Tehokiinteytys kuukaudessa alkaa pian!

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

5 x vinkki: Miten syödä terveellisesti mutta edullisesti

Tarkoittaako terveellisesti syöminen aina valtavaa kauppalaskua? Miten ruokakustannukset voi pitää kurissa  terveellisyydestä tinkimättä?

Monella on mielikuva, että terveellisesti syöminen on todella kallista ja etenkään tuoreita kasviksia ei mahdu mitenkään pienemmän budjetin ruokavalioon. Kasvisten lisäksi voi myös tuntua haastavalta saada riittävästi proteiinia jokaiselle aterialle, mikäli ruokabudjetti ei ole suuri.

Kysyin tiimimme ravitsemusterapeutilta Sanni Massiselta, miten ruokakaupassa kannattaa kikkailla, jos haluaa syödä terveellisesti mutta edullisesti. Nappaa vinkit ja kommentoi postauksen alle sinun paras säästövinkkisi!

1. Suunnittele ruuat ja kauppareissut etukäteen

Vaikka kauppalaskun suuruudella ei olisi itselle merkitystä, Sannin mukaan kannattaa silti suosia sesongin kasviksia, sillä ne ovat maukkaampia kuin johonkin toiseen aikaan sesongissa olevat kasvikset ja hedelmät.  Satokausikalenteri auttaa sesonkikasvisten löytämisessä mutta myös kaupassa havainnoimalla pärjää todella pitkälle – tarjouskasvis on usein sama kuin sesonkikasvis.

Klikkaa tästä lukemaan Sannin satokausivinkit lokakuulta | Kirpakoita syyspäiviä ja kotimaista kasvistarjontaa 

Sanni haluaa nostaa esiin erityisesti kasvikset esille, sillä ne ovat terveyden perusta ja niiden pitäisi ehdottomasti olla ruokavalion pohja ja suurin osuus, jonka päälle muu ateria rakentuu – ei pelkkä lisuke. Kannattaa siis satsata erityisesti heviosastolla tarjoushaukkailuun!

[et_bloom_inline optin_id=”optin_6″]

2. Näin säästät proteiinissa

Sannin mukaan myös proteiininlähteiden kohdalla voi useimmiten hyödyntää tarjouksia ja päiväystuotteita, etenkin jos pakkasessa on tilaa. Esimerkkejä edullisista proteiininlähteistä ovat kananmunat, soijarouhe, kananjauheliha, pavut, kikherneet ja linssit.

Esimerkiksi pavut tulevat usein edullisemmiksi, kun ne ostaa kuivina ja liottaa ja keittää itse kerralla suuren määrän. Käsitellyt pavut voi pakastaa käyttövalmiina annoksina. Kalliita pavut eivät ole käyttövalmiina tetroissakaan, useimmissa kaupoissa edullisin merkki maksaa reilusti alle euron.

Jos esimerkiksi soijarouhe kuulostaa todella vieraalta, kokeile maustaa sitä voimakkaasti ja sekoittaa 50-50 jauhelihan kanssa vaikkapa chili con carneen tai makaronilaatikkoon. Myös kikherneillä ja pavuilla voi hyvin “lantrata” esimerkiksi tortillatäytteen jauhelihaseosta.

Proteiinijauheelle on monia käyttötapoja, kuten erilaiset puurot, vanukkaat ja smoothiet

Sen lisäksi että kasviproteiinit ovat edullisia, ne tarjoavat myös vaihtelua ja tasapainottavat ruokavaliota. Kasviproteiineista saa usein muitakin hyödyllisiä ravintoaineita kuten kuituja ja kivennäisaineita, ei ainoastaan proteiinia.

Proteiinin hintaa kannattaa myös miettiä pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi heraproteiinipussi maksaa kertaostoksena huomattavan summan, mutta sille on paljon käyttökertoja ja tapoja. Etenkin suurissa erissä proteiinijauhe on edullinen vaihtoehto.

Esimerkiksi Sportlife Nutrition Whey80 vaniljajäätelön makuinen (stevialla makeutettu) jauhe kolmen kilon pussissa maksaa Prismassa n. 39,90 €, jolloin kilohinnaksi jää 13,30 € ja annoshinnaksi noin 33 senttiä, mikä on noin puolet vähemmän kuin vastaavan jogurtti-, rahka- tai raejuustoannoksen hinta. Jos haluat maustamattoman heraproteiinin, esimerkiksi Foodin myy 2,5 kilon säkkejä ja koodilla maikki saat kaikista proteiineista 20 % alennuksen.

Mutta eikö proteiinijauhe ole aika keinotekoista? Ei itseasiassa, se ei ole yhtään sen keinotekoisempaa kuin esimerkiksi juusto. Lue Sannin tietopaketti proteiinijauheista tästä postauksesta.

3. Säästä oikeissa asioissa: älä tingi näistä

Sanni ei suosittele säästämään rasvoissa, sillä niiden laadulla on niin suuri merkitys terveydelle. Osta siis laadukas öljy: valitse kylmäpuristettu ja lasipulloon pakattu vaihtoehto. Siitä saat paitsi terveellisiä prosessoimattomia rasvahappoja, myös tärkeää E-vitamiinia ja antioksidantteja.

Isoissa muovipulloissa myytävillä halvoilla lämpökäsitellyillä öljyillä ei ole samoja ominaisuuksia. Sen vuoksi hieman kalliimman kylmäpuristetun lasisen öljypullon ostaminen kannattaa, jos se on vain mitenkään mahdollista. Voit tottakai valita edullisemmasta päästä, mutta panosta silti laatuun.

