Kasvisruokia joulupöytään | Osa 1/2

Uunirosolli

Kaipaatko joulupöytään uusia ideoita tai vaihtelua perinteisille jouluruuille? Haluatko tuhdimpien ruokien lisäksi kasvispitoisempia reseptejä?

Joulupöytä on mahdollista koota joko kokonaan kasvispainotteisesti tai valmistaa liha- ja kalaruokien seuraksi erilaisia maukkaita kasvislisukkeita.

PERINTEISIÄ RUOKIA ERI TAVALLA

Hedelmäinen ja kasvispitoinen sienisalaatti on huomattavasti majoneesista tai kuohukermasta tehtyä versiota raikkaampi ja keveämpi, muttei häviä maultaan juurikaan perinteiselle. Täyteläisyyttä se saa kaurakermasta, mutta voit kokeilla myös vaahdotettua soija- tai kookoskermaa.

Samalla idealla voit valmistaa myös punajuurisalaatin: raasta tai suikaloi keitettyjä, kypsänä kuorittuja punajuuria ja sekoita salaatiksi kaurakerman, kaurafraichen tai vatkatun kookoskerman sekä suolan kanssa. Voit hienontaa sekaan myös puolikkaan punasipulin. Mausta mustapippurilla.

Myös joululaatikoita on helppo tuunata tai valmistaa vaihtelun vuoksi eri juureksista, ideoita niihin luvassa ensi viikolla.


Hedelmäinen sienisalaatti

  • 1 tlk säilöttyjä sienikuutioita tai tuoreita herkkusieniä
  • 5 cm pala purjoa (tai pieni punasipuli)
  • 1 päärynä tai makeahko omena
  • 100 g kotimaisia herneitä
  • 5 – 10 cm pätkä kurkkua
  • ½ – 1 dl kaurakermaa
  • Suolaa ja mustapippuria
  • Tuoretta persiljaa
Hedelmäinen sienisalaatti

Valuta sienikuutiot. Hienonna purjo. Jos käytät tuoreita herkkusieniä, kuutioi ne pieneksi ja kuullota pannulla kunnes ylimääräinen neste haihtuu. Mausta suolalla. Kuutioi päärynä tai omena (kuori halutessasi, kotimaiset sopivat kuorineenkin loistavasti) ja kurkku. Sekoita ainekset keskenään, mausta pienellä ripauksella suolaa ja musta- tai valkopippuria ja viimeistele tuoreella persiljalla. Anna maustua jääkaapissa.


Kokeile rosollia vaihteeksi uunissa valmistettuna. Neilikalla ja kanelilla maustettu uunirosolli on sopivasti perinteinen mutta kuitenkin erilainen. Kypsennetty omena tuo kivaa makeutta ja täyteläisyyttä, mutta halutessasi voit käyttää sen myös tuoreena. Ja tietysti punajuurella värjätty kermavaahto kuuluu rosolliin, se valmistetaan vatkatusta kookoskermasta mutta sienisalaatin tapaan myös vatkattu soijakerma sopii vaihtoehdoksi.


Paahdettu rosolli ja punajuurikerma

  • 3 keskikokoista punajuurta
  • 3 perunaa
  • 1 – 2 punasipulia
  • 4 keskikokoista porkkanaa
  • 1 – 2 omenaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl kanelia
  • ¼ tl neilikkaa
  • ¼ tl maustepippuria tai mustapippuria
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl kookoskermaa jääkaapissa säilytettynä
  • Hiukan hienoksi raastettua punajuurta
  • Ripaus suolaa ja mustapippuria
  • (½ tl valkoviini- tai omenaviinietikkaa)
Uunirosolli

Esikeitä punajuuria kuorineen noin 20 minuuttia. Huuhtele kylmällä vedellä ja puristele hieman jäähtyneinä kuoret käsin pois. Jätä pieni pala punajuurta sivuun kerman värjäämistä varten. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Leikkaa punajuuret, porkkanat, omena, perunat ja punasipuli lohkoiksi. Pyörittele ne öljyssä ja mausteissa ja levitä pellille. Paahda uunin keskitasolla noin 25 – 30 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä ja muut juurekset hieman napakoita. Varo sipulien mustumista.

Vatkaa kookoskerma vaahdoksi. Raasta sivuun jättämäsi punajuuri hienoksi raasteeksi ja sekoita varovasti joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja halutessasi etikalla. Tarjoile viileänä rosollin kanssa.


