Jooga kotona: kuka joogasta hyötyy ja miten?

Mitä jooga oikeastaan on? Onko se kummallista intialaista itsensä venyttelyä ja vieraskielisten mantrojen hokemista? Voiko ihan tavallinen tallaaja harrastaa joogaa?

”Jooga on niin ihanaa, tunnin jälkeen on aivan kuin uudesti syntynyt!”

Juoksu- ja joogaohjaaja Tiia Törrön mukaan jooga on tapa hoivata itseään ja mainio keino huoltaa kehoa. Joogakeskus Himalajan mukaan se on menetelmä, jonka avulla voi oppia tuntemaan ja kehittämään itseään.

Joogaa voi harjoittaa joogasaleilla, kuntokeskuksissa, retriitillä kaukomailla tai yksin omassa olohuoneessa – siis aivan missä vain. Jooga on Törrön mukaan myös meditaatiota, rentoutumista, liikkuvuuden parantamista ja voimaa.

Joogassa ei tarvitse repiä itseään epämiellyttäviin asentoihin tai yrittää venyä enemmän kuin oma liikkuvuus sallii. Ei tarvitse olla lihaksikas ja voimakas aloittaakseen harrastuksen, eikä tarvitse olla syventynyt ja perehtynyt aiheeseen.

Joogaan ei kuulu uskonnollisuus, jos ei tahdo niin, eikä tarvitse ajatella mitään energiakenttiä, jos ei siltä tunnu. Törrön mukaan jooga on mainio tapa huoltaa kehoa, mieltä ja sinua itseäsi kokonaisvaltaisesti.

Jos sinulla on siis ollut mielikuva, että jooga on vain joillekin tietyntyyppisille henkilöille, eikä sovi niin sanotusti ihan tavalliselle ihmiselle, niin nyt aika päästä tästä käsityksestä eroon!

Joogaohjaaja Tiia Törrö opettaa Maikkia joogaamaan

Jooga: hyödyt

Joogan hyötyjä ovat liikkuvuuden lisääntyminen ja mielen rauhoittuminen, sekä kokonaisvaltaisen hyvän olon saaminen. Se voi auttaa sinua palautumaan hermostollisesti – kun stressaa tai käy kovilla kierroksilla, niin kierrokset eivät ole vain mielessä ja lihaksissa, vaan myös hermosto on kovilla.

Hermosto täytyy saada rauhoittumaan ja se voi onnistua joogan avulla, sen lisäksi että joogatessa saa tehtyä venyttelyä ja kehonhuoltoa.

Joogan hyödyt eivät liity pelkästään kehoon: myös mieli ja hermosto hyötyvät joogasta

Joogaharjoituksen ei tarvitse olla pitkä, vaan lyhytkin harjoitus voi auttaa. Jos aikaa on, lyhyen harjoituksen sijaan saattaa joskus tehdä mieli tehdä samaan syssyyn pidempikin, kun kehon saa ensin mukavan lämpimäksi esimerkiksi aurinkotervehdyksillä.

Olen harrastanut joogaa säännöllisen epäsäännöllisesti osallistumalla joogastudioiden tunneille ulkomailla, sekä käymällä kuntokeskusten tunneilla. Pidän sellaisista tunneista, joihin ei kuulu sen suurempaa henkisyyttä, vaan tunti koostuu kevyestä lämmittelystä, sarjoista ja lyhyestä loppurentoutuksesta.

Harrastan paljon aerobista liikuntaa ja jonkin verran lihaskuntoharjoittelua. Jooga toimii erinomaisena kehonhuoltona ja minusta on mukavaa tehdä sekä venyttelyjä että joogaharjoituksia liikkuvuuden ylläpitämiseksi ja kohentamiseksi.

Kuten aiemmin tunnustin venyttelyn hyötyjä käsittelevässä postauksessa, minun tulee kuitenkin aika usein laiminlyötyä kehonhuoltoa ja rautakankifiilis on melko yleinen. Parasta joogassa on kuitenkin se, että jopa yksi tunti saattaa taivuttaa rautakankea notkeammaksi. Ostin kerran 10 kerran passin joogastudioon ja siinä missä ensimmäinen kerta oli todella haastava, kymmenes kerta sujui jo kymmenen kertaa paremmin!

Joogan hyödyt pähkinänkuoressa

1. Liikkuvuuden lisääntyminen – ylläpidät kehon liikeratoja ja notkeutta

2. Mielen ja kehon rauhoittuminen – voit omistaa joogahetket vain itsellesi

3. Hermostollinen palautuminen – kun olet stressaantunut, myös hermosto käy kierroksilla ja kaipaa rauhoittumista

4. Pääset eroon rautakanki-fiiliksestä – keho saa kaivattua liikettä ja venytystä

Kenelle jooga sopii?

