Onko elämässä töitä, reissuja, juhlia ja tapahtumia, tai vietätkö epäsäännöllistä arkea vaihtuvine työvuoroineen? Toiset haluavat ja voivat panostaa treenaamiseen elämäntilanteesta riippumatta, kun taas toiset eivät halua etenkään hektisessä arjessa stressata tai edes ajatella asiaa. Hyötyliikuntaa tulee kuitenkin monilla aivan automaattisesti.

Treenirytmin ylläpito voi siis tuntua haastavalta monista eri syistä johtuen. Onko pakko treenata ainakin viisi kertaa viikossa pysyäkseen kunnossa, vai voiko jopa ilman varsinaista treeniä pitää yllä terveydelle riittävän hyvää kuntoa? Entä auttaako hyötyliikunta rasvanpoltossa ja painonpudotuksessa, vai onko kova hikitreeni ainoa keino saavuttaa tuloksia sillä saralla?

Treenasitpa tai et, hyötyliikunta kiihdyttää aineenvaihduntaa

Hyötyliikunnalla ja arkiaktiivisuudella tarkoitetaan kaikkea ei varsinaiseksi treeniksi ajateltua liikuntaa, kuten siivoamista, työmatkakävelyä ja -pyöräilyä, kotitöitä ja muuta kevyttä liikuntaa. Maikin mukaan hyötyliikunta on aineenvaihdunnalle tärkeää ja myös aivot pitävät pienestä liikkeestä: jos ajatustyö jumittaa, pieni kävely usein auttaa.


Hyötyliikunta on aineenvaihdunnalle tärkeää ja myös aivot pitävät pienestä liikkeestä

Myös nälkä- ja kylläisyysviestit toimivat paremmin aktiivisella ihmisellä. Nälänsäätelymme rakentuu päivittäisestä liikkeestä ja syömme luonnollisesti tarpeeksi paljon kulutukseemme nähden. Kun arjessakin pysytään liikkeessä, eikä tehdä pelkkiä kovia treenejä, palautuminen onnistuu paremmin. Hyötyliikunta on siten hyvä apu myös kipeiden lihasjumien ennaltaehkäisyyn.

Hyötyliikunta avuksi rasvanpolttoon

Moni tavoittelee pientä painonpudotusta ja rasvanpolton kannalta hyötyliikunta onkin Maikin mukaan mielenkiintoista. Tutkimuksissa osa ihmisistä pystyy laihduttamaan treenillä ja osa ei. Miten tämä selittyy? Vertailemalla ryhmiä on huomattu, että he jotka onnistuivat pudottamaan painoaan treenillä lisäsivät myös arkiaktiivisuuttaan treenien ympärillä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö treenit olisi hyödyllisiä, päin vastoin! Hyötyliikunta ja treenit ovat parhaita kavereita. Kunto nousee paremmin, kun mukana on sekä haastavia treenejä että leppoista arkiaktiivisuutta.

Jos verrataan hyötyliikuntaa välttelevää, mutta raskaasti treenaavaa tyyppiä sellaiseen henkilöön, joka ei treenaamalla treenaa, mutta on aktiivinen arjessa, arkiliikkujalla on usein parempi peruskunto. Syy siihen on runsas peruskestävyysliikunnan määrä.


Aktiivisella arkiliikkujalla voi olla parempi peruskunto kuin pari kertaa viikossa tehotreenaavalla, mutta muuten passiivisella ihmisellä

Maikin mukaan kaikesta liikkumisesta suurin osa saa olla hyötyliikuntaa ja siihen päälle voi tehdä muutaman raskaamman harjoituksen. Jos ensimmäisenä vaihtoehtona on kolme raskasta treeniä viikossa, mutta muuten passiivinen elämäntyyli ja toisena vaihtoehtona aktiivinen arki, mutta ei treenejä, jälkimmäinen kokonaisuus on parempi.U

Uni on paras mahdollinen rasvanpolton boosteri ja treenien tehostaja

Teetkö elämäntapamuutosta ja pyrit viilaamaan elintapoja? Erittäin usein elämäntapamuutosta tehdessä keskitytään siihen, mitä ja miten syödään, sekä kuinka paljon liikutaan. Vasta viime vuosina on ymmärretty unen ja palautumisen valtava vaikutus.

