Vaaniiko sinua rasvamaksa? Näin pidät huolta maksastasi ja helpotat rasvanpolttoa

Ajatteletko, että rasvamaksa on vain runsaasti alkoholia käyttävien ihmisten ongelma?

Näin ei ole, vaan ravitsemusterapeutti Sanni Massisen mukaan jopa miljoonalla suomalaisella on jo nyt ei-alkoholiperäinen rasvamaksa.

Vielä paljon suuremmalla osalla meistä tilanne ei ole niin pitkällä, mutta maksa on jo äärimmäisen kuormittunut.

Lue tästä blogista, tarvitsemmeko detox-kuureja, mitä rasvamaksa ja maksan kuormittuminen tarkoittaa ja miksi se on niin haitallista.

Opit myös, miten voit pitää huolta maksastasi ja helpottaa samalla rasvanpolttoa!

Mikä maksaa kuormittaa? Mistä rasvamaksa johtuu?

Mikä maksaa sitten nykypäivänä oikein kuormittaa?

Ravitsemusterapeutti Sannin mukaan maksaa kuormittavat muun muassa saasteet, torjunta-aineet, huono sisäilma, raittiin ilman vähyys, lääke- ja hormonijäämät esimerkiksi juomavedessä, sekä päivittäinen kemikaalikuorma: pesu- ja puhdistusaineet, kosmetiikka, hajusteet ja niin edelleen.

Maksaa kuormittavat myös lisä-, säilöntä- ja makeutusaineiden jatkuva saanti, ruuan liian suuri energiatiheys, runsas (piilo-)rasvan määrä sekä ruuan ravintoaineiden vähyys suhteessa energiamäärään. 

Leivonnaiset, makeutetut juomat ja muut herkut kuormittavat maksaa

Tällä tarkoitetaan enimmäkseen ultraprosessoituja tuotteita, kuten esimerkiksi proteiinipatukoita, prosessoituja lihavalmisteita, leivonnaisia ja vanukkaita.

Erityisen huono juttu tutkimusnäytön perusteella on lisätty fruktoosi ja fruktoosiperäiset, teollisuuden paljon käyttämät halvat makeuttajat, kuten esimerkiksi fruktoosisiirapit, glukoosi-fruktoosisiirapit ja maissisiirapit.

Näistä käytetään muun muassa lyhennettä HCFS. Näitä siirappeja on erityisesti juomissa, ateriankorvikkeissa, patukoissa, maustekastikkeissa ja ketsupeissa.

Sanni muistuttaa, että marjojen ja hedelmien sisältämä fruktoosi ei ole maksalle haitallista. Päinvastoin: maksa rakastaa värikkäitä kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kunhan ne syödään kaikkine vitamiineineen ja antioksidantteineen. Ei siis eristetä niistä sokeria tai mehutiivistettä pelkkään teollisuuden makeutuskäyttöön. 

Lisäksi maksaa kuormittaa verensokerin heittely, puhdistettuja sokereita tai jauhoja sisältävät tuotteet, kofeiinin ja muiden piristeiden runsas käyttö, alkoholi ja muut päihteet, sekä krooninen stressi ja sairaudet.

Aikamoinen lista erilaisia asioita! 

Miten maksan kuormittuminen vaikuttaa rasvanpolttoon?

Kun maksa on rasvoittunut, se ei enää toimi normaalisti kuten sen kuuluisi. Tämä sekoittaa myös sokeri-, rasva- ja insuliiniaineenvaihdunnan.

Tätä kautta aiheutuu monenlaisia kehon epätasapainosta johtuvia oireita, kuten rasvan kertymistä, energiatasojen vaihtelua, ruuansulatusongelmia ja turvotusta sekä rasva-arvojen heikkenemistä.

Pitkittyessään tilanteesta voi lisäksi puhjeta vakavia sairauksia, kuten tyypin 2 diabetes,verenpaineen nousua ja jopa sydän- ja verisuonisairauksia.

Tarvitsemmeko detox-kuureja maksan puhdistamiseen?

Usein ajatellaan, että ei mitään detox-kuureja tarvita, vaan maksa hoitaa hommansa itsestään. Ravitsemusterapeutti Sanni ei suosittele äärimmäisiä kuureja, mutta tiettyihin asioihin on hyvä kiinnittää huomiota, jotta pitäisi huolta maksastaan.

Näissä asioissa ei ole kyse ole kuureista, vaan niin kokonaishyvinvointia kuin painonhallintaa edistävistä jatkuvista valinnoista.

