Tehokiinteytys kuukaudessa alkaa pian!

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Voiko juoksuharrastus olla hauskaa?

Juoksu! Se sattuu koipiin, hapottaa ja hengästyttää. Meno on kuin täillä tervassa. Miten juoksusta voi oppia nauttimaan?

Tässä blogitekstissä kerron hieman omista juoksukokemuksistani, tekemistäni (yleisistä) virheistä ja lopuksi annan juoksuvalmentaja Tiia Törrön vinkkejä lenkkeilyyn.

Minä ja juoksu

Aloitin juoksuharrastukseni rytinällä vuonna 2006 vaihto-opiskeluvuotenani Yhdysvalloissa. En ollut ikinä harrastanut hölkkää, mutta paikallisen opinto-ohjaajan painostuksesta löysin itseni läähättämästä koloradolaisen sokerijuurikaspellon laidalta elokuisessa 30-asteen helteessä.

Muutaman viikon harrastin sitkeästi verenmaku suussa juoksemista muun crosscountry running –porukan kanssa. Joka kerta tuntui kuin olisi juossut Cooper-testin, vaikka muille harjoitukset olivat leppoisia hölkkälenkkejä. Tämä oli tietenkin aivan kamalaa ja harrastus loppui kuin seinään.

Kolmen vuoden päästä olin toipunut tästä traumasta ja köyhänä opiskelijana halusin edullisen, aikatauluihini sopivan liikuntaharrastuksen aikataulutettujen ryhmäliikuntatuntien lisäksi.

Aloin hölkätä hissun kissun ympäri kuvankaunista Jyväsjärveä ilman kännykän matkamittareita tai mitään muutakaan painetta vauhdista tai lenkin pituudesta. Etenkin syyspimeällä raittiissa ilmassa lenkit tuntuivat mukavilta kaiken sisällä istumisen ja liikkumisen tasapainona.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_2″]

Mitä virheitä tein juoksuharrastuksessani 

Juokseminen ei aina mennyt kuin siellä idyllisessä Strömsössä. 2010-luvun alussa oli muodikasta vältellä hiilihydraatteja ja samaa yritin itsekin. 15 kilometrin lenkit olisivat varmasti sujuneet kevyemmin, jos olisin tankannut koneeseen myös sopivan määrän hiilareita.

Maikin sanoen: ”hiihtäjä hiihtää hiilareilla”, eli ei kannata pelätä niitä. Käytän verbiä ”yritin”, koska hiilarihimoissani vedin toisinaan pussin sipsejä ja toisen karkkeja ja sitten tunsin syyllisyyttä. Olisi kannattanut ihan suosiolla syödä hyviä hiilihydraatteja, kuten täysjyväviljaa.

Juoksin joskus myös liikaa. Osaksi siksi, että halusin, ja osittain sen takia, etten osannut levätä riittävästi. Parin vuoden juoksuharrastamisen jälkeen tein Italian helteissä kovalla asfaltilla pitkiä, 10-15 kilometrin lenkkejä useita kertoja viikossa.

Yhdistin tämän valtavan lenkkimäärän fyysiseen työhön, jossa kertyi lähes 10 kilometrin edestä askelia päivittäin. Ei ollut hyvä tämäkään kombinaatio, vaan aina pitäisi huomioida arjen kokonaiskuormitus –niin fyysinen kuin psyykkinenkin.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_2″]

Lopulta penikkakivut ja motivaation puute aiheuttivat yli kolmen kuukauden totaalisen juoksutauon, ja tein pelkkiä kävelylenkkejä. Osallistuin tauon jälkeen silti elämäni ensimmäiseen juoksutapahtumaan ja vahingossa juoksin hyvän ajan.

Näin jälkikäteen tarkasteltuna kannattaa siis muistaa huolehtia palautumisesta, juoksua tukevasta lihaskuntotreenistä, sekä riittävästä kehonhuollosta. Ei myöskään kannata lannistua, vaikka joskus tulisi taukoakin!

Kolmas tekemäni virhe oli spartalaisen ankara suhtautuminen lenkkeilyyn. Juoksin kaatosateessa, helteessä ja naamakarvat (siis ripset ja kulmat) jäässä 30-asteen pakkasella. Raahasin itseni lenkille myös alipalautuneena ja väsyneenä.

Mielestäni sään tai oman juoksufiiliksen ei tarvitse olla täydellinen, mutta tavallisen kuntoilijan ei myöskään tarvitse piiskata itseään loputtomiin ja sitä kautta hitaasti tappaa omaa liikuntainnostustaan. Jos tuntuu siltä, että lepopäivä on tarpeen, niin lepää ihmeessä!

Sään ja muiden olosuhteiden ei tarvitse olla juostessa täydelliset, mutta kyllä kauniissa maisemissa askelkin tuntuu kevyemmältä!