Jos treenimotivaatio on nolla ja hyötyliikuntakin tuntuu ajatuksen tasollakin rasittavalta, ratkaisuna saattaa olla unen arvostaminen ja lisääminen. Unilääkäri Henri Tuomilehdon mukaan väsyneenä ruokahalu korostuu ja mieli tekee hiilihydraatteja. Nukkumalla kunnolla et siis vain kasvata motivaatiotasi liikkua, vaan vähennät myös halua herkutella.

Nukkuminen voi olla paras apu painonpudotukseen ja uusien elämäntapojen juurruttamiseen. Suosittelemme tosin sänkyä yöunille!

Motivaatio tehdä monipuolisia terveellisiä valintoja on aivan eri tasolla silloin kun saa nukuttua riittävästi. Maikki kehottaa ottamaan mallia bodareista ja tähtäämään 10 tuntiin yössä. Ehkä silloin saat suositellun 8 tuntia täyteen. Suurin osa meistä tarvitsee 7–9 tuntia unta yössä. Lisää vinkkejä parempaan uneen löydät tästä blogitekstistä.

Lisää hyötyliikuntaa: oletko ajatellut näitä keinoja?

Perinteinen vinkkilista arkiaktiivisuuden lisäämiseksi on kaikille tuttu: kävele ja pyöräile aina kun mahdollista, hylkää hissi ja käytä rappusia, kävele tai seiso kaikkien puheluiden aikana. Työpaikalla voi hätätapauksessa koota laatikoista seisoma-asentoon sopivan työtason, mikäli muuten ei ole mahdollista saada seisomapöytää.

Mieti myös, missä kaikkialla voisit seistä istumisen sijaan, vaikka se saattaisi vaikuttaa ensi alkuun hieman oudolta. Opiskelumaailmassa luennoilla voi usein seisoa ja työpalaverit voi ainakin joskus pitää seisten. Junissa, odotusauloissa ja vastaavissa voi seistä, vaikka penkkejä olisi vapaana.

Jos tavoitteenasi on vähentää sometusta tai muuta puhelimella vietettyä aikaa, voit haastaa itsesi somettamaan aina seisten. Myös slaavi-/syväkyykyssä kököttäminen on toimivaksi testattu hengailuasento, joka parantaa samalla liikkuvuutta.

Huomaamaton hyötyliikuntahetki ja liikkuvuusharjoitus: ota hengailuasennoksi syväkyykky

Toinen puhelinhaaste liittyy uneen: jätä puhelin pois viimeistään tunti ennen nukkumaanmenoa. Luurit ja iPadit kannattaa sulkea ajoissa, sillä niiden valo suoraan silmiin kohdistettuna hidastaa unihormonin erittymistä useita tunteja ja unenlaatua heikentäen.

Kaikki puuhastelu kotona on hyvää arkiliikuntaa ja esimerkiksi siivousta voi ajatella tylsän velvollisuuden sijaan hyvänä mahdollisuutena liikkua. Mikä ilo tarttua imuriin ja kyykkiä kunnolla sohvanalusetkin puhtaaksi, eikö niin! Raskaiden kauppakassien kantamisen voi ajatella kätevänä puristusvoimatreeninä, ja lapsien kanssa voi hyvin temmeltää leikkipuistossa istumisen sijaan.

Marjastus, sienestys, puutarhanhoito ja muut ulkoilmapuuhat ovat nekin hyvää arkiliikuntaa. Halonhakkuu, remontoiminen ja muu vastaava voi käydä ihan urheilusuorituksesta.

Miten yhdistää hyötyliikunta ja treenaaminen

Liikunnassa tärkeää on monipuolisuus. Kuten todettu, arkiliikunta ajaa usein peruskestävyystreenin asian, mutta lihakset eivät oikein saa kyytiä urbaanissa ympäristössä heinäpaaleja pellolla nostellen. Lihaskuntoharjoittelu on kuitenkin tärkeää jo senkin takia, että vanhana pääsee itse ylös pöntöltä.

Lihasmassa kuluttaa levossa enemmän kuin rasvamassa, minkä merkitys korostuu erityisesti iäkkäillä. Ikääntyessä lihasmassa alkaa hissuksiin hävitä ja paino helposti nousta, kun lihasmassa ei ole lepopäivinäkään kuluttamassa ekstraa.