JOULUMAKUJA UUSIN YHDISTELMIN

Jos pidät jouluisista mauista, mutta kaipaat silti erityyppisiä lisukkeita perinteisten laatikoiden ja salaattien sijaan tai rinnalle, kokeile esimerkiksi alla olevaa glögimarinoitua kvinoasalaattia. Hyödynnä jouluisia elementtejä kuten kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä, sitrushedelmiä, mausteita ja glögiä myös sellaisissa ruuissa, jotka eivät itsessään ole tyypillisiä jouluruokia.

Vihersalaatinkin voi koota parista hyvänmakuisesta ruukkusalaatista, päärynästä sekä pekaani- tai saksanpähkinöistä. Sen voi viimeistellä juhlavasti (punaisella) basilikalla tai kanelibasilikalla. Mukaan voi viipaloida myös appelsiinia tai kiiviä tai tuoretta fenkolia.

Kokeile hauduttaa suikaloitua punakaalia kattilassa punaviinissä yhdessä sipuli- ja valkosipuliviipaleiden kanssa. Myös kuutioitu omena ja laakerinlehdet sopivat joukkoon. Tuoreista herneistä voi soseuttaa kivan kastikkeen tai dipin esimerkiksi höyrytetyille ruusukaaleille tai vihersalaatille. Mausta se oliiviöljyllä, suolalla, valkopippurilla ja sitruunamehulla tai sesongin mukaisesti maustepippurilla tai dijoninsinapilla.

Kaneli, neilikka ja kardemumma sopivat myös kaikenlaisiin tomaattisiin ruokiin. Jos siis kokkailet joulun aikaan mieluummin vaikkapa tomaattipohjaista pataruokaa, mausta se rohkeasti näillä mausteilla.


Glögimarinoitu suolapähkinä-viikunasalaatti

  • 1 iso ruukku hyvää ruukkusalaattia
  • 1 ruukku rucolaa
  • 5 kuivattua viikunaa
  • 2 dl kvinoaa
  • 1 granaattiomenan siemenet (tai 1 appelsiini)
  • Kaksi kourallista suolattuja pistaasipähkinöitä kuorittuna tai suolapähkinöitä
  • 2 dl + 2 rkl käyttövalmista glögiä
  • 1,5 – 2 dl vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • Hieman mustapippuria
  • ¼ tl suolaa
Kvinoasalaatti

Huuhtele kvinoa ja keitä se veden ja glögin (2 dl) kanssa kypsäksi. Sekoita kastikkeen ainekset kvinoaan ja anna maustua kvinoan jäähtymisen ajan. Revi salaatti ja rucola kulhoon tai laakealle lautaselle. Irrottele granaattiomenan siemenet tai kuutioi appelsiini. Kuutioi viikunat.

Kokoa salaatti kvinoasta, viikunoista ja granaattiomenan siemenistä ja viimeistele pistaasipähkinöillä. Voit tarjoilla salaatin saman tien tai valmistaa etukäteen. Jos valmistat sen edellisenä päivänä, lisää pähkinät vasta ennen tarjoilua, jolloin ne eivät menetä rapeuttaan.


Monipuolista ja maistuvaa joulua,
terveisin ravitsemusterapeutti Sanni


Kaipaatko ideoita ja/tai apua vegaaniseen ruokavalioon? Tutustu 30 päivän vegaaniruokasuunnitelmaan klikkaamalla tästä.



Heippa! Olen Sanni, Itä-Suomen yliopistosta syksyn aikana valmistuva ravitsemusterapeutti (TtM). Sivuaineena olen suorittanut urheiluravitsemuksen perusopinnot avoimessa yliopistossa.

Terveyttä ja hyvinvointia tukevan ravitsemuksen ohella olen perehtynyt mm. erikoisruokavalioihin ja reseptien laadintaan. Minulla on kokemusta myös treeniohjelmien ja niitä tukevien ruokavaliosuunnitelmien laadinnasta ja olen osallistunut niitä käsitteleviin seminaareihin. Lisäksi olen täydentänyt osaamistani mm. biokemian opinnoilla, jotka tuovat laaja-alaisempaa näkökulmaa yksilölliseen ravitsemukseen. Ravitsemuksen saralla lähellä sydäntäni on erityisesti kasvisten monipuolisen käytön lisääminen.