Törrön mukaan jooga sopii stressaantuneille, kankeille, aktiiviliikkujille, sohvaperunoille, kaikille! Jooga sopii ihan kaikille, sillä jos on jotain rajoitteita, niin joogasta löytyy aina vaihtoehto itselle haastaville liikkeille ja asennoille.

Voiko varmasti joogata, jos ei ole notkea tai voimakas?

Joogatakseen ei tarvitse olla voimakas tai notkea, vaan joogan voi aloittaa kuka tahansa missä kunnossa tahansa. Aina löytyy juuri sinulle sopiva versio!

Entä kun paikat ovat kireällä ja olo tuntuu todella tukkoiselta ja kroppa rautakangelta? Sattuuko jooga tai onko se jotenkin repivän tuntuista lihaksissa?

Joogaohjaaja Tiia Törrön mukaan jooga ei missään nimessä ole repivää, eikä sen kuulu sattua. Joogan kautta annetaan keholle mahdollisuus lisätä liikkuvuutta. Liikkeelle lähdetään rennosti ja kehoa hitaasti lämmitellen. Joogassa kehoa kuunnellaan ja joogaliikkeet tehdään kunkin päivän liikkuvuuden mukaan.

Toisina viikkoina esimerkiksi joogan eteentaivutukseen pääsee hyvin syvälle ja toisena ei. Itselleen pitää sallia kunkin päivän liikkuvuuden taso. Sanonta ”tehdään kunnolla sata lasissa tai ei tehdä ollenkaan” ei siis päde joogaan.

Jooga on siis erinomaisesti sopiva myös rautakankihetkiin. Et ole epäonnistunut, jos et pääse syvimpään liikkuvuuden asentoon. Joogassa ei voi mitenkään epäonnistua, vaan liikkeet tehdään aina kunkin päivän kunnon mukaan. Jooga opettaa muun muassa tällä tavoin armollista asennetta itseä kohtaan ja auttaa vähentämään ankaraa kaikki tai ei mitään –ajattelua.

Jooga asennot voivat olla myös hauskoja
Joogassa opit myös armollisuutta itseäsi kohtaan. Jooga voi olla myös hauskaa, kuten Maikilla ja Tiialla!

Sopiiko jooga, jos ajatus hikiliikunnasta ja lihasten polttelusta ahdistaa?

Kannattaa kokeilla joogaa, vaikka ei olisi liikkunut vähäistä hyötyliikuntaa lukuun ottamatta ja ajatuskin hikoilusta ja lihasten polttelusta tuntuu inhottavalta.

Lajin voi aloittaa niin rauhallisesti, että sulle ei varmasti tule hiki, ellet ole latonut liikaa vaatteita päälle tai mennyt vahingossa kuumassa salissa tapahtuvalle hot yoga –tunnille. Joogan voi siis aloittaa niin rauhassa ja tehdä niin armollisesti, ettei satu tai lihaksia polttele.

Onko joogasta hyötyä, jos ei hengästy eikä hikoile?

Tärkeintä ei ole hengästyä ja hikoilla. Myös rauhallinen jooga, jossa ei hikoilla tai hengästytä, on hyväksi. Olo paranee, sillä keho voi paremmin, koska liikeradat ovat joogaharrastajalla auki.

Hyvillä, suurilla liikeradoilla kaikki arjen tekeminen on helpompaa. Esimerkiksi selkävaivat helpottuvat, kun kireydet poistuvat. Törrön mukaan jooga auttaa parantamaan kokonaisvaltaista hyvinvointia.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_18″]

Asana: Joogaliikkeet ja jooga-asennot

Mikä ihme on asana? Asana tarkoittaa asentoa, liikettä tai liikesarjaa. Myös dynaaminen liike on siis asana.

Esimerkkejä tutuimmista joogaliikkeistä eli asanoista ovat aurinkotervehdykset, alaspäin katsova koira/kulmanoja, lapsiasento/lapsen lepoasento, savasana eli lepoasento, sekä kissa.

Nimet kuulostavat helposti hankalilta, mikäli joogasta ei ole vielä ehtinyt kertyä lainkaan kokemusta. Tavallisimmat asanat tulevat kuitenkin helposti tutuksi jo muutaman joogakerran jälkeen. Ei kannata stressata, etteikö niitä oppisi tai ”teen kuitenkin kaiken väärin”!

Jooga liikkeet ja asennot
Joogan asennot ja joogaliikkeet eli asanat on helppo oppia! Tunnet joogan hyödyt nopeasti, kun alat harrastaa joogaa kotona.

