Käytkö melko säännöllisesti salilla ja teet siellä vähän mitä milloinkin? Onko salilla usein ruuhkaa, joten teet aina jotain niillä välineillä tai laitteilla, joihin mahtuu? Tekeminen saattaa välillä myös vähän tylsistyttää, sillä varsinaisia tuloksia ei näy.

Tässä blogissa käsitellään salitreenin optimoinnin tuomia hyötyjä. Mitä salitreenin optimointi siis tarkoittaa? Optimoinnilla tarkoitetaan salitreenin viilaamista: kun kuitenkin käyt salilla ja käytät siihen aikaasi, kannattaa treenistä tehdä eli optimoida sellainen, että saat tuloksia ja eniten vastetta käyttämällesi ajalle ja vaivalle.

Kuten kaikessa muussakin tekemisessä, myös salitreenissä suunnitelma ja sen mukaan toimiminen todellakin kannattaa! Maikin mukaan yleinen salitreenin tavoite on parantaa lihaskuntoa niin, että lihasmassa kehittyy ja voimatasot nousevat (nämä auttavat kovasti myös rasvanpoltossa ja painonhallinnassa).

Jos kuitenkin käyt salilla lähinnä viettämässä omaa aikaa, tapaamassa ystäviä ja saamassa liikettä niveliin, ei siinäkään ole mitään vikaa! Tässä blogipostauksessa kuitenkin keskitymme tähän yleisimpään tavoitteeseen, eli lihasmassan ja voimatasojen kehittämiseen.

Miten salitreeni kannattaa viilata tulokselliseksi

Aivan ensimmäinen askel tuloksekkaan salitreenin taipaleella on Maikin mukaan määritellä treenin tavoite. Mitä haluat treenillä saavuttaa? Tärkeintä on, että treeni on tehokasta ja turvallista. Turvallisuus on ykkösasia, ettei salilla riko itseään.

Olet varmasti kuullut puhuttavan legendaarisesta jalkapäivästä, jolloin alavartalo murjotaan salilla niin, ettei kävelykään onnistu kunnolla melkein viikkoon? Välttelin itse pitkään kuntosalille menoa, sillä ajatus verenmaku suussa tehtävästä lihaskuntoharjoittelusta ja sen jälkeen tulevista jäätävistä lihaskivuista kuulosti ajatuksena aika tympeältä. Kävelen, juoksen ja pyöräilen paljon, eikä noista hommista tule mitään, jos sen jalkapäivän jälkeen olisi aina aivan hajalla!

Tappotreeni ei ole paras ratkaisu

Maikin mukaan tällainen kehon täydellinen murskaaminen jokaisella treenikerralla ei ole aina sitä pitkäjänteisintä tai tuloksellisinta treenaamista. Harvoin toistuva tappotreeni ei ole tehokasta kehittymisen kannalta, sillä lihas tarvitsee ärsykkeen ideaalisti 2-3 kertaa viikossa, jotta se voi kehittyä. Jos siis vaikkapa jalat treenataan niin uupumukseen, että palautuminen vie jopa viikon, lihasta ei ole mahdollista treenata tarpeeksi usein.

Helpoin ja paras ratkaisu on siis treenata koko vartalo kerralla, jos salilla käydään 2-3 kertaa viikossa. Toki jos salilla tykkää käydä neljäkin kertaa viikossa, voi treenin jakaminen ala- ja ylävartalotreeneiksi olla hyvä ratkaisu. Näin yhdellä treenikerralla ei haasteta kehon ja sielun voimia äärimmilleen, vaan tehdään mukavan haastava jumppa, jotta päästään taas treenaamaan uudestaan parin kolmen päivän päästä.

Parasta on treenata koko vartalo kerralla, jos salilla käydään 2-3 kertaa viikossa

Treeni ei tunnu niin rankalta kuin murskaustreenit, mutta kehitys voikin olla paljon parempaa! Kivana bonuksena myös muu liikunta onnistuu mukavammin, kun yksi lihasryhmä ei ole mahdottoman arkana päiväkausia.

