FODMAP-ruokavalio testissä – auttaako vatsan turvotukseen ja kipuiluun?

Mikä on FODMAP-ruokavalio?

Onko FODMAP-ruokavalio sulle tuttu? Tiimimme ravitsemusterapeutti Sannin mukaan FODMAP (fermentable oligo-, di- and monosaccharides and polyols) on yleisnimitys hiilihydraattiryhmille, jotka eivät pilkkoudu kunnolla ohutsuolessa. Pilkkoutumattomat osat päätyvät paksusuoleen, jossa bakteerit fermentoivat ne. Sivutuotteena syntyy muun muassa suolistokaasuja, jotka aiheuttavat turvotusta ja vatsakipuja.

Joillakin ihmisillä on taipumusta reagoida tähän normaaliin ruuansulatuskanavan toimintaan herkemmin ja tuntea kipu voimakkaampana. Jos oireet ovat toistuvia ja niihin liittyy myös muita suolisto-oireita, puhutaan ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS). Sitä esiintyy noin 7-20 % suomalaisista. Oireyhtymän hoitoon käytetään FODMAP-ruokavaliota, jossa rajoitetaan fermentoituvien hiilihydraattien määriä yksilöllisesti. (Lähde)

Kyseessä ei siis ole mikään muoti- tai pikadieetti. Useimmat ruoka-aineet, jotka sisältävät FODMAP-hiilihydraatteja, ovat terveydelle hyväksi, joten niiden turha välttely ei ole suositeltavaa. Alla olevasta taulukosta käy ilmi, että hyvin monet ruoka-aineet sisältävät FODMAP-hiilareita.

Onnistun usein saamaan vatsani todella turvonneeksi ja jopa kipeäksi, vaikka minulla ei suolistosairautta olekaan. Etenkin silloin, kun omenat, päärynät, persikat, kaalit ja muut herkut ovat sesongissa, jalkapallovatsa on jokailtainen riesa.

FODMAP-ruokavalio – kokemuksia ihmiskokeesta

Laitoin itseni siis ihmiskokeeseen, jonka tavoitteena oli ottaa selvää, auttaako FODMAP-hiilareiden välttely epämukavaan pallomahaan. Tavallisesti syön päivän mittaan esimerkiksi ruisleipää, luonnonjugurttia, casheweja, kypsentämättömiä kasviksia, papuja, linssejä, kikherneitä ja muita fodmapeja. Jauhan myös aika ahkerasti ksylitolipurkkaa.

Kokeiluni aikana jätin purkan pois ja vaihdoin esimerkiksi ruisleivän kaurapuuroon, pavut ja linssit tofuun, jugurtin heraproteiiniin, cashewit saksanpähkinöihin ja kahvimaidon laktoosittomaan maitoon. Tein myös ruoat ilman sipulia ja kiersin päärynäpuut kaukaa. Toki tiesin jo ennestään, että esimerkiksi raa’an parsakaalin rouskuttelu on aika rankkaa vatsalle, mutta en täysin hahmottanut kuinka laaja kirjo erilaisia fodmapeja on ja kuinka paljon niitä oikein päivittäin söinkään. Lähes joka aterialla meni yhtä tai useampaa!

FODMAP-ruokavalioesimerkki

Itse söin kokeiluni aikana aamupalaksi kaurapuuroa marjoilla ja proteiininlähteenä tofukuutioita (en suosittele laittamaan niitä puuroon, söin ne erikseen), välipalaksi smoothieita heraproteiinilisällä, lounaaksi wokkikasviksia kanalla ja iltaruoaksi ruokaisia salaatteja.

FODMAP-ruokavalio -koekaniinin tulokset

Vatsa rauhoittui kahdessa päivässä täysin. Jalkapallo vatsalla oli väistynyt!

Ihmiskokeen jälkeen olen rajoittanut FODMAP-hiilareiden määrää niin, että saatan syödä aamulla ruisleivän ja illalla pari kikhernepihviä, mutta muut päivän ruoat valitsen FODMAP-tietoisesti. Sattumalta tätä kirjoittaessani olen päivän mittaan syönyt linssipastaa, omenoita ja jugurttia, eivätkä väljät collegehousut ole sattumaa.