Vaali tai kasvata lihasmassaa, sillä se kuluttaa energiaa levossakin

Arkiliikunnan lisäksi olisi hyvä tehdä pari lihaskuntoharjoitusta viikkoon. Jos arkiliikunnan määrä jää vähäiseksi, lisäksi olisi hyvä olla peruskestävyysliikuntaa kävelyn, pyöräilyn tai vaikkapa uimisen muodossa. Näillä liikuntamäärillä UKK-instituutin liikuntapiirakan suositukset täyttyvät.

Ideoita hyötyliikunnan lisäämiseen

Käveletkö yhden pysäkinmitan enemmän?
Seisotko bussissa istumisen sijaan?
Vaihdatko kahvitauon pikku ulkoiluun termarikahvimuki kädessä?
Nousetko portaat hissin sijaan?
Puhutko puhelut seisten?
Laitatko hälytyksen tai aktiivisuusmittarin tauottamaan istumistasi?
Pyöräiletkö välillä töihin?

Nukutko tunnin tai puoli tuntia enemmän? Käytkö poimimassa marjoja tai perinteisellä mattopyykillä?

Jos haluat tsemppiä hyötyliikuntaan, voit tulla kysymään vinkkejä Facebookissa Maikin hyvinvointiklubissa! Ryhmä on ilmainen!

Lyhyt aamutreeni pelastaa kiireisen (+nappaa alekoodi aamujumppakurssille!)

Jos liikunta yleensäkin tuntuu vielä vieraalta, eikä omaa mieluista liikuntalajia tai -tapaa ole löytynyt, kannattaa kokeilla monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja ja löytää se, mistä eniten itse nauttii. Liikunnan ei tarvitse olla pelkkä suoritus, vaan vaikkapa tapa ottaa omaa aikaa ja pitää hauskaa. 

Treenin ei tarvitse myöskään kestää tunteja eikä niitä tarvitse myöskään tehdä iltaisin, kun arjen keskellä on usein muutakin tekemistä.

Treenaamalla vain 10 minuuttia aamuisin kerrytät jo mukavasti liikuntapiirakkaan hyvää liikuntaa!

Kun tällaiselle nopealle aamuliikunnalle antaa pikkusormen, se luultavasti viekin koko käden mennessään! Kun parinkin viikon ajan aloittaa aamunsa lyhyellä liikuntahetkellä, siitä muodostuu tärkeä rutiini jota ilman ei lopulta tunnu pärjäävänsä. Nopea aamujumppa on todella helppo tapa lisätä omaa jaksamista ja hyvinvointia, ja parantaa kehon toimintakykyä ja kuntoa. 

Jos kaipaat apua, ohjeita ja vinkkejä siihen, minkälaista treeniä voisit aamuisin tehdä, kannattaa tulla mukaan 10 minuutin aamujumpat -kurssille.

Kurssilla parannat lihaskuntoa, helpotat painonhallintaa ja kavennat vyötäröä helposti ja nopeasti. Saat nopeita, 10 minuuttia kestäviä treeniohjeita jokaiselle arkiaamulle 4 viikon ajan. Lisäksi saat pidempiä, noin 20-30 minuuttia kestäviä koontitreenejä vapaapäiville, joiden avulla tehostat treenin tuloksia entisestään.

10 minuutin aamujumpat on tehty sinulle, jos sinun on vaikea löytää aikaa ja motivaatiota pitkiin iltatreeneihin, haluat aloittaa liikunnan pitkän tauon jälkeen tai haluat lisää virkeyttä ja hyvää oloa päiviisi.

Säästät 50 € 10 minuutin aamujumppien hinnassa, kun tulet mukaan nyt!

Alekoodi on: AAMU50

Toimi näin:
1. Klikkaa kauppaan ja tutustu 10 minuutin aamujumppiin
2. Lisää kurssi ostoskoriin
3. Syötä kassalla kuponkikoodi AAMU50
4. Koodilla säästät 50€ kurssin hinnassa!

