nokkosia ei tarvitse edes ryöpätä, ne voi heittää sellaisenaan silputtuna ruuan sekaan tai smoothieen. Edellä mainituilla kahdella villiyrtillä pääsee jo pitkälle ilmaisten ja ennen kaikkea äärimmäisen ravinteikkaiden luonnonantimien hyödyntämisessä.


Nokkonen sopii mainiosti keittoihin ja maitopohjaisiin kastikkeisiin, sekä suolaisiin pannareihin ja letttuihin.

Raparperin sesonki alkaa toukokuussa. Turhan vähän käytetty kasvis sopii yllättävän hyvin moniin ruokiin, välipaloihin ja jälkkäreihin. Älä pelkää käyttää raparperia myös tuoreena, kirpeys peittyy makeiden marjojen tai hedelmien ja tarvittaessa lisämakeutuksen alle. Ja jos vapun jälkeen pihan raparperit odottelevat vielä kasvuaan, kotimaista raparperia löytyy myös pakasteena.

Erinomainen smoothie syntyy yhdistelemällä 200 g vesimelonia, desin pilkottua raparperia ja desin vadelmia tai mansikoita desiin kaura- tai mantelimaitoa ja halutessa ½-1 desiin proteiinijauhetta. Jos olet inkiväärin ystävä, heitä mukaan myös palanen sitä.

Raparperi sopii yllättävästi yhteen lakritsin kanssa. Kokeile sekoittaa perinteisen jogurttitäytteisen raparperipiirakan täytteeseen 1 rkl raakalakritsijauhetta. Leipomisen sijaan voit myös valmistaa raparperi-lakritsirahkaa pehmentämällä raparperipaloja kookossokerin tai hunajan kanssa kattilassa ja sekoittamalla jääkaappikylmään soseeseen purkin rahkaa, desin luomu- tai kookoskermaa vaahdotettuna sekä maun mukaan lakritsijauhetta.



Raparperi-mansikkavispipuuro kahdella tapaa

Raparperin ja mansikan yhdistelmä on pettämätön. Loistava vispipuuro syntyy joko perinteiseen tapaan keittämällä tai pikaisempana versiona tuoreesta raparperista ja liotetuista chiasiemenistä.

Jos haluat vispipuurosta vaahtomaisen kuohkeaa, lisää hieman heraproteiinijauhetta, joka vaniljan makuisena myös makeuttaa puuron. Voit kuitenkin makeuttaa puuron hieman terveellisemmin myös hunajalla, kookossokerilla tai erytritolilla eli karppisokerilla.

Raparperi-mansikkavispipuuro sopii niin yksin nautittavaksi, kuin tarjoiluunkin.
Loistava vispipuuro syntyy joko perinteiseen tapaan keittämällä tai pikaisempana versiona tuoreesta raparperista ja liotetuista chiasiemenistä.

Vispipuuro keittämällä

2 annosta

  • 1,5 dl kvinoaa
  • ¼ tl suolaa
  • 3 – 4 dl vettä
  • 250 g raparperia
  • 2 rkl hunajaa tai kookossokeria

Jäähtyneen puuron kanssa tehosekoittimeen lisäksi

  • 200 g pakastemansikoita
  • 1 dl kookosmaitoa tai -kermaa
  • (Ekstrakuohkeutta saa lisäämällä 1 dl vaniljanmakuista tai maustamatonta heraproteiinia)
  • (Lisämakeutusta tarpeen mukaan, jos et käytä maustettua proteiinijauhetta)

Huuhtele kvinoa hyvin ja lisää kattilaan veden ja raparperipalojen kera. Keittele puuroksi noin 15 – 20 min kunnes kvinoa on puuroutunut ja raparperi pehmentynyt. Mausta suolalla ja kookossokerilla ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Laita puuro tehosekoittimeen mansikoiden (ja heraproteiinin) kanssa tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi ja kuohkeaksi. Jos et käytä proteiinijauhetta, tarjoile puuro esimerkiksi kahvi-kauramaidon tai muun rasvaisemman maitojuoman kera.

Vinkki! Jos haluat oikaista, liota kvinoaa yön yli, huuhtele se huolellisesti ja laita tehosekoittimeen tuoreen pilkotun raparperin, pakastemansikoiden, proteiinijauheen ja suolan kera. Lisää kookos- tai kauramaitoa niin, että saat sen sekoittumaan ja makeuta tarpeen mukaan.



Chia-vispipuuro

1 annos

  • 0,3 dl chiasiemeniä
  • 1,5 dl makeuttamatonta mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa (mielellään kalsiumilla täydennettyä)
  • 0,3 dl kookoskermaa tai 2 rkl cashewpähkinöitä
  • 100 – 150 g raparperia paloina (tuore tai pakaste)
  • 100 g pakastemansikoita
  • (½ dl vaniljanmakuista tai maustamatonta heraproteiinijauhetta)
  • (Makeutusta hunajasta, kookossokerista tai steviatipoista)

Liota chiasiemeniä maidossa yön yli tai vähintään 15 min. Sekoita alussa muutaman minuutin jälkeen, jotta siemenet eivät painu pohjalle.

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi ja kuohkeaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta.



