Tehokiinteytys kuukaudessa alkaa pian!

päivää
tuntia
minuuttia
sekuntia

Palsternakka kannattaa valita sekä maun että terveyden kannalta


Palsternakka on monikäyttöinen kasvis, joka jää turhan helposti sukulaisensa porkkanan varjoon. Se sisältää yli kaksi kertaa enemmän kuitua ja lähes kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin porkkana. Se on myös hyvä seleenin lähde, sillä 100 grammasta palsternakkaa saa jo noin 20 % päivän tarpeesta. Myös suomalaisten usein niukasti saamaa folaattia on melko runsaasti ja parhaiten sen saa hyödynnettyä käyttämällä palsternakkaa raakana esimerkiksi porkkanaraasteen seassa.

Palsternakan maku on makea etenkin kypsennettynä, sekä hieman pähkinäinen. Maun salaisuus on sen sisältämissä eteerisissä öljyissä ja nopeasti kypsyvä juures sopiikin tuomaan aromia ruokiin ja lisukkeisiin jo pieninäkin määrinä.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_17″]

Miten käyttää?

Kokeile palsternakkaa sekä suolaisiin että makeisiin ruokalajeihin. Sillä voi korvata osan muista juureksista sosekeitoissa ja juuresmuusissa. Se sopii raastettuna hyvin suolaiseen pannariin ja teeleipä- ja sämpylätaikinoihin sekä kasvispihveihin.

Hienoksi raastettua palsternakkaa voi lisätä myös lettutaikinaan ja paistaa meheviä ja makeita, kardemummalla maustettuja pikkulettuja, joiden maku ei ole lainkaan “juuresmainen”.

Smoothieen aromikas juures taas sopii päärynän, pinaatin ja manteli- tai kookosmaidon kanssa, joko höyrytettynä tai hienona raasteena.

Haudutettaviin ruokiin sekä liharuokiin jo yhdestä palsternakasta saa hyvin makua.

Palsternakan oma maku on kuitenkin kokeilemisen arvoinen ihan sellaisenaankin, joten erityisesti uunissa timjamin, suolan ja oliiviöljyn kanssa paahtaminen sopii sille loistavasti.

Palsternakka-juustolihapyörykät tomaattikastikkeessa

Tomaatti-munakoisokastikkeeseen:

  • 1 munakoiso
  • 1 iso sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl timjamia tai rosmariinia
  • ½ tl mustapippuria
  • ¼ – ½ tl chiliä
  • 1 rkl kookossokeria tai hunajaa

Pyöryköihin:

  • 400 g vähärasvaista jauhelihaa
  • 1 (noin 150 g) palsternakka
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 tl rosmariinia
  • 1 ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 2 dl vähärasvaista juustoa tai 1 dl parmesaania raastettuna
  • (1 muna jos haluat pyöryköistä tiiviimpiä)

Valmista ensin kastike: Viipaloi munakoiso noin 1 cm viipaleiksi ja kuutioi sormenpään kokoisiksi paloiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota kasviksia öljyssä suuressa kattilassa, kunnes ne pehmenevät hiukan. (Jos haluat hauduttaa pyörykät lopuksi uunissa, käytä uunin kestävää pataa tai kattilaa.) Lisää tomaattimurska sekä chili ja timjami tai rosmariini. Anna kiehua hiljalleen kannen alla sen aikaa, kun valmistat pyörykät.

Raasta kuorittu palsternakka sekä juusto hienoksi raasteeksi ja laita kulhoon. Pilko sipuli ja purista valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää myös mausteet ja sekoita. Lisää lopuksi jauheliha ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Paista pyöryköihin pintaväri pannulla. Laita ne sen jälkeen kastikkeen joukkoon ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 – 20 minuuttia. Voit myös laittaa pyörykät ja kastikkeen uunin kestävässä kattilassa tai vuoassa hautumaan 200-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Tarkista lopuksi kypsyys halkaisemalla yksi pyörykkä.

Tarjoile esimerkiksi pastan tai kasvisten, kuten kevyesti kiehautettujen vihreiden papujen kanssa.


Minkä kasviksen tai juureksen toivoisit seuraavaan reseptiin? Kerro kommenteissa!

Ilmainen kahden päivän ruokavalio rasvanpolttoon

Tuntuuko, että vyötärölle on kertynyt ylimääräistä ja syömisiä pitäisi viilata?

Tällaisia tuloksia saat, kun alat syömään tämän ruokavalion mukaan:

Paina nappia ja lähetän ruokavalion sähköpostiisi heti!

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Ruokavinkit

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.