Öljy on kertaostoksena hiukan kallis, mutta kestää pitkään ja pieni määrä tarjoaa isot terveyshyödyt. Litran pullo kylmäpuristettua oliiviöljyä maksaa noin kympin ja tulee pidemmällä aikavälillä todella edulliseksi. Puolen litran oliiviöljyjä on eri merkkisiä ja -hintaisia, mutta luomunakin sen saa jopa alle vitosella.

Entä paistaminen? Oliiviöljy on hyvä perusvalinta, joka kestää maltillista kuumentamista mm. uunikasviksissa. Se sopii myös kevyeen paistamiseen, mutta esimerkiksi lihat voi ja kannattaa paistaa kokonaan ilman rasvaa, sillä vähempirasvaisistakin lihavaihtoehdoista irtoaa sopivasti nestettä ja rasvaa.

Sannin mukaan ei kannata käyttää tai ostaa päiväysvanhoja, väriä vaihtaneita, auringossa tai hellan vieressä säilytettyjä tai kauan kaapissa lojuneita pähkinöitä, siemeniä tai öljyjä – niiden rasvahapot ovat mitä todennäköisimmin härskiintyneet eli muuttuneet terveydelle haitallisiksi. 

Esimerkkejä edullisista proteiininlähteistä ovat kananmunat, soijarouhe, pavut ja linssit.

4. Aina ei kannata hurmaantua kilohinnasta

Selvää on, että kilohintojen tsekkaus kannattaa, mutta varsinkin sinkkutalouksissa ei välttämättä kannata innostua suurten pakkausten ostoon niiden edullisuudesta huolimatta, mikäli et millään ehdi syödä isoa säkkiä tyhjäksi, ennen kuin loppu pilaantuu. Parasta ennen -päiväyksistä voi joustaa paljonkin, mutta viimeinen käyttöpäivä -merkintään kannattaa suhtautua varovaisemmin.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_6″]

Sanni suosittelee hyödyntämään tarjousten, sesonkien lisäksi itse kerättävien ruokien lisäksi myös luovuutta ja kekseliäisyyttä keittiössä. Erilaisten ainesten yhdisteleminen uudella tavalla ja esimerkiksi mausteiden aiempaa monipuolisempi hyödyntäminen tarjoavat vaihtelua, ja mausteista ruokaan kertyy myös lisää hyvää tekeviä ainesosia.

5. Säästä ruokien etukäteisvalmistelulla

Ruokien etukäteisvalmistelu eli niin sanottu mealpreppaus on mainio keino säästää sekä rahaa että aikaa. Suunnittelu on tärkeä osa ruokien valmistelua. Suunnittelemalla ruoat etukäteen voit ottaa huomioon esimerkiksi satokauden kasvikset ja ruokatarjoukset, mikä myös pienentää ruokakuluja.

Säästät myös energiaa, sillä voit valmistella, paistaa ja keittää useita ruokia peräjälkeen samoilla hellan lämmöillä ja paisto- ja keittoastioilla, veitsillä ja leikkuulaudoilla Lue tästä postauksesta, kuinka ruokien etukäteisvalmistelu käytännössä sujuu ja miten teet siitä sujuvaa!

Terveellistä ruokaa 5 eurolla päivässä – onnistuuko?

Olen usein kuullut harmitteluja siitä, että terveellinen ruoka on tosi kallista. Ja edullinen ruoka sitten taas on lähinnä pelkkää makaronia ja muuta yksipuolista niukistelua, eikä edistä terveyttä.

Haaste vastaanotettu! Yhdessä tiimini ravitsemusterapeutti Sanni Massisen kanssa suunnittelimme uutuuskurssin: Syö vitosella päivässä.

Syö vitosella päivässä on terveellinen, monipuolinen ja ravitseva ruokaohjelma, jossa ruoka maksaa noin 5 euroa per päivä.

Ruokavalio sopii ihan tavalliselle naiselle, ja näistä resepteistä tykkää muuten koko perhe! Kaloreja tai grammoja ei tarvitse laskea, joten ohjelman noudattaminen on helppoa ja hauskaa.

Jos jokin näistä kuulostaa tutulta, tämä valmennus passaa sulle:

  • Haluat syödä monipuolisesti ja terveellisesti, mutta et halua käyttää ruokaan valtavaa osuutta kuukausibudjetistasi.
  • Ruokavaliosi on tällä hetkellä melko raskas ja haluat syödä terveellisemmin ja kevyemmin.
  • Haluat tukea painonhallintaan.
  • Treenaat aktiivisesti ja haluat ruokavalion tukevan kehitystäsi (treenistä riippuen hiilihydraattien lisääminen voi olla tarpeen).

Juuri nyt pääset tälle uutuuskurssille mukaan 100 % tyytyväisyystakuulla sekä pilottialennuksella: säästät 50 € hinnassa, kun tulet mukaan nyt!

Ale PÄÄTTYY maanantaina 18.10., joten toimi nopeasti!

>> Klikkaa ja hyödynnä Syö vitosella päivässä -ruokakurssin pilottiale

Ilmainen kahden päivän ruokavalio rasvanpolttoon

Tuntuuko, että vyötärölle on kertynyt ylimääräistä ja syömisiä pitäisi viilata?

Tällaisia tuloksia saat, kun alat syömään tämän ruokavalion mukaan:

Paina nappia ja lähetän ruokavalion sähköpostiisi heti!

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Ruokavinkit

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.