Syö tietoisesti

OSA 4

Miksi syödä tietoisesti?

Nyt kun ollaan kiinnitetty huomiota siihen, miten keho reagoi erilaisiin ruoka-aineisiin ja ehkä alettu jo kokeilla FODMAP-ruokavaliota, voidaan seuraavaksi miettiä sitä, miten syödään, koska myös sillä on paljon merkitystä.

Olet ehkä huomannut itsekin, että stressaantuneena syödessä vatsa reagoi ruokaan voimakkaammin kuin silloin, jos syö hitaasti, nauttien ja vaikkapa läheisten kanssa seurustellen.

Tämän kerran tehtävänä onkin keskittyä ruokaan syödessä ja rauhoittaa ruoka-ajat hitaalle, nautiskelevalle syömiselle. Tällöin jo automaattisesti pureskelet paremmin, mikä edesauttaa ruoansulatusta, eikä kaikki työ jää suoliston tehtäväksi.

Toinen tärkeä pointti on, että kun syöt hitaasti ja käytät ruokailuun aikaa, kehon omat kylläisyysviestit ehtivät toimia: näin vältät syömästä hirveän isoja aterioita, jotka ovat aina vaikeampi paikka ruoansulatukselle. Tämä auttaa myös rasvanpoltossa, kun et tule niin helposti syöneeksi yli kulutuksesi.

Kolmas hyöty tällaisessa syömisessä on, että kun tulet aterioilla kylläiseksi, napostelu vähenee. Jatkuva napostelu on haitallista suolistolle, sillä ruokailun jälkeen suolisto menee eräänlaiseen puhdistustilaan, jota voi miettiä pesukoneen ohjelmana: se kestää määrätyn ajan ja tuona aikana pesuohjelmaa ei tule keskeyttää. Suoliston “pesuohjelma” kestää kolmisen tuntia, eli juuri ateriavälin verran.

TEHTÄVÄ

Valitse listalta yksi kohta, jonka harjoitteluun kiinnität huomiota tulevien päivien ajan:

Mieti keino, jolla varmasti muistat tämän tehtävän toteuttamisen arjessa. Puhelimeen muistutuksia? Muistilappuja? Otatko työkaveri mukaan haasteeseen lounaalla? Laitatko kalenteriin säännölliset ateriavälit? Luovuutta peliin!

Ensi kerralla perehdytään siihen, miten vähennät ilmavaivoja ja tehostat samalla rasvanpolttoa.

 

Jos sinulla on kysyttävää treeniohjelmista tai kurssista, kysythän Facebook-foorumilla.

Voit myös laittaa sähköpostia osoitteeseen info@maikkimarjaniemi.fi