Juoksuvalmentaja Tiia Törrön allekirjottamat vinkit miellyttävään juoksuharrastukseen

 • Aloita maltillisesti ja varaa aikaa juoksukunnon kehittämiseen. Älä aseta itsellesi heti liian suurta tavoitetta luokkaa puolimaraton kahden kuukauden päästä.
 • Syö riittävästi, myös niitä hiilareita. Muista syödä välipala ja juoda riittävästi pari tuntia ennen lenkkiä. Huolehdi riittävästi ravinnosta ja nesteytyksestä myös lenkin jälkeen.
 • Harjoittele järkevästi ja huolehdi palautumisesta. Huomioi arjen kokonaiskuormitus ja esimerkiksi työstressin vaikutus.
 • Treenaa lihaskuntoa ja panosta myös kehonhuoltoon. Ilman kehonhuoltoa liikeradat alkavat helposti pienentyä ja sitä kautta juoksuasento huononee, mikä voi aiheuttaa rasitusvammoja.
 • Satsaa hyviin kenkiin. Asiantuntevan urheiluliikkeen myyjän kanssa valitut kengät maksavat itsensä kyllä takaisin. Hanki myös tukevat, juoksuun sopivat urheilurintaliivit.
 • Suosi pehmeää juoksualustaa, kuten pururataa, mikäli mahdollista. Vältä kaltevia juoksupintoja, kuten maantienlaitaan kulunutta polkua. Tasainen alusta on paras, eikä ole vaarallista, vaikka se olisi asfaltoitu kevyenliikenteenväylä.
 • Juoksu tärähdyksineen on aika rankka laji. Varsinkin harrastusta aloitellessa kannattaa huolehtia kevyistä venyttelyistä lenkin jälkeen, erityisesti jalkapohjat, pohkeet ja akillesjänteet huomioiden.
 • Tähtää toteuttamaan neljän P:n sääntöä, eli ”pitää pystyä puhumaan puuskumatta”. Juoksuharrastusta aloittaessa tämä ei välttämättä ole mahdollista, mutta pikkuhiljaa siihen tulisi pyrkiä. Vauhtikestävyyslenkit ovat sitten asia erikseen.

Ammattilaisen suunnittelema juoksuohjelma

Haluatko treenata juoksua nousujohteisesti, ammattilaisen suunnittelemalla juoksuohjelmalla?

Juokse vitonen on 10 viikon valmennus, jonka aikana kehität juoksukuntoa ja opit tekniikkaa. Lähdemme liikkeelle aivan alkeista ja valmennuksen lopuksi juokset 5 kilometriä kevyesti ja helposti.

Saat kaiken tämän Juokse vitonen -kurssilla:

 • 10 viikon, ammattilaisen suunnitteleman juoksuohjelman
 • Juoksua tukevat oimatreenit ja kehonhuolto-ohjeet
 • Juoksuharrastusta tukevat ruokavalioesimerkit
 • Tekniikkaharjoituksia, joilla parannat juoksutekniikkaa
 • Paljon tietoa juoksusta, palautumisesta ja muusta harrastukseen liittyvästä

Lue, mitä Juokse vitonen -valmennukseen osallistunut Ruth kertoo kokemuksestaan:

Annan kurssille kymmenen pistettä! Lähdin siis aivan nollatasolta, jopa 2min juoksupätkä alussa sai hengästymään! Nyt olisi alkanut kymmenes viikko mutta eilen saavutin tavoitteen ja juoksin 6km! Huippu fiilis! Liikkumisesta on ehtinyt tulla tapa ja tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa tavoitetta, eli 10km.

Mahtavaa myös se, että tässä ajassa painoa tippunut yli 9kg elämäntaparempan myötä, juoksu on suuressa osassa tässä ja tulee olemaan myös jatkossa! Vaikeaksi en kokenut oikeastaan muuta, kuin sen, että tosiaan alussa lyhytkin juoksupätkät tuntui kuolemalta, mutta sehän kuuluu asiaan.

Yllätyin siitä, kuinka nopeasti kunto nousee ja jaksaa juosta/liikkua yhä pidempään ja ajat on parempia. Suosittelen tätä kurssia kaikille, jotka haaveilevat juoksuharrastuksen aloittamisesta!” -Ruth

Kun tulet nyt mukaan Juokse vitonen -valmennukseen, säästät 48 € kurssin hinnassa! Valmennuksella on 100% tyytyväisyystakuu. Testaa kurssia rauhassa 14 päivän ajan: jos et ole tyytyväinen, saat rahasi takaisin.

>> Klikkaa tästä ja tule mukaan Juokse vitonen -valmennukseen 48 euron alennuksella ja 100 %:n tyytyväisyystakuulla

[et_bloom_inline optin_id=”optin_2″]


Superale 3.-9.8.!

SUPERALE on syksyn suurin ale, jolloin kaikki kurssit ja e-kirjat ovat puoleen hintaan. Lisäksi kirjat ja treenivälineet saa alehinnoin!

Saat alennuksen koodilla: SUPER

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Ruokavinkit

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.