Jooga kotona – testaa omassa olohuoneessa

Entä jos haluaisi kokeilla joogaa, mutta jostain syystä ohjatulle tunnille meno ei ole mahdollista? Asuinpaikkakunta saattaa olla niin pieni, ettei ohjattuja tunteja ole tarjolla, tai niille osallistuminen ei syystä tai toisesta onnistu.

Onneksi voit myös harrastaa kotona! Kotona joogaamalla säästää aikaa ja vaivaa.

Maikki teki yhdessä joogaohjaaja Tiian kanssa kurssin, jonka avulla opetella joogan alkeita omassa olohuoneessasi. Aloita joogaon kuuden viikon verkkokurssi, jossa aloitetaan ihan nollasta etkä tarvitse aiempaa kokemusta.

Kurssilla opit mm. joogan tekniikoita sekä voit seurata videolta helppoja ohjeita. Lisäksi saat kokonaisia joogatunteja ja omatoimiohjelmia, joiden avulla kehityt nopeasti. Kurssin avulla saat vetreämmän ja vahvemman kehon, ja pääset nauttimaan rentouttavasta joogasta kotona – voit omistaa joogahetket itsellesi!

Joogan avulla teet kehostasi vetreämmän ja vahvemman. Joogahetket ovat myös ihania tapoja rentoutua ja lievittää stressiä.

Jos haluat oppia joogaliikkeet ja hyötyä joogan positiivisista vaikutuksista kehoon, Aloita jooga -kurssi on tehty sinulle. Kurssilla pääset opettelemaan joogan tekniikat ammattiohjaajan valmennuksessa.

Joogan avulla vetreydyt, vahvistus ja rentoudut! Kun tulet mukaan nyt, säästät 50 € hinnassa.

>> Klikkaa tutustumaan Aloita jooga -kurssiin ja hyödynnä alehinta

Hatha-, astanga- vai yin-jooga? Joogan monet muodot

Erilaisia joogan muotoja on paljon ja vieraskieliset nimet saattavat hämmentää. On olemassa esimerkiksi astangaa, hathaa, vinayasaa, yin-joogaa, kundaliinijoogaa sekä acro- ja flow-joogaa. Joogata voi myös parin kanssa!

Astangajooga on fyysisimmästä päästä ja yin-jooga taas on hyvin rauhallista. Hatha-, yin-, vinayasa- ja flow-jooga ovat kokemukseni mukaan myös olleet erinomaisia myös aloittelijoille.

Flow, power ja yin jooga – Maikin kurssilta opit eri joogatyyleihin

Yin

Aloita jooga -verkkokurssilla on joogista rauhallisinta eli yin-joogaa, jossa ei hikoilla ei hengästytä laisinkaan. Yin-harjoitus sopii tehtäväksi myös ennen nukkumaanmenoa, sillä se rauhoittaa.

Yin-jooga sopii sinulle mainiosti silloin, kun kaipaat stressiä poistavaa, rentouttavaa ja keskittymiskykyä parantavaa harjoitetta vaikka keskellä päivää.

Flow

Maikin ja Tiian joogan verkkokurssilta löytyvä flow-jooga on dynaaminen harjoitus, jossa pääset venyttämään koko takaketjua, kylkiä, pohkeita ja lonkankoukistajia. Lisäksi harjoituksessa tehdään avauksia ja kiertoja koko yläkehoon, selkään, rintakehään ja sivuketjuun. Samalla rauhoitat stressaantuneen ja levottomasti poukkoilevan mielen.

Testasin kurssin flow-joogan, kun olin erittäin kankeana pari päivää aiemmin juostusta 15 kilometrin lenkistä ja runsaasta istumisesta. Harjoitus rentoutti ihanasti kireitä lihaksia ja rentoutti, eikä siinä tullut hiki.

Flow-jooga on kuitenkin dynaamista, joten aivan ensimmäisellä kerralla tahti voi tuntua nopealta. Tätä voi ennakoida harjoittelemalla ensin liikkeitä kurssilta löytyvän tekniikkaopastuksen avulla.

Power

Kurssilta löytyy myös power-jooga, joka on nimensä mukaisesti hieman voimakkaampaa kuin yin ja flow. Powerissa pääsee haastamaan itseään sekä syventämään liikkeitä. Asanat ja ojennukset ovat melko voimakkaita, joten aivan ensimmäisenä ei kannata aloittaa powerilla, vaan tutustua ensin kunnolla tekniikkavideoihin.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_18″]

Superale 3.-9.8.!

SUPERALE on syksyn suurin ale, jolloin kaikki kurssit ja e-kirjat ovat puoleen hintaan. Lisäksi kirjat ja treenivälineet saa alehinnoin!

Saat alennuksen koodilla: SUPER

Päivää
Tuntia
Minuuttia
Sekuntia

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Ruokavinkit

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.