VAIHTELUA JOULUPÖYDÄN PÄÄRUOKIIN

Porkkana-, lanttu- ja perunalaatikot kuuluvat useimmilla joulupöytään ja ne on helppo valmistaa myös korvaamalla maitotuotteet kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla.

Voit myös kokeilla Herkullinen, hieman itämaishenkinen mutta silti jouluinen porkkanalaatikko syntyy perusohjeella vaihtamalla riisi jasmiiniriisiin tai kvinoaan ja maito kookosmaitoon. Mausteeksi sopivat suolan ohella murusteltu tähtianis, muskottipähkinä ja inkivääri.

Kokeile joululaatikoita myös bataatista, kurpitsasta, palsternakasta ja punajuuresta tai yhdistelemällä eri juureksia. Helpoimmillaan laatikko syntyy keittämällä juurekset kypsäksi ja soseuttamalla ne yhdessä kookosmaidon tai kaurakerman ja suolan kanssa tasaiseksi ja hauduttamalla uunissa tunnin tai kaksikin.


Bataatti-kurpitsalaatikko

  • 500 g kuorittua bataatti
  • 500 g kuorittua kurpitsaa
  • 2 dl kookosmaitoa tai kasvipohjaista kermaa
  • 2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
  • ½ tl kanelia
  • 1 tl suolaa
  • Ripaus mustapippuria
  • (¼ tl neilikkaa)
  • (½ tl valkosipulijauhetta)
  • Pinnalle mannasuurimoita tai maissisuurimoita (polentaa)

Kuori ja kuutioi bataatti ja kurpitsa. Höyrytä tai keitä kuutiot vähässä vedessä kypsäksi. Raasta kuorittu inkivääri. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon kookosmaito ja mausteet. Tarkista maku ja lusikoi voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle polentaa tai mannasuurimoita. Hauduta 175 – 200-asteisessa uunissa 1 – 2 tuntia.

Soseen voi maustaa maun mukaan jouluisilla mausteilla tai vain suolalla ja ripauksella musta- tai valkopippuria.


Myös pääruuat voivat olla laatikkomaisia. Linsseistä ja kikherneistä syntyy todella maukas, proteiinipitoinen laatikko. Tämä on mausteisemmista ruuista pitävän kasvissyöjän jouluherkku, jonka makuun kardemumma ja tomaatti tuovat syvyyttä. Se maistuu toki myös sekasyöjille.


Mausteinen linssivuoka

  Mausteinen linssivuoka on mausteisemmista ruuista pitävän kasvissyöjän jouluherkku, jonka makuun kardemumma ja tomaatti tuovat syvyyttä.
  • 2,5 dl punaisia linssejä
  • 7,5 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl (70 g) tomaattipyreetä
  • 1 prk (n. 200 g) kypsiä kikherneitä
  • 2 porkkanaa
  • 1 ½ dl kookosmaitoa tai kasvikermaa
  • ½ – 1 tl kardemummaa
  • 1 tl chilimausteseosta tai jauhettua korianteria
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1 dl täysjyväisiä jauhoja (esim. kaurajauhoja)

Pilko sipulit ja valkosipulit ja kuutioi porkkanat. Kuullota ne öljyssä yhdessä tomaattipyreen, kardemumman ja korianterin tai chilin kanssa. Lisää vesi, huuhdellut linssit ja kasvisliemikuutio. Kiehauta ja keitä noin 20 minuuttia. Valuta ja huuhtele kikherneet.

Soseuta yhdessä kypsän linssiseoksen kanssa. Lisää suola, mustapippuri, jauhot ja kookosmaito. Tarkista maku ja levitä öljyllä voideltuun leipävuokaan. Laita vuoka suuremman, puoliksi vedellä täytetyn uunivuoan tai syvän pellin sisälle.

Kypsennä vesihauteessa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Nosta kasvismureke uunista ja kumoa hieman jäähtyneenä. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä esimerkiksi kaurafraichen kanssa.


Joulupöydässä ei tarvitse tarjoilla ainoastaan jouluisia ruokia, vaan joukkoon mahtuu myös eri tyyppisiä ruokalajeja, etenkin jos perinteiset ruuat eivät ole kaikkien syöjien lemppareita.

