Mitä tehdä kun tulee naposteltua iltaisin

Koetko olevasi parantumaton herkkuhiiri ja tulee helposti naposteltua jotain pientä pitkin päivää? Yltyvätkö herkkuhimot etenkin iltaisin ja tulee koluttua keittiön kaappeja jotain hyvää etsiessä? Et todellakaan ole yksin!

Vaikka kuinka kokisit olevan täysin mahdoton tehtävä kävellä työpaikan karkkikipon ohi, makeanhimo vähenee muutamalla yksinkertaisella korjausliikkeellä. Kun laitetaan ateriarytmi kuntoon, syödään riittävästi ravitsevaa ruokaa ja nukutaan hyvin, herkkuhimot ja jatkuva napostelu jäävät automaattisesti taka-alalle.

Herkuttelussa ei ole mitään vikaa, mutta jatkuvaan naposteluun kannattaa kiinnittää huomiota

Tästä blogipostauksesta saat toimivat vinkit napostelun vähentämiseksi ja jopa lopettamiseksi – hampaat ja suolisto kiittävät ja vyötärökin todennäköisesti kapenee!

Näin kroppa kiittää, kun lopetat napostelun

Kaikki me tiedämme, että ruokailujen välillä olisi hyvä pitää 3-4 tunnin välejä. Usein tähän suositukseen liitetään ajatuksia verensokerin tasaisuudesta ja siitä, ettei tulisi syötyä liikaa tai liian vähän, mutta säännöllisestä ateriarytmistä hyötyy myös suolisto.

Tämä johtuu siitä, että ruokailun jälkeen suolistossa käynnistyy eräänlainen pesuohjelma, joka vie juurikin kolmesta viiteen tuntia. Tämä pesuohjelma häiriintyy, jos jatkuvasti napsii jotakin pientä aterioiden välillä – vaikka sitten viinirypäleitä tai karkkia työpaikan taukohuoneessa.

Napostelulla onkin tutkimusten mukaan yhteys erilaisiin suoliston ongelmiin, kuten ärtyvän suolen oireyhtymän oireisiin, bakteerien liikakasvuun ja ylipäätään siihen, ettei tunnu kovin hyvältä.

Hiilihydraattipitoisten ruokien napostelu myös vaikuttaa verensokeriin niin, että nopeasti napostelun jälkeen tuntee olonsa väsyneeksi, kun verensokeri laskee. Tämä tulkitaan usein energian tarpeena, jolloin taas napostellaan lisää.

Joskus kiinteytymistä tavoitellessa saatetaan myös vältellä kokonaisia aterioita ja niiden sijaan napostella hieman jotain pientä silloin tällöin, mutta usein kokonaiskuvassa tuleekin syötyä paljon enemmän kuin olisi tullut, jos olisi vain syönyt järkevästi koostetun aterian. Tällaista napostelua harrastaessa suolistokaan ei toimi oikein.

Eli aina kun mahdollista, pyri pitämään ateriarytmi säännöllisenä, jotta suoliston pesuohjelma pääsee toimimaan kunnolla, kylläisyyshormonit toimivat oikein, mieliteot pysyvät kurissa, kun verensokeri ei heittele, ja myös hampaat tykkäävät, kun happohyökkäyksiä ei tule jatkuvasti.

5 x vinkki napostelun lopettamiseen

Ravitsemusterapeutti Sanni, mitkä ovat parhaat vinkit napostelun lopettamiseksi?

Sannin mukaan on muutamia yleisiä taustatekijöitä, jotka voivat aiheuttaa kovaakin makeanhimoa ja napostelua. Taustatekijästä riippuen määrittyvät myös keinot, joilla makeanhimosta voi opetella irti.