Kurssilla on mukana jo yli 250 tyytyväistä osallistujaa! Olen varma, että pidät kurssista ja saat siitä tuloksia ja energiaa aamuihisi. Mutta voit päättää itse, sillä kurssilla on 100% tyytyväisyystakuu! Voit testata kurssia 14 päivän ajan ilman riskiä: jos se ei sovellu sinulle, saat rahasi takaisin!

>> Klikkaa ja tutustu 10 minuutin aamujumppiin


  27 replies to "Hyötyliikunta pelastaa: näin pysyt kunnossa ilman treeniä"

  • Sara

   Lupaan pyöräillä puolet työmatkastani työpäivän päätteeksi, matkaa tulee tällöin 15km.

   • Marita

    Moi Sara, mainio suunnitelma! Hyvä idea napata työmatkasta puolet, koska molempiin suuntiin olisi ehkä turhankin paljon 🙂 Mukavia pyörämatkoja! Olet mukana arvonnassa kommentilla. T. Marita / asiakaspalvelu- ja yhteisövastaava

  • Linja-autoyrityksen työntekijä

   Julkisissa liikennevälineissä seisomisesta sen verran, että bussissa matkustaessaan tulee aina istua, jos vapaita paikkoja on jäljellä. Joskus voi käydä niin, että linja-autonkuljettaja joutuu tekemään nopeita jarrutuksia – jopa äkkijarrutuksia kolareiden tai henkilötörmäysten välttämiseksi. Nämä tilanteet ovat useimmiten sellaisia, joita ei voi ennakoida.
   Matkustajan oman turvallisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että bussin kyydissä ollessa ei seistä, vaan istutaan. Jos kaikki penkit ovat varattuja, ja joutuu matkustamaan seisten, on koko ajan pidettävä kiinni kaiteesta tms. kiinteästä tuesta nopean pysäytyksen varalta.

   • Marita

    Moi ja kiitos kommentista, sekä huomiosta bussimatkustamista koskien! Muokkasin tekstiin julkisten liikennevälineiden sijaan junan. T. Marita / asiakaspalvelu- ja yhteisövastaava

  • M

   Aktiivisuus mittariin vähintään 5000 askelta jokapäivä, enemmänkin saa toki tulla ☺️

   • Marita

    Superhyvä tavoite! Olet mukana arvonnassa. 🙂 T. Marita / asiakaspalvelu- ja yhteisövastaava

  • Johanna

   Lupaan jättää auton kotiin kun lähden töihin ja kuljen tästä lähtien pyörällä tai kävellen.Matkaa ei ole edes paljon,joten auton käytössä kyse on vain tottumuksesta.

   • Marita

    Moi Johanna, hyvä päätös! Monesti tuntuu pyörällä pääsevän lyhyillä matkoilla jopa autoa nopeammin tai ainakin melkein samaa vauhtia, jos sattuu olemaan autoteillä ruuhkaa ja auton käynnistämiseen, parkkeeraamiseen sun muuhun menee aikaa. 🙂 Olet mukana arvonnassa. T. Marita / asiakaspalvelu- ja yhteisövastaava

  • Heidi

   Hei, osallistun kilpailuun sellaisella hyötyliikunalla, että seison töissä joka toinen tunti, parilliset tunnit (onneksi on sähköpöytä).

   • Marita

    Moi Heidi, olet mukana arvonnassa! 🙂 Onpa hyvä idea tuo parilliset tunnit ja samalla tulee asennon vaihtelua! T. Marita / asiakaspalvelu- ja yhteisövastaava

  • Jonna

   Teen kotona istumatyötä, joten lupaan yrittää nousta tauoilla ylös ja siivoilla vähän kerrallaan. Samalla tulee liikuttua ja koti pysyy siistinä 🙂 tää on muuten tosi mukava haaste.

   • Marita

    Moi Jonna, samassa veneessä ollaan! 🙂 Pyykinviikkaus, nopea imurointi ja muu vastaava on usein täälläkin taukoliikunnan roolissa ja samalla hoituu vähän tylsähköt siivousjutut. Olet mukana arvonnassa ja kiva, että haaste osui ja upposi! T. Marita / asiakaspalvelu- ja yhteisövastaava

  • Marjut Ropo-Lyytikäinen

   Aloitin jo kävellä joka kerran portaat 4 kerrokseen. Kävelytän koiraa 3 kertaa päivässä ja lisäksi kaupassa käynti ym.

