Vaivaako hiirikyynärpää?

Käytätkö paljon aikaa tietokoneen äärellä ja hiirikäsi oireilee? Kipuilun helpottamiseksi lepo ei ehkä ole paras ratkaisu.

Katso videolta osteopaatti Kari Suomalaisen, Osteon.fi, kaksi vinkkiä joilla voit ehkäistä ja helpottaa hiirikyynärpään kipua ja tee mukana.

 

 

Mikä on hiirikyynärpää


Hiirikyynärpää, tunnetaan myös tenniskyynärpäänä, on ikävä vaiva, josta moni kärsii. Hiirikyynärpään pääoire on kipu, joka tuntuu kyynärpään ulkosivulla olevan kyhmyn seudussa erityisesti sormia nyrkistäessä, kun kyynärnivel on suorana. Myös sormien puristusvoima voi olla heikentynyt ja kyynärnivelen ojennus tuottaa kipua. Kipu voi joskus tuntua erittäin pienessäkin rasituksessa, esimerkiksi kahvikuppia nostaessa. (terveyskirjasto.fi, https://bit.ly/2ohJTQZ)

 

Kuinka ehkäistä ja helpottaa hiirikyynärpään kipuilua

Paljon puhutaan tenniskyynärpäästä ja hiirikyynärpäästä. Tänä päivänä aika monella kyynärpään oireilu johtuu päätetyöstä. Yleensä varsinaisena oireena, tenniskyynärpäästä jos puhutaan, kipu kohdistuu kyynärtaipeen sivulle, kyynärtaipeen lateraalipuolelle.

Kipua voi tulla punttitreenistä tai jostakin kovasta rakennustyöstä, vasaroinnista tai muusta. Tähän on ehdotettu erilaisia vaihtoehtoja. On lepoa, hierontaa, kortisonipistoksia. Kortisonipistoksia ja lepoa ei suositella nykyään tällaiseen. Se mistä nyt on eniten näyttöä ja eniten hyötyä on sellainen, että jollain tavalla työstetään ja kuormitetaan niitä kipuilevia lihaksia päivittäin.

Siihen on oiva kotikonsti. Otetaan märkä rätti ja kaksin käsin väännetään rätistä vettä pois, siten että kipuilevan käden ranteella tehdään liike. Samaan aikaan lihakset käsivarren vastakkaisella puolella jännittyvät ja tekevät töitä, sekä lihakset käsivarren yläpuolella jännittyvät. Liike kannattaa toistaa myös toiselle kädelle. Toista kiertyvää liikettä kunnes rätti on kuiva.

Tälläisella harjoituksella kuormitat kyynärpään aluetta ja saat verenkierron sujumaan, joka vähentää hapenpuutetta lihaksissa. Näin kyynärtaive kestää rasitusta paremmin.

Tenniskyynärpään tai hiirikyynärpään kiputuloihin toinen harjoitus on nojata rystysiin. Otetaan jokin pehmuste pöydälle tai lattialle ja mennään nojaamaan rystysten varaan, suorin käsivarsin. Nojataan rystysiin reippaasti. Lähdetään hakemaan venytystä kyynärvarren lihaksiin siirtämällä painoa eteen ja taakse, ikäänkuin keinuttamalla painoa rystysten varassa. Venytys tulee kyynärvarteen, kyynärtaipeeseen, kyynärpäähän asti. Pidä liike edestakaisena, pumppaavana liikkeenä. Ei venytetä yhdessä asennossa, eikä jumiteta yhtä kohtaa. Tehdään liike dynaamisena. Kipua ei saa tuntua.

Tämän harjoituksen voi tehdä töissä tai kotona. Tee 20 toistoa ja harjoitusta voi tehdä useammankin kerran päivässä.

Tällaisilla harjoituksilla rasituskiputilat paranevat huomattavasti nopeammin, kuin jos harjoituksia ei tee.

Leave A Response

* Denotes Required Field