28 päivän startin hinta nousee pian!

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Liikuntamotivaatio – mistä sitä saa?

“Liikuntamotivaatio on nolla: pitäisi liikkua, mutta kun ei kiinnosta. En ole mikään jumppapirkko ja lenkkeilykin on tylsää.”

Kuulostaako tutulta?

Et ole lainkaan yksin! Lue tästä blogista, mitkä asiat vaikuttavat liikuntamotivaatioon, kuinka liikuntamotivaation voi löytää, ja mikä määrä liikuntaa riittää. Huojentava uutinen on se, että terveyttä edistää jo hyvin maltillinen määrä liikuntaa ja jokainen minuutti lasketaan.

Sisäinen vs. ulkoinen liikuntamotivaatio

Olisi kätevää, jos liikuntamotivaatio olisi kaikilla sisäistä motivaatiota, eli liikunnasta itsestään saisi iloa ja hyvää mieltä ja liikunta olisi siis itsessään motivoivaa. Jos liikunta ei ole elämäntapa, tällaista sisäistä motivaatiota ei ole. Itseään ei myöskään voi pakottaa tykkäämään liikunnasta. 

Liikuntamotivaatiota on sisäistä ja ulkoista
Itseään ei voi pakottaa tykkäämään liikunnasta, mutta liikuntamotivaatio voi löytyä tekemisen kautta

Ulkoisella motivaatiolla syntyy toiminnan tuloksesta, eli esimerkiksi liikunnan positiiviset terveysvaikutukset tai kiinteämpi kroppa motivoivat liikkumaan. Maikin mukaan motivaation muodolla ei ole väliä, vaan tärkeintä on, että tulee liikuttua jollakin tapaa.

Näin löydät liikuntamotivaation

Liikunnanohjaaja Sohvin mukaan parasta olisi löytää itselle sopiva ja mieluisa liikuntalaji, mutta entä jos on jo kokeillut erilaisia lajeja ja mikään ei nappaa? On aika kuormittava ajatus, että pitäisi etsiä vuosia tai jopa vuosikymmeniä sitä omaa lajia, jotta voisi nauttia liikunnasta.

Jos et vaan tykkää liikunnasta ja sinulla ei tule siihen sisäistä motivaatiota, Maikki kannustaa hakemaan motivaatiota muuta kautta. Motivaatio mihin tahansa asiaan löytyy usein tekemisen kautta. Jos jokin asia ei hulluna innosta, niin ei se mitään! Ala silti vain tehdä sitä. 

Esimerkiksi hampaidenharjaus ei ole itsessään suurta lystiä, mutta hampaat harjaamalla suun terveys pysyy hyvänä ja tulokset kannustavat asiaan.

On myös hyvä muistaa, että liikunnallisillakaan ihmisillä ei ole aina hurja motivaatio lähteä liikkumaan. Myös kovimmat jumppapirkot joutuvat välillä tsemppaamaan itsensä liikkumaan ja lähtö treeneihin tuntuu tervanjuonnilta.

Liikuntamotivaatio vaihtelee myös himoliikkujilla
Liikuntamotivaatio vaihtelee kaikilla elämän aikana

Näkökulmaa liikuntaan voi yrittää muuttaa muuttamalla omaa suhtautumista. Liikuntaan voi suhtautua kuin hammaspesuun: se pitää huolta terveydestäni, joten menen vartin kävelylle tai pyöräilen kauppaan, koska se parantaa terveyttä.

Maikki muistuttaa, että liikuntamotivaatio vaihtelee elämän aikana ihan kaikilla. Välillä voi olla kova into liikkua ja treenata, välillä ei kiinnosta yhtään. Joskus joku laji vie mennessään ja joskus mikään ei kiinnosta. Tämä on täysin normaalia.

Liikuntamotivaatio löytyy helpommin, jos liikut arvojesi mukaisesti

Liikuntamotivaatioon vaikuttavat elämäntilanteen lisäksi omat arvot. Mieti, miksi haluat liikkua? Mitä hyötyjä haluat liikkumisesta elämään? Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi pirteämpi mieli, parempi kunto, parempi unenlaatu tai vetreämpi keho.

Maikin mukaan omien arvojen mukaan eläminen tukee hyvinvointia ja oman tavoitteen saavuttamista.  Pohdi siis, miksi menet salille tai lenkille? Ovatko ne linjassa omien arvojen kanssa? Jos tärkein arvosi on esimerkiksi perhe tai työ, niin liikunnalla voi hakea muun muassa parempaa unta jotta, jaksaa paremmin perhe-elämää tai työarkea.

Liikuntamotivaatiota voi etsiä paremmasta unesta
Liikuntamotivaatiota voi etsiä esimerkiksi paremmasta unenlaadusta

Oman kokemukseni mukaan myös kivun välttäminen on oiva motivaattori: tietokoneella kökkiminen vetää hartiat niin hirmuiseen jumiin, että elvyttävät liikkeet ovat vähemmän tylsä juttu kuin särky. Kurkkaa tästä kahden minuutin niska-hartiajumppa.

Muista myös sisäinen puhe, eli kuinka puhut itsellesi. Älä kerro itsellesi tarinaa, että “minä olen ihminen, joka ei pidä liikunnasta”. Maikki kuvitteli pitkään, että hän ei ole mikään juoksijatyyppi, mutta innostui kuitenkin kokeilemaan Juokse vitonen -juoksuvalmennusta.

Maikki sai motivaatiota tekemisen kautta, sillä kun kunto ja juoksutekniikka paranivat, Maikki alkoikin olla enemmän juoksuihminen. Juoksuhan olikin ihan kivaa! Tulokset toivat roppakaupalla motivaatiota.

