Sitten kun…

”Sitten kun olen kiinteämpi, olen aina itsevarma ja tyytyväinen peilikuvaani.”
”Sitten kun ________(lisää tavoite), niin olen _________(lisää epärealistinen tulos).”

Oletko tavoitekiiman sumentama, eli lastaat tulevaisuuden toiveisiin vähän liikaakin toiveita ja unelmia? Usein tulee ajateltua – tietoisesti tai epätietoisesti – että tavoitteeseen päästäessä elämä muuttuu paremmaksi ja juhlimisen arvoiseksi. “Sitten kun olen vaatekokoa 36, kaikki hyväksyvät minut ja minulla on hyvä olla itseni kanssa.” Tällaiset ajatukset harvoin tulevat toteen.

Joskus ulkoisen tavoitteen saavuttaminen voi olla jopa suuri antikliimaksi, kun elämä ei muutukaan täydelliseksi painonpudotuksen myötä. On aika yleinen kokemus, että ideaalipainoonsa päästyäänkin samat epävarmuuden tunteet pysyvät eikä itsestä taianomaisesti opita pitämään aiempaa enempää. Tästä voi seurata sen verran iso pettymys, että paino kerääntyy hiljalleen takaisin.

Jottei tällaiseen ansaan astuttaisi, on tärkeää osata huomioida myös nykyhetken saavutukset ja pikku onnistumiset. Tavoitteita toki saa ja pitää olla, mutta on tärkeää oppia hyväksymään nykyhetki – ja nauttimaan siitä, jos haluaa saavuttaa myös tunnetason tavoitteensa. Nauttimisen ei tarvitse tarkoittaa mitään, mikä veisi kauemmaksi vaikkapa painonpudotustavoitteesta, vaan pientä muutosta perspektiivistä. Sitä, ettei elä tulevaisuusfantasioita odottaen, vaan tässä päivässä ja tässä tilanteessa, vaikkei vielä olisikaan tavoitteessa.

Juhlimisen aiheen ei tarvitse olla iso: tärkeintä on, että niitä havannoi ja arvostaa.

Silloin pysyt paremmin motivoituneena muutokseen, elämä on mukavampaa ja antoisampaa, ja voit hoksata että voit saavuttaa monet tunnetason tavoitteesi jo nyt. Lisäksi nykyhetken saavutusten tunnistaminen auttaa tekemään elämäntapamuutoksesta positiivisemman siten, että toimit itsearvostuksesta käsin; sen sijaan että vääntäisit muutosta väkisin itseinhon vallassa.

Mitä siis voisit tänään juhlia nykyhetkessä?
Sitä, että hartiajumit ovat kadonneet säännöllisen salitreenin myötä?
Sitä, että työpaikkaruokalassa on ihania kasviksia tarjolla?
Sitä, että nukuit hyvät ja pitkät yöunet?

Jätä kommentti