Heinäkuussa päästään nauttimaan luonnon omia herkkuja toden teolla. Marjat kypsyvät ja kotimaisten vihannesten tarjonta laajenee.

Heinäkuussa kannattaa siis vetää kunnon kasvisöverit (mikäli se edes on mahdollista…) Kivelliset hedelmät, kuten nektariinit ja persikat sekä aprikoosit, kirsikat ja luumut ovat mehukkaimmillaan. Näissä on usein paljon torjunta-ainejäämiä, joten jos et löydä luomua, liota hedelmiä suuressa kulhossa soodan ja veden sekoituksessa muutama tunti tai yön yli ja huuhtele sen jälkeen. Yksinkertainen käsittely auttaa irrottamaan kuoresta haitta-aineita. 

Nektariinit sopivat myös ruokiin ja grillaukseen. Hedelmiä voi hyödyntää ruokaisissa salaateissa, esimerkiksi persikkainen broilerisalaatti ja kirsikoilla maustettu vuohenjuusto- tai -fetasalaatti ovat kokeilemisen arvoisia kesäpäivän lounaita.

Kirsikkaa saa suhteellisen lyhyen aikaa, joten sesongista kannattaa ottaa ilo irti. Yhdistä sitä tumman suklaan tai kaakaon kanssa esimerkiksi tuorepuuron muodossa tai valmista helppo pikajäätelö pakastetuista banaaneista, kirsikoista ja manteli- tai cashewpähkinävoista. Mantelin makua voi korostaa lisäämällä tipan karvasmanteliaromia.



Kesäburgerit 3 kpl

Kesän satokausihampurilainen kätkee sisäänsä makeaa nektariinia, tulista chiliä ja lempeää mozzarellaa. Nektariinit ja broilerit voi kypsentää myös grillissä.

  • 5 nektariinia (tai persikkaa)
  • ½ – 1 kotimainen punainen chilipalko
  • 3 maustamatonta broilerin rintafileepihviä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • reilusti rucolasalaattia
  • 1 (puna)sipuli
  • 1 pallo (puhvelin-)mozzarellaa
  • vähäsokerista ketsuppia
  • 6 viipaletta 100 % kauraleipää

Viipaloi nektariinit ja mausta kevyesti suolalla. Hienonna chilipalko ja paista nektariiniviipaleita chilin kanssa pannulla tai grillaa hetki niin, että ne saavat hiukan väriä. Varo, etteivät ne pala.

Kypsennä myös broilerin rintafileet oliiviöljyssä hienonnetun tai murskatun valkosipulinkynnen kera. Mausta suolalla ja pippurilla.

Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja revi mozzarellasta ohuita suikaleita. Lämmitä leivät halutessasi esimerkiksi paahtimessa.

Kokoa burgerit lämpimistä nektariineista ja broileripihveistä, mozzarellasta, punasipulista, rucolasta ja ketsupista. 


Keskikesän jälkeen vihannestarjonnasta saattaa syntyä jopa runsaudenpula, mutta niiden määrää ei onneksi tarvitse rajoittaa.

Kesäkasvikset taipuvat mitä moninaisimmiksi lisukkeiksi eri valmistustapoja hyödyntäen. Täytä kesäkurpitsan tai munakoison puolikkaat, paprikat tai isot herkkusienet jauheliha-, savutofu- tai juusto-kasvistäytteellä ja kypsennä uunissa tai grillissä kypsiksi.

Kruunaa ateriat tuoreilla yrteillä. Nokkosesta, pinaatista tai vaikkapa maitohorsman lehdistä syntyy oliiviöljyn, auringonkukansiementen, suolan ja pippurin sekä valkosipulin kanssa pikainen pestokastike, joka sopii niin kasvisten kaveriksi kuin salaatin tai pastan maustamiseen. 



Kuorrutetut kukkakaalit 

Vihanneksia voi maustamisen lisäksi myös kuorruttaa. Terveellinen versio valmistuu uunissa.

Kokeile kukkakaalin lisäksi samalla idealla esimerkiksi porkkanatikkuja, varhaisperunoita tai kesäkurpitsaa. Taikinan voi maustaa myös italialaishenkisesti yrteillä tai pizzamausteella.

Tulinen jogurttikastike taipuu myös muuhun tarkoitukseen ja sen voi valmistaa luonnonjogurtistakin.

