Black Friday -superale on käynnissä ja saat valikoidut kurssit ja tuotteet jopa -70% alennuksella

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Pimeä hiilari-ilta ja valoisa proteiiniaamu

Tanssin munatanssia, koska välitän unestasi. Välitä sinäkin.

Tässä muistisääntö hyvään uneen: Pimeä hiilari-ilta ja valoisa proteiiniaamu.

Selitän tarkemmin.

? Vältä liiallista proteiinia illalla, sillä se voi estää väsymyksen tunnetta ja lisätä virtsaneritystä. Jos heräät yöllä usein vessaan tai et meinaa illalla saada ajoissa unta, kokeile hiilaripitoista ja vähäproteiinista päivän viimeistä ateriaa. Vastaavasti aamulla kannattaa huolehtia reippaasti proteiinia aamupalalle, jotta pysyt virkeänä ja kylläisenä.

? Hiilihydraatit auttavat illalla tuntemaan väsymystä, ne rauhoittavat ja auttavat saamaan hyvät unet. Hitaasti imeytyvät hiilihydraatit myös pitävät verensokerin tasaisena, mikä myös povaa laadukasta unta. Voit kokeilla siirtää kaurapuuron aamusta iltaan ja seurata vaikutuksia.

? Ruokavalintojen lisäksi voit parantaa untasi valaistuksen säätämisellä. Jätä sinivaloiset älylaitteet, läppäri ja telkkari tuntia ennen nukkumaanmenoa rauhaan, jos et halua häiritä unihormoniesi eritystä. Voi olla, että saat ihan hyvin unta puhelinta sängyssä räplätenkin, mutta unenlaatusi voi olla sen verran heikkoa, että olet seuraavana päivänä väsynyt.

Monissa puhelimissa on nykyään sinivalon blokkaaja eli näytön väritys muuttuu illalla punasävytteiseksi. Se on ihan kiva ominaisuus, mutta yleensä puhelimen/tabletin käyttöön liittyy silti paljon stimuloivaa toimintaa: hypitään jutusta toiseen eikä mieli pääse oikein rauhoittumaan. Parempaa iltapuuhaa voisi olla vaikka kävely, venyttely, juttelu läheisten kanssa, neulominen tai kaunokirjallisuuden lukeminen.

? Sinivalon välttelyn lisäksi kannattaa muutenkin luoda kotiin hämärää valaistusta, ikään kuin matkia auringonlaskua. Siten unihormonit hyrräävät tyytyväisinä.

? Aamulla taas etenkin näin syksyn pimetessä kannattaa ottaa kunnon valohoitoa kirkasvalolampun ääressä. Syö aamupala kirkasvalolampun vieressä tai laita se päälle heti työpaikalle päästyäsi. Riittävän kirkas valo virkistää välittömästi ja se säännöllistää unirytmiä.

? Bonusvinkki: Vältä tummaa suklaata tai isoa määrää maitosuklaata iltaisin, sillä kaakaokin sisältää kofeiinia ja voi siten häiritä unta.

—-

Kaikki keinot ei tietty toimi kaikkien kohdalla, mutta näistä vinkeistä voit napsia kokeiluun jotakin.

Kauniita unia.

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Elämäntapamuutos

Vältä nämä yleisimmät virheet painonpudotuksessa

Haluaisitko pudottaa painoa, mutta olet sekaisin erilaisten ohjeiden viidakossa? Mitkä painonpudotuskeinot ovat oikeasti toimivia ja terveellisiä? Ei mikään ihme, jos asiassa menee sekaisin, sillä dieettejä