Miten liikkua 70+ -vuotiaana? + Ilmaiset seniorijumpat

Halusimme tai emme, ikääntyminen tuo monia erilaisia rajoitteita liikkumiseen. UKK-instituutin mukaan lihasmassa on 70-vuotiaalla jo 40 % pienempi kuin nuorena ja painoa kertyy iän myötä aiempaa helpommin.

Tapaturmavaara kasvaa, koska tasapaino heikkenee. Myös kaatumisriski kasvaa ja reaktionopeus hidastuu.

Meiltä kysytään usein ikääntyneelle sopivia jumppaohjeita. Kuinka liikkua, jos esimerkiksi kyykkyyn ei pääse tai tasapaino ei ole enää paras mahdollinen? Mikä seniori-ikäisen liikunnassa on tärkeintä?

3 x miksi liikkuminen ikääntyneenä(kin) kannattaa

Liikunta on tärkeää aivan kaikenikäisille, mutta tässä muistin virkistämiseksi kolme kovaa syytä:

1. Liikunta parantaa mielialaa ja auttaa painonhallinnassa

Ylipaino lisää riskiä sairastua muun muassa aikuistyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Säännöllinen liikkuminen tukee hyvin painonhallintaa. Liikkuminen palkitsee sekä pitkällä aikavälillä että välittömästi, sillä aivan lyhytkin liikuntahetki piristää ja kohottaa mielialaa.

Liikunnanohjaaja Sohvi muistuttaa, että liikunta toimii myös tärkeänä aivojumppana ja auttaa pitämään olon virkeänä. Esimerkiksi tasapainoharjoitteet ja vaikkapa tanssi ovat erinomaisia tapoja haastaa mieltä ja kehoa. Tämän avulla pidetään huolta myös aivojen hyvinvoinnista.

Kokeile alla olevia lyhyitä, noin viiden minuutin tuolijumppia. Klikkaa vain video päälle ja tee liikunnanohjaaja Sohvin tahdissa.

Tallenna tämä sivu kirjanmerkkeihin ja palaa jumppiin niin usein kuin haluat!

Liikunnanohjaaja Sohvin tuolijumpat sopivat lähes kaikille.

Eläkeiässä elämään saattaa tulla paljon vapaa-aikaa ja liikunnan harrastaminen tuo hyvinvointivaikutusten lisäksi myös mielekkyyttä päiviin. Liikuntaharrastus mukavassa porukassa on myös erinomainen keino nauttia sosiaalisista suhteista.

Esimerkiksi ryhmäliikuntatunnilla ympärillä olevat kanssajumppaajat vaikuttavat positiivisesti omaankin mielialaan. Toki myös yksin liikkuminen on yhtä hyödyllistä, mikäli se tuntuu itselle mielekkäämmältä.

Entäpä jos liikunnasta ei vain tykkää? Sekään ei ole tavatonta! Lue tästä blogitekstistä kuinka liikunnan voi silti juurruttaa osaksi omaa arkea.

2. Liikunta parantaa toimintakykyä

Liikunnanohjaaja Sohvin mukaan etenkin yli 70-vuotiaana lihaskunnon vahvistaminen on erityisen tärkeää fyysisen kunnon ja yleisen jaksamisen vuoksi.

Huono lihaskunto altistaa herkemmin loukkaantumisille, mutta myös erilaisille sairauksille etenkin ikääntyessä.

Liikunta auttaa pysymään toimintakykyisenä ja terveenä mahdollisimman pitkään. UKK-instituutin mukaan liikuntaa käytetään terveydenhuollossa sairauksien hoitoon sekä kuntoutukseen.

Jotta liikunta auttaisi pitämään yllä terveyttä ja kykyä suoriutua jokapäiväisistä toimista, liikunnan tulisi olla säännöllistä ja monipuolista. Monipuoliseen liikuntakattaukseen kuuluu siis aerobisen liikunnan lisäksi myös lihaskuntoa sekä liikkuvuutta lisääviä harjoituksia.

Esimerkiksi kävelylenkkeilemällä, kotijumppaamalla ja erilaisia liikkuvuus- ja venyttelyharjoituksia tekemällä liikuntakattauksesta saa tarpeeksi monipuolisen. Älä siis tyydy pelkkään sauvakävelyyn!

Jotta liikunnan harrastaminen olisi säännöllistä, kannattaa etsiä itselle mieluinen tapa liikkua. Ei siis ole syytä nostaa rimaa korkealle tai hakea omaa liikkumistapaa toisten mielilajeista, vaan tehdä juuri sitä mistä itselle hyvä mieli tulee.

Liikuntaa voi hyvin myös harrastaa pienissä osissa, vaikkapa vain 10 minuuttia kerrallaan. Kotitöidenkin tekeminen on mainio tapa antaa keholle liikettä! Lue lisää hyötyliikunnan hyödyistä tästä postauksesta.

3. Liikunta hidastaa iän tuomia muutoksia

Liikunta siis vähentää ja hidastaa ikääntymisen tuomia muutoksia. UKK-instituutin mukaan etenkin tanssilliset lajit ja tasapainoharjoitukset auttavat ylläpitämään tasapainoa. Säännöllinen lihaskuntoharjoittelu ehkäisee lihasvoiman vähenemistä ja lihaskatoa.

Venyttely, jooga ja muut liikkuvuutta edistävät lajit ylläpitävät ja parantavat liikkuvuutta, notkeutta ja nivelten hyvinvointia. Liikunta pitää yllä myös luuston vahvuutta ja parantaa unenlaatua. 

Kerro kommenteissa, mitkä syyt kannustavat sinua liikkumaan!

Ilmainen 10 päivän kotitreenihaaste

Onko liikunta jäänyt pitkäksi aikaa ja aloittaminen tuntuu vaikealta?

Tällaisia tuloksia saat, kun lähdet mukaan 10 päivän kotitreenihaasteeseen:

Paina nappia ja lähetän ensimmäisen 15 minuutin treenin sähköpostiisi heti.

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Ruokavinkit

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.