30 päivän treenihaasteen hinta nousee pian!

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Sannin satokausivinkit | Marraskuu: Värejä ja vitamiineja

Marraskuu. Vuoden pimein aika vaatii paitsi paljon kynttilöitä ja tunnelmavaloja, myös runsaasti värejä ja vitamiineja.

Nyt kannattaa siis ottaa tunnelman lisäksi ilo irti hevi-osaston tarjonnasta, sillä vaikka viljelykausi alkaa kotimaassamme olla ohi, kotimaisiakin kasviksia on vielä melko monipuolisesti saatavilla. Valinnanvaraa riittää juuresten lisäksi muun muassa kaaleissa, hedelmissä ja kurpitsoissa.

Ulkomaisista kasviksista sesongissa ovat monet hedelmät, kuten pikkusitrusten satokauden aloittava satsuma, kirpsakka greippi ja sekä ulkoasunsa että makunsa puolesta loistelias granaattiomena.

Kurpitsat ovat todellista herkkua, joten niitä kannattaa hyödyntää niin pitkään kuin ne ovat saatavilla.

Uunikurpitsa on herkullinen lisuke sellaisenaankin, mutta oliiviöljyn ja suolan kera paahdetuista kurpitsapaloista syntyy erinomainen sose. Sitä voi jatkokäyttää oman maun ja mielikuvituksen mukaan vaikkapa juuresmuusin korvikkeeksi, risottoon, teeleipätaikinaan, hummukseen tai dipin tai pastakastikkeen pohjaksi.

Ruusukaali toimii uunissa kypsennettynä tai höyrytettynä. Makeantulinen ja nopea kasvislisuke syntyy puolittamalla kaalit, kuullottamalla niitä tuoreen chilin ja valkosipulin kanssa öljytilkassa ja hauduttamalla pannulla kannen alla napakan kypsiksi hunajan kera. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Muita sesongissa olevia kaaleja ovat lehtikaali, mustakaali sekä puna- ja valkokaalit.

Pikainen kaalilaatikko syntyy paistamalla korkeareunaisella pannulla jauhelihaa tai tofua sipulin kera, lisäämällä reilusti suikaloitua kaalia sekä mausteita kuten tuoretta chiliä ja inkivääriä tai perinteisemmin meiramia ja valkopippuria sekä hiukan hunajaa. Halutessasi voit viimeistellä paistoksen parmesaanilla tai pecorino-raasteella.


Pikainen omena-kaurarieska

Pellillinen

  • 4 dl (pieniä) kaurahiutaleita
  • 1 ¼ dl mantelijauhetta tai kaurajauhoja (tai muuta täysjyväjauhoa)
  • 1 rkl psylliumjauhetta (voi jättää pois ja lisätä ¼ – ½ dl jauhoja)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ¾ tl suolaa
  • 1 ¼ dl sokeroimatonta omenasosetta tai maustamatonta soija- tai luonnonjogurttia
  • 3,5 dl omenaraastetta (kotimaiset kuorineen)
  • 2,5 dl kauramaitoa
  • 2 rkl sulaa voita tai kookos- tai oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sulata tarvittaessa voi tai kookosöljy kulhossa lämpenevässä uunissa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta omenat ja lisää raaste, omenasose tai jogurtti sekä kauramaito ja käyttämäsi rasva.

Sekoita tasaiseksi ja levitä pellille leivinpaperin päälle makusi mukaan noin 0,5 – 1cm paksuiseksi levyksi. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes leipä saa kevyesti väriä ja tuntuu kypsältä. Nauti esimerkiksi juuston ja kasvisten tai maapähkinävoin/tahinin kanssa.

Nauti rieska esimerkiksi juuston ja kasvisten tai maapähkinävoin/tahinin kanssa.

Kotimaisten omenoiden ja päärynöiden sesonki jatkuu marraskuussakin. Välipalojen lisäksi kovakuoriset hedelmät ovat oivallisia salaattien täydentäjiä. Yhdistä makeisiin hedelmiin raikasta vihreää, kuten tuoreita yrttejä tai värikkäitä ruukkusalaatteja, jotain suolaista kuten juustoa tai vuohenjuustoa ja jotain rapeaa kuten siemeniä tai paahdettuja ruisleipäkuutioita.

Ruokaisammaksi salaatti täydentyy lisäämällä uunipaahdettuja kasviksia kuten parsakaalia, bataattia tai porkkanaa tai esimerkiksi kypsää kvinoaa. Jos haluat salaatista kokonaisen aterian, voit lisätä juuston sijaan tai lisäksi myös kanaa, tofua tai jauhelihaa, jotka kaikki sopivat erinomaisesti sekä omenan että päärynän seuraksi.