Kasvikset, yrtit ja riittävä vedenjuonti tukevat maksan hyvinvointia

Näillä keinoilla tuet maksasi hyvinvointia ja edistät samalla myös rasvanpolttokykyäsi:

  • Yrtit ovat superruokaa maksalle. Sekä kasvatetut että monet luonnonyrtit (esim. timjami, sitruunamelissa, persilja, basilika, nokkonen, salvia, korianteri, voikukka). Ota tavaksi ostaa joka kauppareissulla jokin yrttiruukku. 
  • Riittävä vedenjuonti. Yllättävän moni meistä on kuiva. Juo vettä runsaasti aterioiden väleissä, älä niinkään aterioilla. 
  • Sisällytä päiviisi vihreää. Yrttien lisäksi esimerkiksi pinaattia, lehtikaalia, rucolaa. Miksei viherjauhettakin, jos se maistuu. Muista myös muut voimakkaat värit!
  • Hoida suolistoasi. Selvitä mahdollisen ummetuksen syy, älä vain lääkitse oiretta apteekkituotteilla. Toisaalta jatkuva turvotus tai löysä vatsa kielivät siitä, että jokin ärsyttää suolistoa. 
  • Syö rasvaa maltilla ja panosta hyvälaatuisiin, käsittelemättömiin kasvikunnan lähteisiin sekä rasvaiseen kalaan.
  • Vaihda kodin kemikaalit kuten siivousaineet, kosmetiikka ja peseytymistuotteet luonnonmukaisiin vaihtoehtoihin. Valikoima on nykyään runsas ja useimmat tuotteet erittäin toimivia.
  • Vähennä lisä-, säilöntä- ja makeutusainekuormaasi. 
  • Ulkoile ja keskity palautumiseen päivittäin – edes pieninä hetkinä.

Kun maksa voi hyvin ja elämäntavat tukevat sen toimintaa, rasvanpolttokin sujuu paljon helpommin ja paino hakeutuu luonnostaan omalle hyvinvointialueelle. Plussana seuraa lukuisia muita terveyshyötyjä! 

Kiinteydy syömällä -ruokavalio rasvanpolttoon ja tukemaan maksan ja koko kehon hyvinvointia

Onko tavoitteenasi painonpudotus ja yllä oleva tietoisku tuntui suurelta ja jopa hieman uuvuttavalta? Miten ihmeessä voisi syödä tarpeeksi ravinteikkaasti, mutta kuitenkin rennosti ja vieläpä niin, että paino putoaa?

Syömisten suunnittelun ei kannata hallita elämää, vaan aikaa täytyy muihin tärkeisiin asioihin.

Miten siis löytää sopiva balanssi ja varmistua myös siitä, että keho saa tarvitsemansa ravintoaineet?

Kiinteydy syömällä  on 6 viikon helposti seurattava ruokavalio, jossa kaikki nämä asiat on kaikki mietitty sinua varten valmiiksi.

Saat selkeät ohjeet, joiden avulla opit rytmittämään ateriat oikein ja säätämään hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinin määrää sopivaksi, jotta keho kiinteytyy ja rasva palaa. Ruokia ei tarvitse punnita eikä kaloreita laskea. 

Saat myös ruokavaliota noudattavan runsaan e-reseptikirjan, jonka herkulliset ja ravinteikkaat ruoat maistuvat koko perheelle. 

Ohjeet on laatinut laillistettu ravitsemusterapeutti Sannin Massinen, joten voit olla varma niiden terveellisyydestä ja turvallisuudesta.

Voit jatkaa kiinteytymistä ja rasvanpolttoa ruokavalion avulla enintään 4–6 kuukautta, jonka jälkeen on hyvä palata ylläpitoruokailuun eli syömään saman verran kuin kulutat. Saat helpot ohjeet toki myös tähän ylläpitovaiheeseen siirtymiseen. 

Kiinteydy syömällä on aivan uunituore ruokavalio, jonka saat nyt 50 euron alennuksella!  Tilaa ruokavalio nopeasti, sillä tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan.

>> Klikkaa tästä ja tilaa Kiinteydy syömällä -ruokavalio

Ruokavaliolla on 14 päivän tyytyväisyystakuu, joten voit rauhassa tutustua ohjelmaan ja testata reseptejä ilman riskiä hukkaostosta.

Ilmainen kahden päivän ruokavalio rasvanpolttoon

Tuntuuko, että vyötärölle on kertynyt ylimääräistä ja syömisiä pitäisi viilata?

Tällaisia tuloksia saat, kun alat syömään tämän ruokavalion mukaan:

Paina nappia ja lähetän ruokavalion sähköpostiisi heti!

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Ruokavinkit

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.