Parasta on tietoisuus omien ruokavalintojen seurauksista, sillä aiemmin en ollut jaksanut opiskella, mitkä kaikki ruoat sisältävät fodmapeja. Jos tiedossa on esimerkiksi juhlat, joihin haluan laittaa tyköistuvan mekon, osaan syödä juhlia edeltävät päivät yhtä hyvin kuin ennenkin, mutta vatsaystävällisesti.

Jos sinulla on FODMAP-ruokavalio, huolehti FODMAP-hiilihydraattinen korvaamisesta muilla ruoka-aineilla.
FODMAP-ruokavalio ei tarkoita muoti- tai pikadieettiä. Useimmat ruoka-aineet, jotka sisältävät FODMAP-hiilihydraatteja, ovat terveydelle hyväksi, joten niiden turha välttely ei ole suositeltavaa.

Fodmapien välttäminen ei siis ole pikadieetti, eikä vatsan pieneneminen tarkoita painonpudotusta. Tarkoituksena ei ole vain jättää fodmapit pois, vaan myös korvata niitä sisältävät ruoka-aineet jollain toisella ja huolehtia, että ruokailu pysyy monipuolisena. Tämä korostuu erityisesti pidemmän kokeilun aikana.

Onko sinulla suolisto-oireita, jolle et ole vielä löytänyt syytä? Reagoitko stressaaviin tilanteisiin herkästi vatsallasi ja haluaisit kokeilla, olisiko FODMAP-ruokavaliosta apua? Kaipaatko selkeitä ohjeita ja reseptivalikoimaa ruokavalion monipuolistamiseen FODMAP-ruokavaliolla?

Maikki ja ravitsemusterapeuttimme Sanni ovat laatineet yhdessä 30 päivän FODMAP-ruokasuunnitelman, jossa kaikki ostoslistoja ja reseptejä myöten on mietitty valmiiksi. Saat ruokasuunnitelman 47 euron kappalehintaan tältä kampanjasivulta. Normaalisti hinta on 97 euroa, eli säästä 50 euroa hinnassa.

Sinun ei siis tarvitse itse yrittää laskea ja huolehtia, että FODMAPin mukaisesti syöminen on riittävän monipuolista. Ravitsemusterapeutti on tehnyt tämän puolestasi, jolloin sinun tarvitsee vain kokata muutaman kerran viikossa ja nauttia ruoasta!

FODMAP-ruokavalio -reseptit

30 päivän FODMAP-ruokavaliosuunnitelma -kurssilta saat reseptien ja ostoslistojen lisäksi myös tietotaidon soveltaa ruokavaliota.  Pääsy kurssimateriaaleihin ei eräänny, vaan voit hyödyntää kokonaisuutta niin kauan kuin haluat!

FODMAP-ruokasuunnitelma on ollut todella toivottu ja pidetty, joten nappaa omasi heti, ennen kuin tarjous umpeutuu!

Ilmainen kahden päivän ruokavalio rasvanpolttoon

Tuntuuko, että vyötärölle on kertynyt ylimääräistä ja syömisiä pitäisi viilata?

Tällaisia tuloksia saat, kun alat syömään tämän ruokavalion mukaan:

Paina nappia ja lähetän ruokavalion sähköpostiisi heti!

Nämä kirjoitukset saattavat kiinnostaa sinua:

Proteiinirahka sopii satunnaiseen käyttöön
Ruokavinkit

Proteiinirahka ja -patukka: haittaa vai hyötyä?

Proteiinirahka, proteiinipatukka, proteiinivanukas… Kaupoissa riittää erittäin runsaasti valinnanvaraa erilaisiin proteiinituotteisiin. Onko maustettu proteiinirahka tai -patukka terveellinen vaihtoehto välipalaksi? Entä sopivatko ne säännölliseen käyttöön? Lue tästä

Hienoa!

Jätä sähköpostisi, paina nappia ja lähetän -40 % kupongin sinulle

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi, saat ensimmäisen ostoksesi edullisemmin

Uutiskirjeen tilaamalla sallit maikkimarjaniemi.fi:n lähettää sinulle viestejä ja vahvistat lukeneesi ja hyväksyvän tietosuojaselosteen.

40 % ALE (1)

Haluatko 40 % alennuksen ensimmäiseen ostokseesi?

Kiitos!

Tarkista sähköpostisi ja löydät alekoodin sieltä.

Jos viestiä ei jostain syystä löydy, tarkista myös roskapostisi.