Muutkin ruuat voi maustaa joulun maustein tai vaihtoehtoisesti tehdä niistä mahdollisimman “epäjouluiset”. Kokeile erilaisia kasvisruokia, joita täydennät proteiinipitoisilla ruoka-aineilla.

Esimerkiksi alla olevaan gratiiniin voi laittaa Nyhtökauran tai Härkiksen sijaan myös tofua, tai mikäli sen ei tarvitse olla kasvisruokaa, yhtä lailla lohta tai jauhelihaakin. Samalla idealla voi valmistaa laatikon myös muista vihanneksista ja juureksista. Jos haluat, raasta gratiinin päälle myös juustoa tai vegaanista juustoa.


Kermainen kukkakaaligratiini

Esimerkiksi gratiiniin voi laittaa Nyhtökauran tai Härkiksen sijaan myös tofua, tai mikäli sen ei tarvitse olla kasvisruokaa, yhtä lailla lohta tai jauhelihaakin.
  • 1 reilu (800 g) kukkakaali
  • 1 pkt maustettua Nyhtökauraa tai Härkistä
  • 200 g herne-maissi-paprikaa
  • 4 – 5 rkl speltti-, täysjyväriisi-, kaura- tai tattarijauhoja
  • 1 rkl oliivi- tai kookosöljyä
  • 3 dl kauramaitoa
  • 1,5 dl kaurakermaa
  • ½ – ¾ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippurirouhetta
  • ½ tl valkosipulijauhetta tai sipulijauhetta tai valkosipulinkynsi murskattuna
  • ¼ tl kanelia
  • (¼ tl muskottipähkinää tai hieman cayennepippuria)
  • (½ – 1 dl oluthiivahiutaleita)

Pilko kukkakaali kukinnoiksi ja höyrytä noin 5 minuuttia (vaihtoehtoisesti voit laittaa ne vuokaan myös raakana, pidennä silloin kypsennysaikaa). Sulata herne-maissi-paprika nopeasti esimerkiksi höyrytyskattilan vedessä (sitä ei tarvitse keittää).

Laita kasvikset vuokaan ja mausta kevyesti suolalla. Laita sekaan myös Härkis tai Nyhtökaura. Kuumenna öljy (pinnoitetussa) kattilassa ja lisää jauhot ja pieni määrä maitoa. Vispaa tasaiseksi ja lisää loppu maito. Anna kiehahtaa ja saostua muutaman minuutin ajan ja lisää sitten kerma ja mausteet. Jos kastike on liian löysää, lisää jauhoja vispilällä sekoittaen.

Kiehauta ja tarkista maku. Lisää halutessasi oluthiivahiutaleita. Kaada kastike vuokaan ja kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia. Jos haluat enemmän paistopintaa, laita grillivastus päälle viimeiseksi 5 minuutiksi.


Monipuolista ja maistuvaa joulua,
terveisin ravitsemusterapeutti Sanni

Kurkkaa myös: Kasvisruokia joulupöytään | Osa 1/2


Kaipaatko ideoita ja/tai apua vegaaniseen ruokavalioon? Tutustu 30 päivän vegaaniruokasuunnitelmaan klikkaamalla tästä.


Heippa! Olen Sanni, Itä-Suomen yliopistosta syksyn aikana valmistuva ravitsemusterapeutti (TtM). Sivuaineena olen suorittanut urheiluravitsemuksen perusopinnot avoimessa yliopistossa.

Terveyttä ja hyvinvointia tukevan ravitsemuksen ohella olen perehtynyt mm. erikoisruokavalioihin ja reseptien laadintaan. Minulla on kokemusta myös treeniohjelmien ja niitä tukevien ruokavaliosuunnitelmien laadinnasta ja olen osallistunut niitä käsitteleviin seminaareihin. Lisäksi olen täydentänyt osaamistani mm. biokemian opinnoilla, jotka tuovat laaja-alaisempaa näkökulmaa yksilölliseen ravitsemukseen. Ravitsemuksen saralla lähellä sydäntäni on erityisesti kasvisten monipuolisen käytön lisääminen.



Sanni Massinen

Sanni on tiimimme ravitsemusasiantuntija. Hän vastaa kurssien ravitsemuspuolesta ja tehtailee herkullisia reseptejä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.