   • Marita

    Hyvää porrastreeniä! 🙂 Olet mukana arvonnassa! T. Marita / asiakaspalvelu- ja yhteisövastaava

  • Soili

   Olen paljon kotona ja lukemiseen kuluu päivästä useampi tunti. Kun nousen paikaltani esim. hakemaan vettä tai kahvia, teen samalla reissulla 5-15 kyykkyä tai olen hetken aikaa syväkyykyssä.

   • Marita

    Moi Soili, hyvä niksi! Huomaamatta tulee jo paljon liikettä päivän mittaan, olet mukava arvonnassa 🙂 T. Marita / asiakaspalvelu- ja yhteisövastaava

  • Kaisa

   Haastan itseni leikkimään ja pelaamaan muksujen kanssa pihalla. Näin menee kolme kärpästä samalla; mukava yhdessäolo, ulkoilu ja hyötyliikunta! 😉

   • Halla | tuottaja

    Oivallinen tyyli osallistua haasteeseen! Pihaleikkejä mistä valita piisaa ja mikäs sen parempaa kuin yhdessäolo ulkona. 🙂
    Terkuin Halla / tuottaja

   • Anette Perttula

    Moikka Kaisa! Arpaonni suosi sinua, laitan sinulle sähköpostia. 🙂 Terveisin Anette asiakaspalvelusta

  • Taina Palola

   Olen vielä hoitovapaalla ja puuhastelen kotona aika paljon, kun lapsia on useampi. Mutta myös somessa kuluu aikaa, kuten huomaa tästäkin 🙈. Eli lupaan viettää osan someajasta syväkyykyssä. Ja marjastamaan menen heti kun marjat kypsyy ☺️. Pihakin kaipaa raivausta, eli aktivoidun sen suhteen.

   • Marita

    Moi Taina, toivottavasti teillä päin on paljon mustikoita ja muitakin marjoja, marjastus on kyllä mukavaa hommaa kunhan varusteet on kunnossa 🙂 T. Marita / asiakaspalvelu- ja yhteisövastaava

  • Marja

   Ihana haaste 👍❤ Minä lopetan ylisuorittamisen ja stressaamisen. Juoksu vähän aikaa polvivamman – mistä taidan olla kiitollinen 😀 – takia pannassa. Hyvää päivittäistä arkiliikuntaa, avovesiuintia, hissien sijaan reipasta portaiden kävelyä; nyt kesällä purjehdus, marjastus ym. luonnossa liikkuminen tekevät ihmeitä… Palautuminen, lepo, rakkaat ihmiset ympärillä ja ravinteikkaat kesän maut nyt myös ❤🍓

   • Marita

    Moi Marja, kiva kun olet mukana! 🙂 Tuo kyllä mielekkyyttä tehdä joskus aivan erilaisia asioita kuin arjessa tekee. Itselläkin ollut lempilajit hetkeksi tauolla ihan kokonaan ja pian taas jatkan niiden parissa uudella innolla! T. Marita / asiakaspalvelu- ja yhteisövastaava

  • Marja-Leena Haka

   Mulla tulee hyötyliikuntaa,kun pyöräilen kesäisin töihin,ja talvella kävelen.Työni on fyysistä .Käyn vielä Sh,bam tunnilla kerran viikossa jonka kesto 45min.

   • Marita

    Moikka Marja-Leena, kuulostaa todella hyvältä hyötyliikunnan määrältä ja mainitsemasi tunti on minusta hauska! 🙂 T. Marita / asiakaspalvelu- ja yhteisövastaava

  • Miia

   Nyt kesälomalla lähden lasten kanssa päivittäin urheilukentälle ja osallistun itse joko pelaten tai tekemällä porrastreeniä lähellä olevissa pitkissä portaissa. Jatkan portaiden nousua hissin sijaan. Kävelen paljon ja käytän julkisia.

   • Marita

    Moi Miia, tosi kätevää, että pääset jopa porrastreenin pariin samalla kun lapsetkin saavat liikuntaa! Muutenkin monipuolisen kuuloinen kattaus! 🙂 T. Marita / asiakaspalvelu- ja yhteisövastaava

Leave a Reply

Your email address will not be published.