fbpx

Black Friday -superale on käynnissä ja saat valikoidut kurssit ja tuotteet jopa -70% alennuksella

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Miten liikkua 70+ -vuotiaana? + Ilmaiset seniorijumpat

Halusimme tai emme, ikääntyminen tuo monia erilaisia rajoitteita liikkumiseen. UKK-instituutin mukaan lihasmassa on 70-vuotiaalla jo 40 % pienempi kuin nuorena ja painoa kertyy iän myötä aiempaa helpommin. Tapaturmavaara kasvaa, koska tasapaino heikkenee. Myös kaatumisriski kasvaa ja reaktionopeus hidastuu.

Meiltä kysytään usein ikääntyneelle sopivia jumppaohjeita. Kuinka liikkua, jos esimerkiksi kyykkyyn ei pääse tai tasapaino ei ole enää paras mahdollinen? Mikä seniori-ikäisen liikunnassa on tärkeintä?

3 x miksi liikkuminen ikääntyneenä(kin) kannattaa

Liikunta on tärkeää aivan kaikenikäisille, mutta tässä muistin virkistämiseksi kolme kovaa syytä:

1. Liikunta parantaa mielialaa ja auttaa painonhallinnassa

Ylipaino lisää riskiä sairastua muun muassa aikuistyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Säännöllinen liikkuminen tukee hyvin painonhallintaa. Liikkuminen palkitsee sekä pitkällä aikavälillä että välittömästi, sillä aivan lyhytkin liikuntahetki piristää ja kohottaa mielialaa.

Liikunnanohjaaja Sohvi muistuttaa, että liikunta toimii myös tärkeänä aivojumppana ja auttaa pitämään olon virkeänä. Esimerkiksi tasapainoharjoitteet ja vaikkapa tanssi ovat erinomaisia tapoja haastaa mieltä ja kehoa. Tämän avulla pidetään huolta myös aivojen hyvinvoinnista.

Kokeile alla olevaa lyhyttä tuolijumppaa, joka on mukana ilmaisissa kotijumpissa:

Liikunnanohjaaja Sohvin tuolijumppa sopii kaikille

Eläkeiässä elämään saattaa tupsahtaa paljon vapaa-aikaa ja liikunnan harrastaminen tuo hyvinvointivaikutusten lisäksi myös mielekkyyttä päiviin. Liikuntaharrastus mukavassa porukassa on myös erinomainen keino nauttia sosiaalisista suhteista. Esimerkiksi ryhmäliikuntatunnilla ympärillä olevat iloiset kanssajumppaajat vaikuttavat positiivisesti omaankin mielialaan (tämänhetkisessä poikkeustilassa ryhmäliikunta on kuitenkin tilapäisesti poissaoleva vaihtoehto).

Entäpä jos liikunnasta ei vain tykkää? Sekään ei ole tavatonta! Lue tästä blogitekstistä kuinka liikunnan voi silti juurruttaa osaksi omaa arkea.

2. Liikunta parantaa toimintakykyä

Liikunnanohjaaja Sohvin mukaan etenkin yli 70-vuotiaana lihaskunnon vahvistaminen on erityisen tärkeää fyysisen kunnon ja yleisen jaksamisen vuoksi. Huono lihaskunto altistaa herkemmin loukkaantumisille, mutta myös erilaisille sairauksille etenkin vanhetessa.

Liikunta auttaa pysymään toimintakykyisenä ja terveenä mahdollisimman pitkään. UKK-instituutin mukaan liikuntaa käytetään terveydenhuollossa sairauksien hoitoon sekä kuntoutukseen.

Jotta liikunta auttaisi pitämään yllä terveyttä ja kykyä suoriutua jokapäiväisistä toimista, liikunnan tulisi olla säännöllistä ja monipuolista. Monipuoliseen liikuntakattaukseen kuuluu siis aerobisen liikunnan lisäksi myös lihaskuntoa sekä liikkuvuutta lisääviä harjoituksia. Esimerkiksi kävelylenkkeilemällä, kotijumppaamalla ja erilaisia liikkuvuus- ja venyttelyharjoituksia tekemällä liikuntakattauksesta saa tarpeeksi monipuolisen. Älä siis tyydy pelkkään sauvakävelyyn!

Jotta liikunnan harrastaminen olisi säännöllistä, kannattaa etsiä itselle mieluinen tapa liikkua. Ei siis ole syytä nostaa rimaa korkealle tai hakea omaa liikkumistapaa naapurin mielilajeista, vaan tehdä juuri sitä mistä itselle hyvä mieli tulee.

Liikuntaa voi hyvin myös harrastaa pienissä osissa, vaikkapa vain 10 minuuttia kerrallaan. Kotitöidenkin tekeminen on mainio tapa antaa keholle liikettä! Lue lisää hyötyliikunnan hyödyistä tästä postauksesta.

3. Liikunta hidastaa iän tuomia muutoksia

Liikunta siis vähentää ja hidastaa vanhenemisen tuomia muutoksia. UKK-instituutin mukaan etenkin tanssilliset lajit ja tasapainoharjoitukset auttavat ylläpitämään tasapainoa. Säännöllinen lihaskuntoharjoittelu ehkäisee lihasvoiman vähenemistä ja lihaskatoa.

Venyttely, jooga ja muut liikkuvuutta edistävät lajit ylläpitävät ja parantavat liikkuvuutta, notkeutta ja nivelten hyvinvointia. Liikunta pitää yllä myös luuston vahvuutta ja parantaa unenlaatua. 

Kerro kommenteissa, mitkä syyt kannustavat sinua liikkumaan!

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Elämäntapamuutos

Vältä nämä yleisimmät virheet painonpudotuksessa

Haluaisitko pudottaa painoa, mutta olet sekaisin erilaisten ohjeiden viidakossa? Mitkä painonpudotuskeinot ovat oikeasti toimivia ja terveellisiä? Ei mikään ihme, jos asiassa menee sekaisin, sillä dieettejä