Aina syy ei ole aivan selvä, sillä se voi olla myös monen eri tekijän summa. Tyypillisimmin makeanhimon taustalla kummittelevat seuraavat tekijät:

1. Varmista, että syöt riittävästi

Kaikista yleisin syy napostelun taustalla on energiavaje, joka voi syntyä myös salakavalasti pitkällä aikavälillä. Tyypillistä on, että aamiaisella ja/tai lounaalla syödään liian vähän, jolloin syöminen painottuu iltaan.

Vältä napostelu syömällä riittävästi ja riittävän usein

Lounaan ja päivällisen välinen välipala saattaa myös unohtua, jolloin riittämätön syöminen näkyy helposti makeanhimona ja jopa koko illan kestävänä naposteluna. Välipalaksi ei riitä pelkkä hedelmä, vaan siinä tulisi olla hiilihydraattien lisäksi myös proteiinia ja muita ravintoaineita.

Kurkkaa Ilta-Sanomien jutusta kuusi herkullista välipalaideaa.

Ateriarytmi saattaa siis pääpiirteittäin olla kunnossa: syödään tasaisesti pitkin päivää 3-4 tunnin välein, mutta annoskoot eivät ole riittäviä. Turhan moni sinnittelee puuroaamupalalla ja kevyellä lounassalaatilla pitkälle iltapäivään saakka ja sitten ihmettelee, miksei itsekuri riitä herkkujen välttelyyn.

Lue täältä, mikä on aidosti riittävä määrä ruokaa!

2. Älä laihduta liian pitkään

Ravitsemusterapeutti Sannin mukaan liian pitkään jatkunut laihdutus voi johtaa mielitekoihin, sillä energiavaje kasvaa ajan saatossa liian suureksi. Laihdutuksen ei tulisi kestää yhtäjaksoisesti 4-6 kuukautta kauempaa.

Vaikka tämä saattaa kuulostaa hassulta, olisi tärkeää tauottaa laihdutusta, jotta kroppa palautuu eikä ajaudu säästöliekille. Ei ole myöskään yksi ja sama miten painonpudotuksen toteuttaa.

Kevenny keittiössä -kurssilla saat ohjeet terveelliseen painonpudotukseen pelkän ruokavalion avulla. Opit myös, milloin ja miten painonpudotusta tulee tauottaa.

3. Nuku riittävästi

Liian lyhyet yöunet näkyvät helposti mielitekoina, jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen. Univajeessa ruokailusta tulee enemmän mielihalujen ohjaamaa, ja silloin käsi nappaa herkemmin makeita, rasvaisia ja suolaisia herkkuja. Hyvin levänneenä taas terveelliset ruokavalinnat tapahtuvat melkein itsestään.

Nuku riittävästi: liian vähillä unilla kehon sokeriaineenvaihdunta heikkenee ja paino nousee helpommin

Myös nälänsäätely heikkenee univajeessa: emme tunnista nälän ja kylläisyyden tunteita niin tarkkaan kuin levänneenä. Kaiken lisäksi liian vähillä unilla kehon sokeriaineenvaihdunta heikkenee ja paino nousee helpommin. Riittävä ja laadukas uni auttaa siis monin tavoin painonhallinnassa.

4. Kun herkuttelet, tee se tietoisesti

Älä korvaa kunnon ruokaa makeilla tai suolaisilla naposteltavilla. Herkkuhetket kannattaa aina pitää ruuan päälle. Silloin kun otat jonkin herkun, syö se tietoisesti keskittyen ilman kiirettä tai syyllisyyden tuntoa – ei “siinä sivussa” kaupasta poistuessa, autossa tai TV:n ääressä.

Sanni muistuttaa, että joskus makeanhimon taustalla vaikuttaa tapasyönti, jolloin herkkuja napsitaan syödään pelkästä tottumuksesta. Syömiseen ei tällöin juuri keskitytä, eikä sitä välttämättä edes huomata.

Keho voi myös yhdistää tietyn ärsykkeen makean syömiseen, esimerkiksi tietty aika, paikka, toiminta tai jopa sen hetkinen seuramme voi toimia ärsykkeenä makeanhimon heräämiselle.

