28 päivän startin hinta nousee pian!

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Talvijuoksu – pukeutuminen, varusteet ja hyödyt

Innostuitko kesällä tai syksyllä juoksemaan ja mieli tekisi jatkaa talvellakin, mutta kylmyys ja lumi epäilyttävät? Onko talvijuoksu järkevää vai kannattaisiko juoksuharrastus laittaa tauolle kylmän kauden ajaksi?

Juokseminen onnistuu mainiosti talvellakin, mutta vaatii hieman enemmän panostusta ja asennetta kuin kesällä. Lämpimään ja valoisaan aikaan usein riittää juoksukenkien lisäksi kevyet sortsit ja toppi, mutta pakkasessa, tuulessa ja lumessa optimaalinen pukeutuminen vaatii hieman suunnittelua ja panostamista.

Miksi talvijuoksu on hauska harrastus

Talvijuoksu sopii mitä parhaiten suomalaiseen sisukkaaseen mielenlaatuun, sillä juokseminen pakkasessa ja lumessa vaatii aika paljon luonteenlujuutta! Vastaavasti kotiin palatessa on todellinen voittajafiilis, kun sai tsempattua itsensä lämpimästä asunnosta joskus hyvinkin raikkaaseen ulkoilmaan reippailemaan.

Talviaikaan voi ilman muuta harjoitella myös sisätiloissa juoksumatolla ja katsoa vaikka samalla televisiota, jos sama maisema alkaa kyllästyttää. Itse teen raskaammat intervallijuoksut aina matolla, sillä hyvin kylmä pakkasilma ottaa ikävästi keuhkoihin ja en pidä huivin tai vastaavan läpi hengittämisestä.

Talvijuoksu tarjoaa voittamisen fiiliksiä ja raikasta talvilmaa 

Talvijuoksu: pukeutuminen

Sopiva vaatemäärä lenkille riippuu henkilöstä, mutta yleisenä ohjenuorana kannattaa pukeutua niin kuin ulkona olisi 10 astetta lämpimämpää kuin mittari näyttää. Jos pakkasta on siis 10 astetta, pukeudu juoksulenkille kuin keli olisi nollassa. Suosittelen juoksemaan melko lähellä kotia, jotta sisälle pääsee nopeasti, jos alkaakin palella.

Itse puen mielelläni hieman liian vähän kuin liikaa, sillä inhoan paksuja vaatekerroksia ja tukalan kuumaa ja ahdistavaa tunnetta kesken lenkin. Alussa saa ja pitää olla hieman viileä, sillä keho kyllä lämpenee nopeasti! Jos jo kotiovella hikoiluttaa, niin lenkistä tulee takuuvarmasti hieman liian hikinen.

Jos pakkasta on se 10 astetta, laitan alavartaloon yleensä tekniset pitkikset, juoksutrikoot, sukat ja säärystimet. Ylävartalolle puen teknisen topin, ohuen teknisen pitkähihaisen ja ohuen välikerroksen, kuten ohuen fleecen. Päällimmäiseksi tulee ohut juoksutakki, kaulaan hengittävästä materiaalista tehty tuubihuivi ja päähän toinen samanlainen huivi. Käsiin sekä sormikkaat että lapaset, sillä palelen helposti sormista.

Toisin kuin Maikilla kuvassa, toppavarusteet ovat pakkasesta huolimatta liian kuumat talvijuoksuun!

Kovasti yli 10 asteen pakkasessa en nykyään enää juokse ollenkaan, vaikka nuorempana tuli juostua jopa -25 asteessa. Se ei kuitenkaan mielestäni ole kovin mielekästä ja nykyään maltan kyllä hyvin odottaa kylmimpien päivien ohi ja harrastaa vaikka joogaa sillä välin.

Aivan ehdottomasti kannattaa suojata hyvin nilkat, jotta akillesjänteet eivät kylmettyisi. Tämän takia suosin itse säärystimiä pitkien sukkien lisänä. En tykkää kutittavista materiaaleista, joten tykkään käyttää buff-huivityyppisiä ratkaisuja päässä ja kaulalla. Tuubihuivit pysyvät hyvin paikoillaan ja lämmittävät olematta kuitenkaan liian kuumia.

Puuvilla on muuten materiaalina hyvä, mutta hikoillessa se tuntuu todella märältä ja kylmältä. Tekniset materiaalit ja esimerkiksi merinovilla ovat siis parempi vaihtoehto!