Maikin mukaan treeni saadaan kehittäväksi esimerkiksi sillä, että sen intensiteetti vaihtelee treenijaksoittain: yhdessä ohjelmassa painotetaan toistojen määrää ja toisessa suurempia painoja vähemmillä toistoilla. Samaa ohjelmaa ei kannata käyttää liian pitkään, vaan säännöllisesti treenaavan on parasta vaihtaa sitä 4-6 viikon välein. Saliohjelman liikkeiden vaihtamisen lisäksi treeniin saa Maikin mukaan vaihtelua myös esimerkiksi toistojen määrällä ja suoritusnopeudella.

Vahva nainen –salitreeneillä itsevarmaksi ja voimakkaaksi

Jos ”jalkapäiväajattelu” unohdetaan, niin mitä siellä salilla kannattaa tehdä?

Naisille rakennetuissa Vahva nainen -salitreeneissä käydään treenaamassa 2-3 kertaa viikossa. Kolmella kerralla viikossa saat selkeitä tuloksia, kahdella treenillä kehityt maltillista vauhtia (tai nopeastikin, jos olet vasta-alkaja) ja yhdellä kerralla viikossa ylläpidät lihaskuntoasi. Yhden treenikerran kesto on noin tunti lämmittelyineen, eli salilla ei mene tuntikaupalla aikaa.

Treenejä on myös mahdollista soveltaa, jos salipäiväsi ovat osittain peräkkäin esimerkiksi maanantaina, tiistaina ja perjantaina. Tällöin maanantaina voidaan treenata ylävartalo, tiistaina alavartalo ja perjantaina koko kroppa. Soveltamisen varaa siis on ja siihen tulee ohjeet.

Vahva nainen -lihaskuntotreenit sopivat kuntoilijalle, joka on kyllä käynyt salilla, mutta ohjelma ei ole ollut säännöllinen tai nousujohteinen. Treenit sopivat myös heille, jotka ovat jo treenanneet 1-2 vuotta suunnitelmallisesti ja nousujohteisesti, mutta kaipaavat uusia ohjelmia.

Näitä treenejä varten salin perusvarustelu riittää: tarvitset vain käsipainot, taljat, levytangot, polvenkoukistuslaitteen ja jalkaprässin. Hyvin peruskamppeilla pääsee siis pitkälle! Laitteita ei juurikaan käytetä, vaan vapaan painon liikkeillä saa Maikin mukaan enemmän irti treenistä.

Vahva nainen -kuntosaliohjelma

Jos haluat vahvan kehon, mutta et halua viettää kaikkea arvokasta vapaa-aikaasi salilla, kannattaa tutustua Vahva Nainen: Lihaskunto -salitreeniohjelmaan. Valmennuksessa saat 8 viikon vaihtuvat kuntosaliohjelmat ja tietoiskuja ravinnosta, palautumisesta ja motivaatiosta. Mukaan tulee myös treenipäiväkirja, jonka avulla voit seurata kehittymistäsi.

Valmennus soveltuu sinulle, jos tavoittelet uudenlaisia kehon muotoja, haluat tuntea olosi vahvaksi ja itsevarmaksi, tai jos kaipaat vaihtelua nykyiseen salitreeniisi. Kun lihaskuntosi paranee, jaksat paremmin myös arjen askareissa. Kuntosalitreeni soveltuu myös stressin purkamiseen ja stressinsietokyvyn parantamiseen.

Kun tulet mukaan Vahva nainen: Lihaskunto -valmennukseen nyt, säästät 50 € valmennuksen hinnassa. Kampanjahinta umpeutuu sunnuntaina 24.2., joten kannattaa toimia nopeasti!

Leave a Reply

Your email address will not be published.