Palsternakka on monikäyttöinen kasvis, joka jää turhan helposti sukulaisensa porkkanan varjoon. Se sisältää yli kaksi kertaa enemmän kuitua ja lähes kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin porkkana. Se on myös hyvä seleenin lähde, sillä 100 grammasta palsternakkaa saa jo noin 20 % päivän tarpeesta. Myös suomalaisten usein niukasti saamaa folaattia on melko runsaasti ja parhaiten sen saa hyödynnettyä käyttämällä palsternakkaa raakana esimerkiksi porkkanaraasteen seassa.

Palsternakan maku on makea etenkin kypsennettynä, sekä hieman pähkinäinen. Maun salaisuus on sen sisältämissä eteerisissä öljyissä ja nopeasti kypsyvä juures sopiikin tuomaan aromia ruokiin ja lisukkeisiin jo pieninäkin määrinä.

Miten käyttää?

Kokeile palsternakkaa sekä suolaisiin että makeisiin ruokalajeihin. Sillä voi korvata osan muista juureksista sosekeitoissa ja juuresmuusissa. Se sopii raastettuna hyvin suolaiseen pannariin ja teeleipä- ja sämpylätaikinoihin sekä kasvispihveihin.

Hienoksi raastettua palsternakkaa voi lisätä myös lettutaikinaan ja paistaa meheviä ja makeita, kardemummalla maustettuja pikkulettuja, joiden maku ei ole lainkaan “juuresmainen”.

Smoothieen aromikas juures taas sopii päärynän, pinaatin ja manteli- tai kookosmaidon kanssa, joko höyrytettynä tai hienona raasteena.

Haudutettaviin ruokiin sekä liharuokiin jo yhdestä palsternakasta saa hyvin makua.

Palsternakan oma maku on kuitenkin kokeilemisen arvoinen ihan sellaisenaankin, joten erityisesti uunissa timjamin, suolan ja oliiviöljyn kanssa paahtaminen sopii sille loistavasti.

Palsternakka-juustolihapyörykät tomaattikastikkeessa

Tomaatti-munakoisokastikkeeseen:

  • 1 munakoiso
  • 1 iso sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl timjamia tai rosmariinia
  • ½ tl mustapippuria
  • ¼ – ½ tl chiliä
  • 1 rkl kookossokeria tai hunajaa

Pyöryköihin:

  • 400 g vähärasvaista jauhelihaa
  • 1 (noin 150 g) palsternakka
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 tl rosmariinia
  • 1 ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 2 dl vähärasvaista juustoa tai 1 dl parmesaania raastettuna
  • (1 muna jos haluat pyöryköistä tiiviimpiä)

Valmista ensin kastike: Viipaloi munakoiso noin 1 cm viipaleiksi ja kuutioi sormenpään kokoisiksi paloiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota kasviksia öljyssä suuressa kattilassa, kunnes ne pehmenevät hiukan. (Jos haluat hauduttaa pyörykät lopuksi uunissa, käytä uunin kestävää pataa tai kattilaa.) Lisää tomaattimurska sekä chili ja timjami tai rosmariini. Anna kiehua hiljalleen kannen alla sen aikaa, kun valmistat pyörykät.

Raasta kuorittu palsternakka sekä juusto hienoksi raasteeksi ja laita kulhoon. Pilko sipuli ja purista valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää myös mausteet ja sekoita. Lisää lopuksi jauheliha ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Paista pyöryköihin pintaväri pannulla. Laita ne sen jälkeen kastikkeen joukkoon ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 – 20 minuuttia. Voit myös laittaa pyörykät ja kastikkeen uunin kestävässä kattilassa tai vuoassa hautumaan 200-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Tarkista lopuksi kypsyys halkaisemalla yksi pyörykkä.

Tarjoile esimerkiksi pastan tai kasvisten, kuten kevyesti kiehautettujen vihreiden papujen kanssa.


Minkä kasviksen tai juureksen toivoisit seuraavaan reseptiin? Kerro kommenteissa!


Sanni Massinen

Sanni on tiimimme ravitsemusasiantuntija. Hän vastaa kurssien ravitsemuspuolesta ja tehtailee herkullisia reseptejä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.