Palsternakkapannukakut hellalla 1 annos

  • 1 dl hienoksi raastettua palsternakkaa
  • ½ dl kaurahiutaleita
  • vajaa ½ dl täysjyväriisijauhoa (myös kaura- tai mantelijauhot käyvät)
  • 1 dl kauramaitoa tai muuta sopivaa kasvimaitoa
  • 1 kananmuna
  • 1 tl psylliumjauhetta
  • 1 tl öljyä
  • 2 tl vaahterasiirappia tai kookossokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ¼ -½ tl kardemummaa
  • Ripaus suolaa
  • Paistamiseen 1 tl voita tai kookosöljyä

Laita kaikki ainekset palsternakkaraastetta lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota noin 15 min. Lisää palsternakkaraaste taikinaan lusikalla sekoittaen. Lusikoi taikina pannulle joko yhdeksi isoksi tai muutamaksi pieneksi pannukakuksi ja paista miedolla lämmöllä mehevän kypsäksi (iso kypsyy parhaiten kannen alla). Nauti esimerkiksi raejuuston tai luonnonjogurtin ja marjojen kera.

Palsternakkapannukakut
Nauti palsternakkapannukakut raejuuston tai luonnonjogurtin ja marjojen kera.

Aromikkaiden makujen ystävälle suosittelen maa-artisokkaa ja palsternakkaa. Niiden maku paranee ja makeutuu ensimmäisten yöpakkasten aikaan, minkä vuoksi ne ovat parhaimmillaan myöhään syksyllä.

Maa-artisokka on hinnaltaan arvokasta, mutta sitä kannattaa lisätä muutama kappale makulisäksi sosekeittoon vuohenjuuston, punajuuren ja kasvisliemen kaveriksi. Myös palsternakan makea ja pähkinäinen maku soveltuu parhaiten täydentämään muita juureksia osana ruokia tai raasteita, sillä yksinään lopputulos saattaa olla liiankin makea.


Kylmä punajuurikastike 2 annosta

Sopii erinomaisesti uunikasvisten tai kanan lisukkeeksi, ruokaisan salaatin kera dipiksi tai uudenlaiseksi kastikkeeksi omatekoisen hampurilaisen väliin

  • 2 keitettyä, jäähtynyttä punajuurta
  • 2 rkl makeuttamatonta, suolattua maapähkinävoita
  • 2 tl tummaa balsamiviinietikkaa (kokeile myös muilla viinietikoilla)
  • Ripaus suolaa
  • Noin ½ dl vettä
  • Tuoretta tai kuivattua korianteria tai timjamia

Kuori ja pilko punajuuret. Lisää muut ainekset tuoretta yrttiä lukuunottamatta ja soseuta korkeassa astiassa sauvasekoittimella tasaiseksi. Viimeistele tuoreella korianterisilpulla tai kuivatuilla yrteillä ja tarkista maku. Halutessasi voit antaa kastikkeen tekeytyä jääkaapissa.

Kylmä punajuurikastike
Kylmä punajuurikastike sopii lisukkeeksi tai vaikkapa hampurilaisen väliin

Ottaisitko kaamoksen kunniaksi haasteen vastaan ja kokeilisit jotakin uutta tai harvemmin käyttämääsi sesonkiraaka-ainetta kasvispuolella?

Terveisin ravitsemusterapeutti Sanni

Lue myös

Lokakuun satokausivinkit: Kirpakoita syyspäiviä ja kotimaista kasvistarjontaa https://www.maikkimarjaniemi.fi/sannin-satokausi-lokakuu-2018/


Heippa! Olen Sanni, Itä-Suomen yliopistosta syksyn aikana valmistuva ravitsemusterapeutti (TtM). Sivuaineena olen suorittanut urheiluravitsemuksen perusopinnot avoimessa yliopistossa.

Terveyttä ja hyvinvointia tukevan ravitsemuksen ohella olen perehtynyt mm. erikoisruokavalioihin ja reseptien laadintaan. Minulla on kokemusta myös treeniohjelmien ja niitä tukevien ruokavaliosuunnitelmien laadinnasta ja olen osallistunut niitä käsitteleviin seminaareihin. Lisäksi olen täydentänyt osaamistani mm. biokemian opinnoilla, jotka tuovat laaja-alaisempaa näkökulmaa yksilölliseen ravitsemukseen. Ravitsemuksen saralla lähellä sydäntäni on erityisesti kasvisten monipuolisen käytön lisääminen. 


Ilmainen kahden päivän ruokavalio rasvanpolttoon

Tuntuuko, että vyötärölle on kertynyt ylimääräistä ja syömisiä pitäisi viilata?

Tällaisia tuloksia saat, kun alat syömään tämän ruokavalion mukaan:

Paina nappia ja lähetän ruokavalion sähköpostiisi heti!

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Ruokavinkit

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.