Oletko sinä huomannut hamuavasi karkkipussia esimerkiksi television ääreen istahtaessa tai iltapäivän kahvituokiolla?

Muista, että määrä ei lisää nautintoa, sillä aivomme turtuvat makuun nopeasti. Jokaisella on varmasti kokemusta tästä: ne ensimmäiset puraisut maistuvat aina parhailta.

5. Opettele eroon automaationapostelusta

Tapasyönnistä voi pyrkiä eroon Sannin esittelemällä kolmen stepin ohjelmalla:

  • Tiedosta, missä tilanteessa makeanhimosi herää. Koetko esimerkiksi tarvetta syödä makeaa aina televisiota katsellessasi?
  • Kyseenalaista huomaamasi tapa. Tarvitseeko television ääressä todella syödä aina makeaa?
  • Päätä muuttaa tapa. Voisiko televisiomässyt vaihtaa vaikkapa kasviksiin? Voisiko syömisen sijaan tehdä jotain muuta vaihtoehtoista, vaikka kutoa?

Pyri siis arjessasi nukkumaan riittävästi, syömään monipuolisesti ja säännöllisesti, äläkä niukistele turhaan energiavajeessa. Jos laihdutus on elämäntilanteessasi ajankohtainen asia, muistathan pitää keston maltillisena ja tauottaa laihdutusta.

Aterioiden koostumuksessa kannattaa huomioida hyvien hiilihydraattien lähteet, joista ei ole syytä nipistää. Hiilihydraattien saannin voi suhteuttaa omaan kulutukseen. Voit syödä vähemmän hiilihydraatteja, jos arkeesi ei mahdu juurikaan liikuntaa. Jos taas liikut aktiivisesti ja teet fyysistä työtä, hiilihydraattien rooli korostuu.

Kevenny keittiössä: 5 viikon ruokahaaste ja ryhtiliike terveelliseen syömiseen

Tuntuuko sinusta, että turvaudut jatkuvasti pikaruokaan tai naposteluun iltaisin? Kun huomaat, että ruokavalio on lipsunut huonoon suuntaan, olet oikealla tiellä matkalla terveellisempään muutokseen!

Kaipaatko selkeitä neuvoja ja konkreettista ”lukujärjestystä”, joiden avulla viilaat ruokavaliota parempaan suuntaan? Haluatko keventyä ilman liikuntaa?

Kevenny keittiössä on 5 viikon ruokahaaste, jonka avulla teet varsinaisen ruokailun ryhtiliikkeen!

>> Klikkaa ja aloita 5 viikon ruokahaaste 50 € alennuksella ja 100 % tyytyväisyystakuulla

Tämä valmennus on sinulle, jos:

  • haluat polttaa rasvaa valitsemalla lautaselle oikeita asioita
  • kaipaat selkeät ohjeet terveelliseen syömiseen
  • haluat keventyä ja kaventaa vyötäröä helposti, ilman nälkäkuuria

Lopputuloksena vyötärö kapenee, lempivaatteesi istuvat paremmin päälläsi ja starttaat kesän itsevarmempana.

Kun tulet mukaan nyt, säästät 50 € hinnassa! Kampanja päättyy pian, joten toimi nyt, ettet menetä alennusta.

Valmennuksella on täysi tyytyväisyystakuu: voit siis testata 14 päivän ajan, soveltuuko se sinulle. Jos et ole tyytyväinen, saat rahasi takaisin.

>> Klikkaa ja aloita 5 viikon ruokahaaste 50 € alennuksella ja 100 % tyytyväisyystakuulla

Ilmainen kahden päivän ruokavalio rasvanpolttoon

Tuntuuko, että vyötärölle on kertynyt ylimääräistä ja syömisiä pitäisi viilata?

Tällaisia tuloksia saat, kun alat syömään tämän ruokavalion mukaan:

Paina nappia ja lähetän ruokavalion sähköpostiisi heti!

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Ruokavinkit

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.