  • 1 iso kukkakaali
  • 2 dl kaurajauhoja (kaurahiutaleita jauhettuna) tai täysjyväriisijauhoja
  • ½ – 1 tl suolaa
  • ½ tl chilijauhetta, ½ tl juustokuminaa, ½ tl oreganoa, ½ tl (savu-)paprikajauhetta
  • hiukan mustapippuria
  • tai mausteiden sijaan 1 – 2 tl suolatonta broilerimaustetta (Meira) tai currya
  • 1 ½ dl manteli- tai kauramaitoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • (1 – 2 tl tulista chilikastiketta)
  • (½ dl parmesaaniraastetta)

Chili-jogurttikastike

  • ½ – 1 tuore chilipalko
  • 2 dl maustamatonta (soija-)jogurttia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • suolaa ja mustapippuria
  • (1 – 2 tl sitruunalla maustettua oliivi- tai rypsiöljyä)

Pilko kukkakaali noin suupalan kokoisiksi kukinnoiksi. Sekoita kaurajauhot, mausteet ja mantelimaito (sekä juustoraaste) keskenään taikinaksi. Pyörittele kukkakaalit taikinassa ja asettele pellille. Kypsennä 225 asteessa keskitasolla noin 15 minuuttia.

Sekoita sillä välin kastike soseuttamalla ainekset tasaiseksi teho- tai sauvasekoittimella. Anna kastikkeen maustua viileässä tarjoiluun saakka.

Ota kukkakaalit uunista ja valuta päälle öljyä (jos käytät chilikastiketta, sekoita se öljyyn). Sekoita ja nosta uunin ylätasolle vielä 5-10 minuutiksi. Tarjoile kukkakaalit mieluiten uunituoreena jogurttikastikkeen ja esimerkiksi paistetun lihan tai broilerin ja salaatin kera.


Heinäkuussa kotimaisten marjojen sesonki käynnistyy toden teolla. Parhaiten ravintoaineet saa talteen syömällä niitä tuoreena niin paljon kuin mieli tekee. Iltalenkillä voi poiketa mustikkamättäille ja poimimalla mansikat mahdollisuuksien mukaan itse saa sekä hyötyliikuntaa että maisteluedun.

Tuoreet mansikat ja herneet korvaavat myös jälkiruuan tai pienen välipalan vitamiinipitoisella tavalla. Molempia voi käyttää monipuolisesti niin välipaloissa, ruuissa kuin juomissakin.

Testaa mansikan ja tuoreen tomaatin tai kirsikkatomaattien yhdistelmää piirakassa, salaatissa ja kylmässä gazpacho-keitossa. Mansikka rakastaa sitruksia, joten sitruunan ja limen kuori ja mehu sopivat yhteen erinomaisesti.

Raikas kesäjuoma syntyykin tehosekoittimessa kivennäisvedestä, mansikoista, limen mehusta ja jääpaloista. Se auttaa mahdolliseen helteiden aiheuttamaan nesteturvotukseen. Kokeile myös vesimelonin, raparperin, mansikoiden ja tuoreen inkiväärin tai lakritsijauheen yhdistelmää mantelimaitoon valmistettuna.

Kotimaiset mustikat sisältävät valoisan kesän ansiosta runsaasti antioksidantteja, joista kertoo niiden läpikotaisin vahva värikin.

Mustikka-ajan koittaessa marjaa kannattaa testata perinteisen piirakan lisäksi yhdistettynä lakritsiin (lakritsijauheeseen), lakkaan, timjamiin tai kardemummaan. Mustikan kanssa sopivat erinomaisesti hieman eksoottisemmatkin makuparit, perinteistä kuningatar-yhdistelmää unohtamatta.



Mansikka-limepuikot

Mansikan ja limen liitto toimii aina. Niiden suhteita voi säädellä oman maun mukaan. Voit tehdä seoksesta myös jäätelöä: kaada massa pakastuksen kestävään rasiaan, ja pakasta 3 – 4 h noin 30 min välein sekoitellen.

  • 200 – 300 g tuoreita mansikoita
  • 1 tl raastettua limen kuorta
  • ½ limen mehu
  • 200 g lisäaineetonta kookoskermaa

Pese lime huolella ja raasta kuori. Mitä enemmän marjoja käytät, sitä mehujäämaisempi lopputuloksesta syntyy, vähemmällä määrällä saat kermaisempia puikkoja.

Sekoita kaikki ainekset teho- tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku ja lusikoi mehujäämuotteihin, kertakäyttömukeihin tai tukeviin muffinivuokiin. Laita puinen tikku tai pieni (muovi-)lusikka jokaiseen jäätelöön ja pakaste noin 4 tunnin ajan. 

Maukkain kesäterkuin
Sanni

Mikä on sun suosikkiherkku heinäkuussa?


Sanni Massinen

Sanni on tiimimme ravitsemusasiantuntija. Hän vastaa kurssien ravitsemuspuolesta ja tehtailee herkullisia reseptejä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.