Talvijuoksu: varusteet

Tärkeimpiä talvijuoksijan varusteita ovat sopivat pää- ym. asusteet, sekä heijastimet – käsittelen nastalenkkarit hieman myöhemmin. Minulla killuu juoksutakissa heijastimet molemmin puolin, jonka lisäksi kieputan yleensä käsivarteen heijastinnauhan ja toisen vielä jalkaan noin pohkeen korkeudelle.

Myös heijastinliivi on erittäin hyvä idea, mutta sopivaa ei ole vielä tullut vastaan. Maaseudulla tai muualla katuvalottomassa paikassa käytän otsalamppua, joka auttaa autoilijoita näkemään minut ja minun myös näkemään maaston.

Talvijuoksun tärkeimpiä varusteita ovat hyvät heijastimet niin taajamissa kuin maaseudullakin

Talvijuoksu: kengät

Suosittelen lämpimästi nastalenkkareita, mikäli talvijuoksua tulee paljon ja tauotta. Aivan ensitöikseni en niitä ostaisi, sillä varsinkin kaupungissa tiet ovat usein niin hiekoitettuja, että aivan tavallisillakin lenkkareilla pärjää. Eniten käyttöä nastalenkkareille tulee myöhään syksyllä, kun teiden pinnoilla on petollista mustaa jäätä, sekä keväällä, kun kadut ovat erityisen jäisiä.

Omat nastalenkkarini olivat alennuksessa noin 140 euroa, mutta ne palvelevat useamman vuoden, sillä käyttökertoja ei tule niin usein. Nastalenkkarit tuntuvat erittäin pitäviltä ja etenkin mustan jään aikaan niillä on paljon rennompi juosta.

Jos juoksemaan ei kuitenkaan ole pakko päästä melkein joka kelillä, ongelman voi helposti kiertää pitämällä taukoa pahimpina liukkausaikoina. Toki tämä riippuu paljon siitä missä asuu: talvet ovat kovin erilaisia pääkaupunkiseudulla vs. Pohjois-Suomessa.

Talvijuoksukengät eivät ole aina välttämätön hankinta, varsinkin jos tien pinta ei ole jäinen

Kuinka pitää juoksukuntoa yllä jos ei halua juosta talvella

Jos talvijuoksu ei nappaa, mutta kuntoa olisi kiva pitää yllä, peruskestävyyttä voi treenata esimerkiksi kevyillä sisäpyöräilytunneilla ja muulla ryhmäliikunnalla, jossa syke ei nouse aivan taivaisiin. Jos tavoitteena on kehittää lihaskuntoa, talvikaudella juoksemista voi vähentää ja lisätä lihaskuntotreeniä ja kehonhuoltoa. Esimerkiksi kesällä treeniviikko saattaa sisältää kaksi juoksulenkkiä, yhden lihaskuntotreenin ja yhden kehonhuollon ja talvella taas yhden juoksulenkin, kaksi lihaskuntotreeniä ja kaksi kehonhuoltoa.

Mikäli lunta, intoa ja välineitä riittää, myös hiihto on toiminut minulla erinomaisena korvaavana lajina. Joskus juoksu maistuukin sitä paremmalta keväällä, jos on talvella pitänyt siitä muutaman kuukauden taukoa ja harrastanut enemmän joitain muita liikuntalajeja!

Harrastatko sää talvijuoksua?

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Reseptit

Proteiinipitoinen avokadopasta

Pidätkö avokadopastasta? Perinteiseen avokadopastaan tulee pastaa, avokadoa ja juustoa. Maukas avokadopasta täydentyy kasvis- ja proteiinipitoisemmaksi, kun käytät pastana sekä papupastaa että kesäkurpitsasuikaleita. Nappaa alta testiin

Terveellinen omenapaistos valmistuu melko pienellä rasvamäärällä.
Reseptit

Terveellinen omenapaistos

Löytyykö pihapuusto vielä omenoita? Hyödynnä ne omenapaistokseen! Omenapaistos on klassikko, jonka voi tehdä myös terveellisesti. Tämä versio sopii hyvin vaikka iltapalaksikin. Uunin lisäksi tämän voi

Pakaratreeni kotona
Kotitreenivinkit

Pakaratreeni kotona: 5 vinkkiä treeniin

Tuleeko sinun tehtyä säännöllisesti pakaratreeni? Jos ei vielä, niin nyt on hyvä hetki aloittaa! Vahvat – ja siten pyöreät – pakarat eivät ole vain ulkonäköjuttu,

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi. Jos alekoodia ei näy 15 minuutin kuluessa, laita viestiä chatissa!