Toukokuu ja parsat ovat erottamaton pari. Parsaa tuodaan paljon ulkomailta, mutta viime vuosina sitä on ollut yhä enemmän tarjolla myös kotimaisena. Se on kevyt mutta maukas ja kuitupitoinen vihannes. Kevyesti kypsennettynä siitä saa myös reilusti folaattia, jota suomalaiset saavat usein vähänlaisesti. Kokeile paahtaa nopeasti kiehautetut parsat pannulla ilmakuivattuun kinkkuun käärittynä tai kypsennä ne uunissa ja lisää pätkittyinä juustoiseen salaattiin esimerkiksi herneiden tai päärynän ja vihreiden kasvisten kera.


Parsarisotto

4 annosta

Risotto on parsakauden must -juttu. Tässä ohjeessa perinteinen parmesaani korvataan ricottajuustolla.

  • 500 g tuoretta parsaa
  • 1 kasvisliemikuutio (luomu)
  • 200 g ricottajuustoa (esim. Filos)
  • 1 sipuli
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 7 dl vettä
  • 4 dl tummaa puuroriisiä (tai risottoriisiä)
  • valkoviiniä tai vedellä laimennettua sitruunamehua
  • 2 – 4 rkl voita (tai öljyä)
  • 1 tl hunajaa
  • (1 – 2 tl raastettua sitruunankuorta)
  • suolaa ja mustapippuria

Huuhtele parsat ja kuori puumaiset kantaosat. Kiehauta vedessä noin 3 – 5 minuutin ajan. Siivilöi ne ja huuhtele kylmällä vedellä kypsymisen lopettamiseksi. Säästä liemi risottoon. Pilko jäähtyneet parsat suupaloiksi.

Kuullota sipulia öljyssä tai voissa muutama minuutti. Lisää huuhdeltu riisi. Kun riisi on kuullottunut läpikuultavaksi, kaada sekaan valkoviini tai sitruunamehu ja anna sen imeytyä.

Sekoita sillä välin kasvisliemikuutio parsojen keitinveteen. Lisää lientä riisiin vähitellen, uusi erä aina kun edellinen on imeytynyt. Sekoittele mielellään koko ajan, jotta riisi kypsyy tasaisesti ja tärkkelys irtoaa riisistä saostamaan risottoa. Kun riisi alkaa olla napakan kypsää, lisää parsapalat ja murustele tai lusikoi ricottajuusto ja kuumenna vielä hetki.

Älä ylikypsennä, vaan jätä hiukan purutuntumaa. Mausta voilla, pippurilla ja sitruunankuorella sekä tarvittaessa suolalla.

Parsarisoton voi koristella pidemmillä parsanvarsilla.
Risotto on parsakauden must -juttu.

Valon ja lämmön lisääntyessä kotimaisten tomaattien sesonki pääsee käyntiin ja ne muuttuvat entistä mehukkaammiksi. Tomaatit sisältävät runsaasti lykopeeni-nimistä antioksidanttia, joka on tutkijoiden mukaan jopa kaksi kertaa tehokkaampi kuin esimerkiksi porkkanan sisältämä betakaroteeni. Lykopeeni imeytyy tehokkaasti myös kypsennetyistä tomaateista, joten niitä kannattaa nauttia tuoreena ja eri tavoin kypsennettynä koko kesän ajan.

Toukokuun satokausikasviksiin lukeutuu myös vesimeloni. Kokeile sitä yllä mainitulla tavalla pirtelössä raparperin kanssa tai valmista tomaattisalsaa vaihteeksi vesimelonilla raikastettuna. Salaatissa vesimeloni maistuu erityisesti aidon fetan, punasipulin ja avokadon tai (beluga-)linssien kera.



Tomaatti-vesimelonisalaatti

Tomaatin ja vesimelonin yhdistelmä saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta toimii uskomattoman hyvin! Vesimeloni kaipaa seurakseen rapeutta, jota tuomaan tässä käytetään paahdettuja siemeniä.

  • 4 kypsää tomaattia
  • 1 punainen paprika
  • ½ – 1 punasipuli
  • ½ (pieni) vesimeloni
  • ½ – 1 chilipalko
  • 1 rkl tummaa balsamicoa tai omenaviinietikkaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ lime
  • ¼ tl suolaa ja mustapippuria
  • ½ nippua tuoretta basilikaa tai korianteria
  • kourallinen (paahdettuja) siemeniä

Paahda siemenet halutessasi kuivalla pannulla tai käytä valmiiksi paahdettuja. Kuutioi tomaatit ja vesimeloni ja silppua sipuli ja chili. Sekoita ainekset keskenään ja mausta suolalla, pippurilla, limen mehulla ja balsamicolla. Silppua sekaan tuoretta yrttiä.

Laita maustumaan jääkaappiin puoleksi tunniksi tai vaikka pidemmäksikin aikaa. Lisää siemenet vasta tarjoiluvaiheessa, jotta niiden rapeus ei häviä säilytyksessä.  

Tomaatti-vesimelonisalaatti piristää punaisella värillään. Tämä raikas salaatti kannattaa viimeistellä rapeilla siemenillä.
Tomaatin ja vesimelonin yhdistelmä saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta toimii uskomattoman hyvin!

Jääkö villiyrtit sun kohdalla luontoon vai päätyykö lautaselle? Kerro kommenteissa sun suosikkikäyttötapa villiyrteille.

Herkullisia hetkiä
Sanni

Ilmainen kahden päivän ruokavalio rasvanpolttoon

Tuntuuko, että vyötärölle on kertynyt ylimääräistä ja syömisiä pitäisi viilata?

Tällaisia tuloksia saat, kun alat syömään tämän ruokavalion mukaan:

Paina nappia ja lähetän ruokavalion sähköpostiisi heti!

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Ruokavinkit

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.