Unohda ympäristön paine ja mielikuva treenaamisesta

Pitääkö treenin olla tietynlaista, esimerkiksi rankkaa lihaskuntoa? Sehän on nyt muotia, kaikki käyvät salilla tai treenaavat lihaskuntoa kotona. 

Ei suinkaan! UKK-instituutin liikuntasuosituksissa painotetaan riittävää unta ja kevyttä liikuskelua, lihaskuntoa ja liikehallintaa olisi hyvä treenata kaksi kertaa viikossa. Reipasta liikkumista esimerkiksi kävellen tai pyöräillen tulisi olla pari tuntia viikossa. Määrät eivät tunnu enää niin suurilta, jos huomioi oman hyötyliikunnan arjessa.

Hyötyliikuntaan voi olla treeniä helpompaa löytää liikuntamotivaatio
Liikuntaa ei ole vain varsinainen treeni, vaan myös hyötyliikunta lasketaan!

Hyötyliikunnalla ja arkiaktiivisuudella tarkoitetaan kaikkea ei varsinaiseksi treeniksi ajateltua liikuntaa, kuten siivoamista, työmatkakävelyä ja -pyöräilyä, kotitöitä ja muuta kevyttä liikuntaa.

Liikuntamotivaatiota voikin löytyä helpommin hyötyliikuntaan. Se on aineenvaihdunnalle tärkeää ja myös aivot pitävät pienestä liikkeestä: jos ajatustyö jumittaa, pieni kävely usein auttaa.

Pitäisi aloittaa liikunta – mutta ihan nollasta

Mitä kannattaa tehdä, jos haluaa aloittaa liikunnan ihan nollasta – ilman mitään aiempaa liikuntataustaa?

Vinkki 1: Aloita sopivalla tahdilla ja pidä tahtia yllä. Älä repäise liikaa tai liian nopeasti, vaan aloita lempeillä treeneillä ja sellaisella tahdilla, joka tuntuu kehollesi sopivalta. Muista myös lepopäivät, äläkä yritä heittää koko arkeasi uusiksi kerralla.

Vinkki 2: Etsi itsellesi sopiva liikuntamuoto tai -laji. Esimerkiksi kotijumppa on mukava ja matalan kynnyksen treenimuoto, jota voit tehdä kotona ilman mitään välineitä. Kun kunto hiljalleen kohenee, liikuntamotivaatio kasvaa ja saatat huomata kaipaavasi elämääsi myös muita lajeja.

Vinkki 3: Seuraa ennakkoon suunniteltua ohjelmaa tai kalenteria, jolloin sinun ei tarvitse itse miettiä, mitä tekisit. Jos nouset sohvalta ja päätät alkaa liikkumaan juuri nyt, saatat törmätä henkiseen seinään. Et keksi, mitä tekisit ja koko hommasta saattaa seurata negatiivinen fiilis. Kun tiedät mitä teet ja seuraat valmista polkua, tuntuu homma mielekkäältä – tiedät jokaisella treenikerralla, mitä teet ja saat itsevarmuutta jumppahetkiin.

Aloita liikunta on matalan kynnyksen treeniohjelma, joka sopii liikunnan aloittajalle tai treeniksi pitkän liikuntatauon jälkeen.

Kuka tahansa pääsee mukaan, sillä liikkeet ovat helppoja ja turvallisia. Treenaat 3 kertaa viikossa valmiiksi mietityn ohjelman avulla. Laitat vain videon pyörimään ja jumppaat mukana!

Valmennuksella on 14 päivän tyytyväisyystakuu: jos kurssi ei ole sinun juttusi, palautan rahasi takaisin.

Juuri nyt säästät tuntuvasti valmennuksen hinnassa, mutta ale päättyy pian – toimi siis nopeasti!

>> Klikkaa tästä ja nappaa treeniohjelma nyt – ja hyödynnä alehinta

Ilmainen 10 päivän kotitreenihaaste

Onko liikunta jäänyt pitkäksi aikaa ja aloittaminen tuntuu vaikealta?

Tällaisia tuloksia saat, kun lähdet mukaan 10 päivän kotitreenihaasteeseen:

Paina nappia ja lähetän ensimmäisen 15 minuutin treenin sähköpostiisi heti.

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Reseptit

Proteiinipitoinen avokadopasta

Pidätkö avokadopastasta? Perinteiseen avokadopastaan tulee pastaa, avokadoa ja juustoa. Maukas avokadopasta täydentyy kasvis- ja proteiinipitoisemmaksi, kun käytät pastana sekä papupastaa että kesäkurpitsasuikaleita. Nappaa alta testiin

Terveellinen omenapaistos valmistuu melko pienellä rasvamäärällä.
Reseptit

Terveellinen omenapaistos

Löytyykö pihapuusto vielä omenoita? Hyödynnä ne omenapaistokseen! Omenapaistos on klassikko, jonka voi tehdä myös terveellisesti. Tämä versio sopii hyvin vaikka iltapalaksikin. Uunin lisäksi tämän voi

Pakaratreeni kotona
Kotitreenivinkit

Pakaratreeni kotona: 5 vinkkiä treeniin

Tuleeko sinun tehtyä säännöllisesti pakaratreeni? Jos ei vielä, niin nyt on hyvä hetki aloittaa! Vahvat – ja siten pyöreät – pakarat eivät ole vain ulkonäköjuttu,

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi. Jos alekoodia ei näy 15 minuutin kuluessa, laita viestiä chatissa!