fbpx

Black Friday -superale on käynnissä ja saat valikoidut kurssit ja tuotteet jopa -70% alennuksella

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Miten aloittaa liikunta kesätauon jälkeen?

Veikö kesäelämä mennessään ja liikunta jäi vähiin?

Joskus kesällä ja lomakautena arki on epäsäännöllistä ja tutut liikuntarutiinit jäävät pois.

Lempijumppa on tauolla ja kuntokeskusten tarjonta on vähäisempää. Helle uuvuttaa ja varjossa huilaaminen vie voiton kuntoilusta.

Lue tästä blogista, miten liikunta kannattaa aloittaa uudelleen, jos se on on syystä tai toisesta jäänyt viime aikoina vähiin!

1. Aloita maltilla

Kun liikuntainnostus iskee, usein tekee mieli aloittaa kunnon tehostartti.  Alkuinnostuksen siivittämänä moni saattaakin täyttää viikkonsa liian monilla treeneillä.

Jos tauon jälkeen aloittaa liian kovalla tahdilla, onnistumisen kokemuksia on vaikea saavuttaa kuormituksen ollessa liian raskas.

Liian kovatehoinen ja tiheä treenitahti laskee motivaatiota, lisää loukkaantumisriskiä ja vaikeuttaa palautumista.

Liikunnan pariin voi palata tekemällä esimerkiksi kaksi treeniä viikossa. Polta rasvaa kotikuntosalilla -treeneissä treenataan 2-3 kertaa viikossa. Tämä määrä riittää saamaan tuloksia: rasva palaa, lihaskunto paranee ja kroppa kiinteytyy. 

Liikunnanohjaaja Sohvi muistuttaa olemaan itselleen armollinen liikuntatauon jälkeen. On todennäköistä, että kunto on laskenut tauon aikana, mutta nousee kyllä treeni treeniltä.

Jos liikunnasta tulee taukoa, lisää treenin määrää maltilla eikä sata lasissa rutistaen

2. Vaihtele lajeja vuodenajan mukaan

Joskus treenitauko syntyy kyllästymisestä.

Jos vanha lempilaji jäi tauolle yksinkertaisesti sen takia että se ei enää huvittanut, kannattaa kokeilla jotain uutta. Kyllästymistä voi myös ennaltaehkäistä vaihtelemalla liikuntalajeja tai niiden painotusta vuodenaikojen mukaan.

Jos esimerkiksi salitreeni tai spinning jää kesällä helposti pois, mutta lenkkeily innostaa, voit painottaa lenkkeilyä ja palata salille syksymmällä.

Tämä saattaa kuulostaa itsestäänselvältä, mutta joskus omiin lajeihin rutinoituu niin paljon, että tuntuu suorastaan “rikolliselta” vaihdella niitä ja jättää välillä tauolle.

Liikunnan ei siis tarvitse olla samanlaista vuoden ympäri, mutta liikuntapaletin kannattaa olla tasapainoinen, eli sisältää niin aerobista liikuntaa, lihaskuntoa kuin kehonhuoltoakin.

Vastuskuntosalitreenit ovat hauska ja erilainen tapa treenata myös reissussa, mökillä tai ulkona. Treenit onnistuvat hyvin, kunhan lähellä on vain jokin (ulko-)ovi mihin laittaa ovikiinnike. Napakan treenin jälkeen voi pulahtaa vaikka uimaan.

3. Laadi realistinen suunnitelma

Liikunnanohjaaja Sohvi vinkkaa pohtimaan myös konkreettisia, motivoivia ja itselle sopivia tavoitteita treenaamisen suhteen. Sen sijaan, että ajattelisi ympäripyöreästi “voisi lisätä vähän liikuntaa”, aseta konkreettisempi ja realistinen tavoite.

Tavoite voi olla esimerkiksi se, että tällä viikolla teen kaksi lyhyttä lihaskuntotreeniä ja yhden kehonhuollon. Tavoitteen saavuttamisessa auttaa valmiiksi kalenteriin ja suhtaudu niihin kuin työtapaamisiin tai muihin tärkeisiin menoihin.

Etenkin liikuntatauon jälkeen kannattaa pohtia minkälainen treenimäärä sopii parhaiten nykyiseen elämäntilanteeseesi ja kuntotasoosi.

Jos vielä kaksi vuotta sitten sinulle oli täysin mahdollista ja motivoivaa treenata monta kertaa viikossa, nykyinen elämäntilanne voi olla aivan toisenlainen esimerkiksi perhe- tai työtilanteen vuoksi.

Mieti treenimäärä, joka sopii parhaiten nykyiseen elämäntilanteeseesi ja kuntotasoosi

Pohdi siis omaa tilannetta ja merkitse sopivat treenipäivät/-hetket kalenteriin, aivan kuten kaikki muutkin tärkeät menot.

Silloin treenitkin ovat näkyvissä kalenterissa ja ne tulevat helpommin tehtyä. Älä kuitenkaan tunge kalenteria liian täyteen, vaan merkitse sinne vain sen verran treenejä, että ne on aidosti helppo toteuttaa.

Jos kalenteriin on merkitty esimerkiksi viisi liikuntahetkeä ja saat tehtyä vain kaksi, päällimmäinen tunne on pettymys siitä, että ei saavuttanut itselleen asettamaansa (liian) kovaa tavoitetta.

Jos taas olet merkinnyt kaksi treeniä ja saat ne tehtyä, fiilis on onnistunut, vaikka treenin määrä on sama. Onnistunein tunnelmin on paljon mukavampi jatkaa kuin lannistuneena.

Laadi siis nimenomaan realistinen ja helposti toteutettavissa oleva liikuntakalenteri.

Polta rasvaa kotikuntosalilla -treeneissä nousujohteinen eteneminen on mietitty sinulle valmiiksi ja treenit on helppo sijoittaa omaan kalenteriin. 2-3 treeniä sopii kiireiseenkin arkeen ja näillä treeneillä harjoitat niin lihaskuntoa, liikkuvuutta kuin sykkeennostoakin.

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Elämäntapamuutos

Vältä nämä yleisimmät virheet painonpudotuksessa

Haluaisitko pudottaa painoa, mutta olet sekaisin erilaisten ohjeiden viidakossa? Mitkä painonpudotuskeinot ovat oikeasti toimivia ja terveellisiä? Ei mikään ihme, jos asiassa menee sekaisin, sillä dieettejä